Her er årets nominerte

Unge kvinner kjemper mot veletablerte menn. Her er kandidatene til P2-lytternes romanpris.

Kandidatene til P2-lytternes romanpris 2008

Oppe f.v: Nikolaj Frobenius, Per Petterson og Einar O. Risa. Nede f.v: Jørgen Norheim, Sara Johnsen og Gunnhild Øyehaug.

Foto: Scanpix/Cornelius Poppe, Stian Lysberg Solum, Berit Roald, Cowdown Studio, Magne Sandnes

Lørdag 14. februar får vi vite vinneren av P2-lytternes romanpris. NRKs fagjury har nominert følgende bøker:

"Jeg skal vise dere frykten"

frykten
Foto: Exil Design

Nikolaj Frobenius (f. 1965) debuterte i 1986 med tekstsamlingen "Virvl". I 1996 fikk han et internasjonalt gjennombrudd med romanen "Latours katalog". I alt har han utgitt elleve bøker. I "Jeg skal vise dere frykten", som også ble nominert til Brageprisen, går han tett på den amerikanske 1800-tallsforfatteren Edgar Alan Poe. "Frobenius demonstrerer nok ein gong at han er i toppsjiktet av norske forfattarar", mente Bok i P2s anmelder Marta Norheim da boken kom ut i fjor. Les hele anmeldelsen her

"White Man"

Sara Johnsen (f. 1970) debuterte som spillefilmregissør med "Vinterkyss" i 2005. I tillegg har hun mottatt en rekke priser for skolefilmene "Himmelstormeren" og "Hormoner og andre demoner". I 2004 debuterte Johnsen som forfatter med "Han vet om noe hun kan prøve". Fjorårets roman,"White Man", handler om forbrytelser på en sydhavsøy og om kjærligheten som fantes før og etter. "En uhyggelig roman der historiens samspill med tilfeldighetene får fatale konsekvenser", mente anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her

"Adjutanten"

Jørgen Norheim: Adjutanten
Foto: Det norske samlaget

Jørgen Norheim (f. 1952) ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2002 med "Ingen er så trygg i fare". Seks år etterpå kom "Adjutanten", som ble nominert til Brageprisen. I romanen møter vi en olding som var offiser for keiser Wilhelm II under 1. verdenskrig. Mange år senere sitter han på Hylla i Sogn og Fjordane og tenker tilbake på livet sitt. "En roman som knytter verdenspolitikken i første halvdel av forrige århundre sammen med norsk hverdagsliv. Det er imponerende gjort", mente anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her

"Jeg forbanner tidens elv"

Jeg forbanner tidens elv
Foto: Oktober

Per Petterson (f. 1952) har opplevd stor internasjonal suksess med romanen "Ut og stjæle hester" fra 2003. I USA ble den kåret til en av de fem beste fiksjonsbøkene i 2007 i New York Times. "Jeg forbanner tidens elv" ble tildelt Brageprisen og nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. I romanen møter vi Arvid Jansen som skal skilles, mens moren har fått en kreftdiagnose. "En roman som vokser. Det er en fortelling som får leserne til å trekke forbindelseslinjer mellom det lille livet og den store verden", mente anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her
Mer informasjon om Petterson i Nordisk forfatteratlas

"M. Kanne & Søn"

Einar O. Risa M. Kanne & Søn
Foto: Tiden Norsk Forlag

Einar O. Risa (f. 1954) debuterte med romanen "Skygger" i 1995. Han er en svært produktiv forfatter, og har utgitt hele 13 bøker i løpet av 13 år. I 2000 fikk han Tiden-prisen for sitt forfatterskap og mottok året etter Nota Bene-prisen for "L.C. Nielsens papirer." Romanen "M. Kanne & Søn" er den første boken i en trilogi om Stavanger. "Så er også Einar O. Risa ein uvanleg stilsikker forfattar som har styring på verkemidla og i tillegg har han ei historie å fortelje. Denne boka går inn i eit ambisiøst og tydelegvis omfangsrikt kultur- og idéhistorisk prosjekt som vi enno ikkje anar slutten på", mente anmelder Marta Norheim. "M. Kanne & Søn"

"Vente, blinke"

Vente, blinke

Gunnhild Øyehaug (f. 1975) debuterte med diktsamlingen "Slaven av blåbæret" i 1998. 10 år senere fikk hun sitt store gjennombrudd med romanen "Vente, blinke". Den ble nominert til Brageprisen og kåret til "Årets bok" i Morgenbladet. "Vente, blinke" er en roman med flere historier. Vi møter blant andre den unge litteraturstudenten Sigrid, filmregissøren Linnea og performancekunstneren Trine. "Ein eksklusiv roman som ønskjer alle velkomne inn. Ein perfekt kombinasjon", mente anmelder Marta Norheim. Les hele anmeldelsen her

Sjekk tidligere vinnere her:

Vinneren 2007

Vinneren 2006

Vinneren 2005

Vinneren 2004

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter