Hopp til innhold

Once

Irsk lavbudsjettfilm om og med musikk skapt av musikere.

Filmen "Once"
Foto: Foto/Copyright: arthaus

4 stjerner

Hovedpersonen er ikke god. Mimikken er tilgjort og preget av kameras tilstedeværelse. Det er tilsvarende svakheter ved et par biroller også.

Slikt kan ødelegge en film. Men ”Once”er sterk og varm likevel. Romantikken overvinner alt. Den er usentimental. Følelsene er sterke, vi ser dem best i den fantastiske kvinnen i forholdet, som aldri blir noe forhold. Hun er et ekte menneske. Marketa Irglovà

Marketa Irglovà er tsjekkisk. Hun er 20 år og bodde fortsatt i Tsjekkia da filmen ble laget og lansert og litt til, men nå er hun i Irland. Rollefiguren hennes bor i Irland. Hun er småbarnsmor i Dublin i en bygård fylt med innvandrere. Det er bare et TV-apparat i bygget, så samrøren blir spesiell. Beboerne lærer engelsk fra amerikanske såpeserier.

Roser og støvsugere

Rollene er navnløse. Han er støvsugerreparatør hos sin far en del av dagen og gatesanger med fast fortausplass før og etter. Hun selger roser på gata. Dessuten tilbringer hun en time daglig i en musikkforretning hvor hun får lov til å spille på de vakreste flyglene. En kveld de streifer hverandre på byen, synes hun at han synger vakrere og mer personlig enn ellers. Så hun slenger ti pence i gitarkassa… Neste dag synger de sammen i flygelavdelingen.

Ellers dreier filmen seg om musikktalentet som blir inspirert, satser og får i gang en karriere…. Det er banalt og klisjerikt, men det denne versjonen av den typiske historien, virker ikke klissete. Det er noe realt i lavbudsjett-filmatiseringen.

Glen Hansard og Marketa Irglova i filmen "Once"

Glen Hansard og Marketa Irglova.

Foto: Foto/Copyright: arthaus

Mye ved musikken

Lyden er også billig og enkelt produsert. Men det er mye ved musikken. En av sangene er besettende. Skuespillerne har skrevet både tekst og toner selv..

Glen Hansard og Marketa Irglovà. Altså… det er deres eget stoff hele veien. Det kjenner vi, synes vi. De kjente noe de også mens de laget filmen. Nå er de kjærester i virkeligheten. Regissøren heter John Carney. Han har en fortid som rockemusiker og bandleder. Vi synes vi kan se det også på filmen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.