Oscar-festen rett inn i norske stuer

Gode nyheter til Oscar-fans: I år kan du se hele prisutdelingen direkte på NRK1.

Penelope Cruz

Penelope Cruz er blant de nominerte når Oscarfesten går av stabelen 7. mars. Her fra fjorårets filmfestival i Cannes.

Foto: Eric Gaillard/REUTERS

For første gang skal NRK sende direkte fra Oscarutdelingen, som finner sted i Los Angeles søndag 7. mars. Siril Heyerdahl, som er kjent fra Filmplaneten, skal lede sendingen fra Norge.

Les: Disse er nominert til Oscar

- Vi har prøvd å få lov til å sende direktesendingen i flere år, men ikke fått rettighetene til å gjøre det. Det er fantastisk - og på høy tid - at NRK nå sender direkte fra utdelingen, sier en opprømt Siril Heyerdahl til NRK.no.

(Saken fortsetter under bildet)

Siril Heyerdahl

Siril Heyerdahl skal lede NRKs Oscarsending.

Foto: NRK

Ekspertpanel i studio

NRK starter den glamorøse sendingen klokken 22.40 med en kort presentasjon av kveldens Oscar-følge. Etter Kveldsnytt vil det bli sendt en film. Hvilken det blir, er ennå ikke bestemt.

Les også: Norsk-dansk dokumentar kjemper om Oscar

- Vi er tilbake fra NRKs studio etter filmen, og selve Oscar-feeden fra USA begynner klokka 02.00 med en halvtimes komprimert rød-løpermateriale der alle de store prominente gjestene ankommer og intervjues, forteller Siril Heyerdahl til NRK.no.

Hun får selskap i studio av Vegard Larsen og Anne Hoff, som utgjør kveldens norske ekspertpanel. Flere kjente og ukjente gjester vil dukke opp i løpet av natta, lover Heyerdahl, som omtaler seg selv som en "skikkelig Oscar-nerd".

Les også: Vegard Larsen leder nytt filmprogram

Sending helt til klokken 06.00

Selve utdelingen starter klokken 02.30 og varer til ca. klokken 06.00. NRK kommer til å sende eget program under de amerikanske reklamepausene.

Steve Martin og Alec Baldwin

Steve Martin og Alec Baldwin skal styre Oscarskuta fra Los Angeles.

Foto: Scanpix

- Vi skal synse litt, prate rød løper og snakke med gjester i studio, forteller Siril Heyerdahl.

Steve Martin og Alec Baldwin er vertskap for Oscarutdelingen, som går av stabelen for 82. gang.

Det knyttes spesielt stor spenning til monstersuksessen «Avatar» og Irak-filmen «The Hurt Locker», som begge er nominert til Oscar i hele ni kategorier. Filmene er regissert av det tidligere ekteparet James Cameron og Kathryn Bigelow, som nå kjemper mot hverandre i kategoriene beste film og beste regissør.

Alt om Oscar: Hjemmesidene til Oscarprisen

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix