Hopp til innhold

Carte Blanche's Festspillforestilling:

- Vakkert vemod, men litt for langt. Det mener NRK's anmelder Randi Wenche Haugen etter å ha sett Carte Blanche's Festspillforestilling.

 

Carte Blanche på Festspillene i Bergen
Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK

LES MER: ALT OM FESTSPILLENE I BERGEN!

Balletittel: This night of no moon 
Bestillingsverk til Festspillene

Koreograf: Ingunn Bjørnsgaard

Musikk: Bent Sørensen, festspillkomponist

Orkester: BIT20

Dansere: Carte Blanche

Carte Blanche på Festspillene i Bergen
Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK

Balletten "This night of no moon" av Ingunn Bjørnsgaard er nesten et paradoks. Musikken er laget av festspillkomponisten Bent Sørensen, og hans musikk er som en duft som forsvinner forran nesen på deg - beskrivelser av atmosfære, tilbakeskuende minner, et ekko av levd liv. Den er fri for rytmer og dramatikk, de lange oppbygninger mot musikalske klimaks, og sånn sett et paradoks å skape dans til. Men denne syntesen er faktisk både vakker og vellykket.

Drømmelandskap

Carte Blanche på Festspillene i Bergen
Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK

Koreografien både følger og er et kontrapunkt til musikken, og Ingunn Bjørnsgaard har fokusert på energien, stemningen og det underliggende uttrykket i Bent Sørensens musikk, mer enn konkrete rytmer og tema. Scenografien er en florlett gardin i halvsirkel med vakre bilder av høstskogens nedfall i nydelig lyssetting. Et vemodig og vakkert bilde av atmosfæren Bent Sørensen skaper med stadig fallende glidebevegelser. Både harmonier, melodier og toners glissandoer gir oss følelsen av å synke ned i det underbevisste drømmelandskap. BIT 20 løser oppgavene på forbilledlig måte.

Mer enn gymnastikk

Carte Blanche på Festspillene i Bergen
Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK

Mot denne grunntonen beveger de tolv danserne seg med teknisk sikkerhet og styrke i både duo, trio, små og store grupper. De når både hver for seg og sammen utover scenekanten med mye mer enn gymnastikk - vemod, sorg, død, begjær og glede spiller seg ut både forran og bak høstfloret. Balansen mellom de langsomt dvelende og de mer energiske partiene er ikke helt på plass, og det tyder på at forestillingen kunne vært strammet ytterligere. Men denne forestillingen etterlater både et godt og litt sårt avtrykk av menneskelivet i de store krefters vold. 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober