Hopp til innhold

Sterk og bevegende fortellerstemme

Stor sorg, et ungt menneskes evne til å klare alt og fremmedfølelsens makt. Pedro Carmona Alvarez´ roman «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» har alt dette. Den er også svært vellykket.

Pedro Carmona-Alvarez

Pedro Carmona-Alvarez

Foto: forlaget

I det ytre, og i de lengste stykkene, er «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» en ganske detaljert beretning om en norsk ungjente, Kari, som møter og gifter seg med en amerikansk gutt, Johnny. Det skjer i New York midt på femtitallet. Leseren får det unge parets vei fra de tidlige lykkelige årene – barna – via en knusende ulykke til fortærende sorg og sviktende fotfeste. Først i USA. Etterhvert i Norge, i et håp om at avstand og endring skal lindre sorgen.

Flere ståsteder

«Og været skiftet og det ble sommer og så videre» fortelles i så vel første som i tredje person. Men uansett posisjon er fortelleren den unge jenta Marita. Så langt i det som skal bli en trilogi, vet vi ikke helt hvem hun forteller til. Det finnes imidlertid også et nesten usynlig «du» i beretningen hennes. I bokens første del snakker hun slik:

«Det var han som stakk av og det var hans feil at ting ble som de ble.
Det var i alle fall det Kari sa utover den lille rest av barndom jeg hadde igjen, før ungdomstiden satte hoggtennene sine i meg. Men det er senere, i Bergen, på Nordnes, i et lite trehus i et smau.
Senere vil det skje andre ting. Med Kari. Med meg.
Og det vil skje i en slags blindhet.
Men først må jeg vokse opp».

Maritas bok

untitled

«Og været skiftet og det ble sommer og så videre»

Om foreldrene, Kari og Johnny, og deres ulykke er denne bokens hovedbestanddeler, er det Marita, datteren deres, som bærer romanen. Jeg-fortellingen i starten preges av korte, innholdstette setninger, ofte springende og nesten-rytmisk. Jeg skimter poeten Carmona-Alvarez allerede her; med den unge ungejentas uttrykkskraft i introduksjonen.

Interessant grep

Den tilbakeskuende beretningen, fra foreldrenes forelskelse til nesten-undergangen – mer rett frem i form og i tredje person – inneholder også et uvanlig og annerledes fortellerpersepktiv: Dette midtpartiet bygges på Maritas minner, men også de motvillige svarene hun får på sine ustoppelige, barnlige spørsmål om alt som hendte før hun selv tok plass i historien. Slik er hun i stand til å vikle det hele ut for leseren. Dette er ikke et uproblematisk grep, det kan lettbli utydelig for leseren, men jeg synes Carmona-Alvarez får det til.

Høydepunktet

De siste 20 sidene er bokens høydepunkt; en helt sømløs, bevegende samtale mellom Marita og faren, i et språk og en form som demonstrerer Carmona-Alvarez´ poetiske potensial – også i prosa. Disse sidene er noe av det finere jeg har lest på en stund.

Springsteen i eksilet

Bruce Springsteens musikk får sin rolle i boken i det Johnny leter etter fotfeste: Han lever like mye i eksil i Norge som han gjør i sitt eget liv. Også dette grepet håndterer Carmona-Alvarez med selvfølge og innsikt. Mens Johnnys opplevelse av tekster og musikk utvikles fra skepsis og uvilje til gjenkjennelse, setter denne innsikten ham i kontakt med noe helt og trygt, noe som ligner hjem – og en vei ut.

«Og været skiftet og det ble sommer og så videre» er med andre ord en roman om ødeleggende sorg, om et ungt menneskes evne til å klare alt og fremmedfølelsens makt. Den er også svært vellykket.


Kulturstrøm

 • Elton John blir trekkplaster på Glastonbury

  Elton John spelar sin aller siste konsert i Storbritannia på Glastonbury-festivalen neste år, opplyser festivalen i ei pressemelding.

  Artisten er ute på sin avskjedsturne, og konserten blir den siste av den britiske delen av turneen.

  Avskjedsturneen til Elton John starta i 2018, men blei sett på vent på grunn av pandemien.

 • Kanye West kasta ut fra Twitter - igjen

  Twitter-eier Elon Musk sier at rapperen Kanye West igjen har brutt Twitters regler om oppfordring til vold, og at kontoen hans igjen vil bli stengt.

  Også Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter hans mange antisemittiske uttalelser de siste ukene. Han har blant annet rost Adolf Hitler for effektive oppfinnelser, og sagt rett ut at han liker Hitler.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har ytret seg engativt om jøder blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham.

 • Kanye Wests kjøp av Parler avbrutt

  Rapperen Kanye Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter antisemittiske uttalelser de siste ukene.

  Det er Parler selv som opplyser at kjøpsprosessen som ble innledet i oktober, er avbrutt.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har de siste ukene kommet med en rekke grove antisemittiske uttalelser, blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Til Jones sa han at han likte Adolf Hitler, og at alle mennesker har noe ved seg av verdi, ikke minst Hitler.

  Parler framstiller seg selv som et konservativt alternativ til Twitter, med minst mulig innholdskontroll, der kommentatorer fra ytre høyre har fritt spillerom. Det sponses av Rebekah Mercer, en megadonor på ytre høyre fløy.

  Før han gjorde avtalen om å kjøpe Parler, ble Kanye West suspendert fra Twitter og Instagram etter å ha kommet med dødstrusler mot det jødiske folk.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham. (NTB-DPA)