Hopp til innhold

Svensk Guldbaggarfavoritt anmeldt for injurier

Den svenske filmen«Call Girl» er årets Guldbaggarfavoritt i Sverige. Her skildres en pedofil regjeringsleder som knyttes til Olof Palme.

OLOF PALME

I filmen Call Girl, som er Guldbaggefavoritt i Sverige, er koblingen mellom Olof Palme og en statsminister som kjøper sex av mindreårige klar.

Foto: - / AFP

Palmefamilien har nå anmeldt filmen for injurier.

Den svenske filmen har fått svært gode kritikker og er nominert til hele elleve Guldbaggar, blant annet for beste film, beste regi og best manus. Guldbaggar er den svenske tidsvarigheten til Amanda.

– Filmen fortjener en Oscar for forvirrende samfunnskritikk. Jeg er fremfor alt overrasket over at juryen nominerte den til beste manus. De fleste filmkritikere syntes jo ikke at filmen var særlig bra, sier sønnen Mårten Palme til dn.se.

Statsminister som kjøper sex

I filmen finnes en rollefigur, statsministeren, som kjøper sex av en mindreårig jente. Denne kobles tydelig til Olof Palme via en rekke biografiske detaljer.

– Manuset er elendig, totalt forvirrende. Det tegner opp et samfunn som tyres av en gjeng pedofile. En total historieforfalskning, men manuset er likevel fylt av autentiske sitater for å peke ut folk, blant andre min far, sier Mårten Palme.

Skildres av mindreårige

Handling finner sted i 1976 på flere nivåer og følger blant andre bordellmammaen Dagmar Glans, spilt av Pernilla August. En stor del av filmen skildres fra perspektivet til et par mindreårige prostituerte.

Kristina Lindstrøm som står bak en annen Guldbaggenominert film, dokumentaren om Olof Palme stiller seg også kritisk til «Call girl».

– Det er veldig problematisk hvordan de skildrer Palme. Det er en overraskende måte å håndtere dette på, sier hun.

Call girls regissør Mikael Marcimain forsvarer filmen slik på en tekstmelding til det svenske nyhetsbyrået TT Spektra:

– Vi har laget en spillefilm, en fiksjon. En thriller. Det er ingen dokumentar. Det er ingen sannhet vi forteller, det er et kunstnerisk verk. Jeg har ingen flere kommentarer."

Om filmen vinner noen Guldbaggar får vi vite den 21. januar.

Kulturstrøm