Operaen er en mediemagnet

Journalister fra over 40 land har besøkt den nye operaen i Bjørvika siden åpningen i april.

Den norske operaen i internasjonale medier

Den norske operaen i internasjonale medier

Foto: Karen Riekeles Frivik / NRK

Så langt har over 200 artikler har stått på trykk i utenlandske magasiner og aviser. Det har kommet fjernsynsteam fra blant annet Bangladesh, Chile, Korea og Saudi Arabia. Størst oppsikt vakte vakte et reportasjeteam fra Kenya.

Operaen i Deutche Bauzeitung
Operaen i Art

Sverre Gunnar Haga, informasjonssjef ved Den norske opera

Sverre Gunnar Haga

Foto: Karen Riekeles Frivik / NRK

- Det kenyanske tv-teamet var en eksotisk blomst i knappehullet vårt, sier informasjonssjef ved Den norske operaen, Sverre Gunnar Haga. Han synes det var sterkt at de tok seg turen til Bjørvika mens det fortsatt pågikk uroligheter i landet.

Enda har ikke trøkket lagt seg. Hver uke melder det seg 2 -3 presseteam fra utlandet. Tidligere denne uken hadde operaen besøk av en russisk journalist.

- Hun kom fra "Furs and Leathers", et russisk luksusmagasin som hun sa. De skulle bruke to sider på operaen, forteller Haga som medgir at han ikke har hatt kjennskap til mange av magasinene før journalistene troppet opp i Bjørvika.

Utfordret Sidney

I januar tar det tyske magasinet Stern igjen for seg operaen. Sist gang det tyske kunstmagasinet Art omtalte operaen, beskriver de Norge som et arkitektonisk utviklingsland, før operaen skapte en nytidsregning.

Den norske operaen gikk også hardt ut før åpningen av operahuset i april.

- Vi tok en sjanse og skrev ”Move over, Sidney, nå er det et nytt hus verden skal legge merke til” i presseutsendelsene vi sendte ut i mars og april. Og det har fungert det, sier Haga.

Siden den gang er det i utenlandske medier gjentatte ganger blitt hevdet at dette er det største siden åpningen av operahuset i Sidney.

Positiv utenlandsk presse

I følge Haga er det meste av omtalen positiv, til tross for at operaen selv forteller journalistene at man har hatt problemer underveis og andre problemer som komplisert scenemaskineri og billettsalg.

- Dette kan ha blitt nevnt i artiklene, men det har ikke vært egne artikler om at vi har hatt problemer med unntak av en eller to i svenske medier.

Bjørvika
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP