NRK Meny
Normal

På flytur uten motor

Her i dette lille seilflyet sitter Solveig og biter negler sammen med seilflypiloten Robert Gätzschmann. Grunnen til at hun er litt nervøs er at flyet hun sitter i ikke har noen motor!

Seilfly
Foto: NRK

Tenk deg å kunne seile avgårde i lufta som en ørn, - å fly høyt der oppe uten å høre lyden fra noen motor. Det må vel være magien for de som har seilflyving som hobby.

Det er varm luft som stiger opp fra bakken som holder det lille spinkle seilflyet oppe i lufta. Av samme grunn klarer for eksempel en ørn å holde seg flyvende i timesvis uten å måtte slå med de brede vingene sine.

Men hva skjer når seilflyet kjører inn i et område med kald luft? Det vet Solveig nå alt om. Hun fikk nemlig erfare både høydefall og loop-kjøring i løpet av flyturen sin.

Hør Solveig fortelle om denne spesielle flyturen i Newton i NRK1 på søndag 10. mai 2009. Da får du i tillegg være med når basehoppere kaster seg utfor, og hvordan de forbereder seg til dette.

SE VIDEO: Solveigs debut i seilflySlepefly og seilfly

SLEPEFLY: Det gule flyet til høyre er slepeflyet som får det hvite seilflyet opp. Når seilflyet er stabilt oppe i lufta, kuttes slepetauet, og da seiler seilflyet helt alene...

Foto: NRK

Solveig Hareide i seilfly

SKREKKBLANDET FRYD: Solveig Hareide nyter sin første seilflytur.

Foto: NRK

Seilflypilot Robert Gatzschmann

STORE HØYDER: Et seilfly kan fly så høyt som 3000 meter dersom værforholdene er gunstig. Dette er seilflypilot Robert Gätzschmann som styrte flyet under Solveigs seilflydebut.

Foto: NRKOgså tidligere programledere i Newton har vært med på luftige eventyr. Her kan du lese om ferden med luftballong til Per Olav Alvestad.

Les: En flytur med vinden