NRK Meny
Normal

P3morgen får Kringkastingssjefens språkpris

Ronny, Silje og Markus i P3morgen får prisen for «stødig, stilsikker og improvisasjonsrik språkbruk og for dynamisk dialektbruk.»

Silje, Ronny og Markus fra P3Morgen får Kringkastingsjefens språkpris

Silje, Ronny og Markus fra P3morgen får Kringkastingsjefens språkpris.

Foto: Silje Rønning Kampesæter

Fra klokken 6:00 til 09:00 kan du høre dem på radiokanalen P3. Ronny Brede Aase, Silje Nordnes og Markus Neby. I dag mottok de Kringkastingssjefens språkpris.

– Ungdom og unge voksne er en svært sentral målgruppe for NRK. Det å være gode forbilder for denne gruppa – med et inkluderende og godt språk – er viktig. Det har juryen for kringkastingssjefens språkpris lagt stor vekt på i årets tildeling, sier Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Videreutvikler språket

Ronny, Markus og Silje i P3 Morgen mottar Kringkastingsjefens språkpris

Ronny, Markus og Silje i P3morgen mottar Kringkastingsjefens språkpris

Foto: Silje Rønning Kampesæter

Programledertrioen ble selv veldig overrasket over prisutdelingen og forteller at de trodde det hele var skjult kamera og at de skulle bli lurt. Men etter å ha mottatt både maleri, blomster, heder og ære, tok programleder Markus Neby ordet:

– Jeg har et eksempel fra forrige uke hvor vi var med på å utvikle språket litt, forteller Markus Neby til Kringkastingsjefen og de andre som er til stede for å overvære prisutdelingen.

– Det er et uttrykk som heter brannbil. Det er altså når en mann penetrerer en kvinne med mensen. Også var det ikke et uttrykk for det når to kvinner sakser.

– Nei vær så snill, avbryter kollega Silje til latter fra salen.

Men Neby fortsetter:

– Også diskuterte vi det frem og tilbake og fant frem at blodsaks er en løsning på det. Og da utviklet vi språket, forteller Neby.

Svært personlig

Silje, Ronny og Markus i studioet på P3 Morgen.

Silje, Ronny og Markus i studioet på P3morgen.

Foto: Skjermdump fra video på P3 Morgens Facebookside

Programmet startet opp under navnet Petremorgen i 2003, men har siden skiftet både form og programledere. Tidligere programledere inkluderer blant andre Live Nelvik og Steinar Sagen, og programmet er i dag kjent for å ha en veldig personlig tone. Et viktig premiss for hele programmet, ifølge Ronny Brede Aase.

– Det handler om å være ærlig da. Det vi leverer på radio i morgen er ikke en løgn. Det er ikke et skuespill. Sånn er det ærlig fra vår side, det er sånn vi er. Og da må det også gjelde språket. Det handler i bunn og grunn om å bruke den identiteten man har gjennom språket sitt, fortsetter han.

– Flotte forbilder

Juryen sier følgende om prisvinnerne:

«De er trygge på dialektene sine og flotte forbilder for god dialektbruk, noe som er viktig for NRK. Selv om de varierer språkbruken sin noe, og bruker en del engelske lånord, har de likevel en klar og tydelig dialekt som basis.

De har god improvisasjonsevne og timing, og er ledige i språkbruken. De har en dynamisk talestil der vekslingene går kjapt, ofte med en del overlappende tale mellom programlederne, men uten at det går ut over forståeligheten og uten at det virker ekskluderende på lytteren. 18-åringen fra byen er like begeistret for sunnfjordsk, nordlandsk og østnorsk i høyt tempo som 29-åringen fra bygda.

Disse vinnerne er med sitt språk en motvekt til tendensen at det moderne og hippe bare framføres på bymål – her er det bygdemål og bymål i skjønn forening.»

I fjor ble Ole Rolfsrud tildelt kringkastingssjefens språkpris. Rolfsrud er programleder i NRK sport, og kommer opprinnelig fra Hareid.

Kulturstrøm

 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK
 • Slik vil dei styrke Astruptunet

  Etterkomarar av kunstnaren Nikolai Astrup, søstrene Kari og Elisabeth Astrup, vil gje delar av garden sin i gåve til Jølster kommune, det skriv Firda Tidend. Dei to søstrene eig eit lite småbruk som er skilt ut frå resten av Astruptunet, der det i dag er museum. Søstrene vil no gi både litt innmark, og ein god del utmark til kommunen. Dei håpar at det kan vere med på å styrke Astruptunet. Jølster-ordførar Oddmund Klakegg seier gåva betyr svært mykje for kommunen.

  Astruptunet
  Foto: Merete Husmo Høidal / NRK