Hopp til innhold

Enorm interesse for dokumentarfilm om Olof Palme i Sverige

Filmen om Olof Palme har premiere på svenske kinoer fredag. Det er den største dokumentarlanseringen noensinne i Sverige.

Enorm interesse for dokumentarfilm om Olof Palme i Sverige
Filmen om Olof Palme har premiere på svenske kinoer fredag. Det er den største dokumentarlanseringen noensinne i Sverige. 
Se traileren

Palme kinoplakat

Olof Palme

Foto: Scanbox
Palme og Erlander (1960)

Palme og Erlander (1960)

Foto: Scanpix
Olof Palme

Olof Palme

Foto: TOBBE GUSTAVSSON / AP

Det finnes en uimotståelig nøkkelscene i dokumentaren «Palme» fra valgnatten den 16. september 1973, ifølge dn.se. Et medieoppbud følger den blivende statsministeren hjem til rekkehuset i Vällingby. En Palme i seiersrus ler salig mot kameraet og vinker god natt. Når han merker at kameraet fremdeles ruller, snur han seg igjen og skrur på sin aller mest avvæpnede sjarm:

– Nå må dere slutte å filme. Jeg vil jo ikke avsløre hvor jeg pleier å gjemme husnøkkelen, sier han i et fantastisk svart-hvitt postkort fra uskyldens tid.

– Det er en av mine absolutte favorittscener i filmen. Det er en sekvens som sier veldig mye om personen Palme og det Sverige han levde i. En perfekt illustrasjon på det vi ville gjøre med denne filmen, sier regissør Kristina Lindström, til dn.se.

Til helga blir filmen satt opp på 110 kinoer over hele Sverige. Det er den største satsingen på en dokumentar noensinne i broderlandet.

– Som å dykke ned i et skattekammer

Den nye dokumentaren om Olof Palmes liv handler om mannen både som politiker og privatperson. I tillegg til at regissørene Kristina Lindström og Maud Nycander har hatt tilgang til enorme mengder råmateriale fra pressefotografiets gylne æra, er filmen krydret med familiens private feriebilder og gamle super 8-filmer, som aldri tidligere har vært vist i offentligheten.

– Hele arkivarbeidet har vært som å dykke ned i et skattekammer, sier Maud Nycander til dn.se.

Det er 26 år siden Sverige mistet sin uskyld. Palme ble skutt på kloss hold bakfra midt i Stockholm sentrum, på vei hjem fra kino med sin kone Lisbet. Når dokumentarfilmen nå blir satt opp på over 100 kinoer i Sverige, er det en storsatsing uten like.

– SF satser stort på denne filmen, og det gjør også Svenska Bio. At to så tunge kjeder satser så sterkt, er ganske uvanlig, sier Kristina Pesznecker som er kinoansvarlig i Scanbox Entertainment, som distribuerer filmen til SVT.

Enorm interesse for Palme-film

Palme og Castro

Olof Palme og Fidel Castro.

Foto: Scanpix

Det spekuleres ikke, eller legges frem noen teorier rundt Palmes drapsmann i filmen. Dokumentaren går mer ut på å fortelle publikum hvem han var. Filmen er allerede blitt behørig omtalt både i TV, på radio og aviser i broderlandet.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende, sier Kristina Pesznecker.

Den enorme interessen for Palme-filmen vitner om stor interesse for den kontroversielle statsmannen, men også om et oppsving for svensk dokumentarfilm. Etter å ha vært et smalt fenomen har dokumentarene fått et oppsving til de store kinosalenes lerreter.

– Dokumentaren har fått en oppsving, og det er blitt en selvfølge for den yngre garde og ikke tenke i termer av spillefilm og dokumentarfilm, men ganske enkelt film, sier Agneta Mogren, som er kunstnerlig leder for Tempo Dokumentarfestival i Sverige.

Dokumentaren står sterkt i Norge

Palme ved rekkehuset sammen med familien (1969)

Palme ved rekkehuset sammen med familien (1969).

Foto: Jan Delden / Scanpix

I Norge har dokumentaren som sjanger lenge hatt en sterk posisjon ifølge bransjeorganisasjonen Film og kino.

– Den står faktisk sterkere her enn i nabolandene og i Europa for øvrig. Det kommer nok av at vi har mange filmfestivaler som fremhever denne sjangeren. I tillegg lages det mye god dokumentar i Norge, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i Film og kino.

Palme og Frost

Palme og Frost

Foto: Jan Collsiöö / Scanpix

I Norge har den en time og 45 minutters lange filmen om Olof Palme premiere den 26. oktober.

– Det er for tidlig å si hvor mange kinoer den vil gå på, og hvor lenge den vil gå, ifølge Ingrid Sølverud i Scanbox, som distribuerer filmen.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters