NRK Meny
Normal

Omsider Arnes tur

Arne Nordheim får omsider høre sitt verk "Eco" i Grieghallen, skriver Randi Wenche Haugen i sin siste Festspill-blogg.

Arne Nordheim og Randi Wenche Haugen i Grieghallen under åpningen.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

I fjor ble åpningskonserten avlyst da musikerne streiket. Vi var mange som var både skuffet og triste. Så mye innstudering av musikk som ingen skulle få høre!!

Komponist Arne Nordheim (75) hadde særlig grunn til sin skuffelse, fordi hans store orkesterverk ”Eco” stod på programmet, og det har det ikke gjort for ofte i Norge siden han vant Nordisk Råds Musikkpris for det i 1968. Meningen var at ”Eco” skulle møte den finske festivalkomponisten Magnus Lindbergs ”Aura” for stort orkester. Begge verk er viktige vendepunkt i begge komponisters liv. Dette kollapset altså i siste time på grunn av musikerstreik.

Men nå er Arne Nordheim smilende på plass i Bergen, for i kveld skal ”Eco” spilles med Bergen Filharmoniske og Andrew Litton. To kor og sopransolist Hilde Haraldsen Sveen er også på podiet. Magnus Lindbergs ”Aura” og Antonin Dvoraks cellokonsert med selveste Truls Mørk sørger for fullsatt sal. Og er du ikke i Bergen, så skru på P2 kl 19.30!

Ellers har faktisk sola begynt å se i nåde til Bergen som har badet i regn og kaldt vær så langt. Litt treg energi er det alltid i starten av festspill. Alle øver for livet før konserter, og arrangører stresser med alt som er på vippen til katastrofe. Mediefolk banner over ISDN og datalinjer som ikke er oppe og står, men etter et par dager slipper det taket. Folk får igjen pusten og samles , og i går tok stemningen skikkelig av i Logen, samlingsstedet for artister, mediefolk og publikum som stikker innom for et glass. Samtalen gikk lett om felles opplevelser, konserter, ballett med ”Carte Blanche”og Jon Fosses teaterstykke om to menn på dødens rand. Men den skikkelige snakkisen i går var Eldbjørg Hemsings (17) fremføring av Arne Nordheims ”Partita für Paul” for solofiolin på Troldhaugen i går formiddag. Den har gjort skikkelig inntrykk! Denne snakkisen kan du høre i P2 på ”Musikkmasasjen” kommende uke på hverdager fra 11-12 på formiddagen.

Nå drar jeg hjem til mann og unger og telttur med sovepose og primus. Hardt underlag og sol i håret gjør godt etter 5 døgn i Bergen. God fornøyelse videre.

Hilsen Randi Wenche Haugen.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix