Hopp til innhold

De skal lede folkefesten 17. mai

Jakob Oftebro får sin debut som programleder under grunnlovsmarkeringen på nasjonaldagen. – Jeg blir ikke nervøs med henne ved min side, sier skuespilleren om kollega Haddy N'jie.

Grunnlovsjubileet 2014

FINE I FOLKEDRAKT: Haddy N'jie har på seg Oslobunad, mens Jakob Oftebro har på seg Gudbrandsdalsbunad. – Det er der jeg sogner fra. Slekta mi på morssiden er derfra. Da jeg var liten hadde jeg Gudbrandsdalsbunad, sier Oftebro.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Stortinget er vertskap og har bedt NRK stå for tv-sendt folkefest under den store feiringen av Grunnlovens 200-årsdag 17. mai.

Sendingen blir den aller første gangen skuespiller Jakob Oftebro, kjent fra blant annet «Kon-Tiki» og «Max Manus», prøver seg som programleder.

– Jeg har aldri gjort noe sånt før! Jeg skulle først bare lese en tekst på Eidsvoll under et arrangement 15. mai, men ble i samme slengen spurt om jeg som en «pakkeløsning» hadde lyst til å være programleder 17. mai. Det hadde jeg selvsagt, sier 28-åringen.

LidoLido, Ole Paus, Sissel Kyrkjebø

MUSIKALSKE INNSLAG: LidoLido, Ole Paus og Sissel Kyrkjebø opptrer alle på Eidsvoll 17. mai. Du kan se dem gratis!

Foto: Cornelius Poppe/Tommy Ellingsen/Carina Johansen / NTB Scanpix
dronning silvia

KOMMER TIL NORGE 17. MAI: Svenskenes dronning Silvia og kong Carl Gustaf er blant gjestene på Eidsvoll 17. mai.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

– Jeg gleder meg veldig. Og jeg blir jo ikke nervøs når jeg har Haddy. Blir jeg usikker på noe, titter jeg bare bort på deg, sier han til sin mer rutinerte programledermakker.

Oppfordrer alle til å komme til Eidsvoll

Sendingen byr på både musikalske innslag og intervjuer, og du møter blant andre Sissel Kyrkjebø, LidoLido og Tora Berger. Blant de inviterte er kongeparene fra Norge, Sverige og Danmark.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og programlederne oppfordrer folk til å komme til Eidsvoll i hopetall.

– Dette blir en folkefest og en veldig fin kveld. Vi håper mange dukker opp og har lyst til å være med, sier Oftebros medprogramleder Haddy N'jie.

Hun har tidligere i år ledet dokumentarserien «Jakten på Norge», hvor hun undersøkte hvordan Norge har endret seg siden 1814.

– Dette blir en sjanse til å få med seg folkekjære artister, fine prategjester, og ikke minst kongelige fra tre skandinaviske land, legger hun til.

– Og Eidsvollbygningen er nyrenovert og fantastisk flott. Dette er en sjanse du bare får en gang i livet, sier Jakob Oftebro.

– Er dresskoden bunad for dem som ønsker å dra... ?

– Du kan ha på deg akkurat det du mener passer på en så historisk kveld, avslutter Haddy N'jie.

Sendingen begynner på NRK1 kl 19.30 og varer til kl 21.00. Ønsker du å ta turen til Eidsvoll, må du være på plass senest kl 18.30. Mer informasjon finner du på Stortingets nettsider.

Haddy N'jie

RUTINERT PROGRAMLEDER: – Det har blitt svært mange direktesendinger etterhvert. Jeg er glad i øyeblikk som oppstår der og da og som ikke kan redigeres bort, sier Haddy N'jie, som tidligere har ledet blant annet den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Jakob Oftebro

POPULÆR MANN: Jakob Oftebro kom til 17. mai-forberedelser rett fra filmopptak i Praha. Han spiller en av hovedrollene i den danske filmen «Skammerens datter». Oftebro har bodd i København i mange år, og snakker dansk i filmen. – Jeg gjør enda en dansk film til sommeren, om den dansk-norske slavehandelen. Filmen heter «Wulff» etter min rollefigur, botaniker Wulff Joseph Wulff, forteller han.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Haddy N'jie og Jakob Oftebro

KLARE FOR FOLKEFEST: 17. mai kl 19.30 ser du Haddy N'jie og Jakob Oftebro lede det tv-sendte offisielle hovedarrangementet av grunnlovsmarkeringen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Olivia Newton-John får statleg gravferd i Australia

  Familien til den australske skodespelaren og songaren Olivia Newton-John har takka ja til statleg gravferd i Australia, skriv CNN.

  Kunngjeringa kom frå Australias statsminister Dan Andrews, som fortel at gravferda vil bli meir som ein konsert.

  Det var niesa til Newton-John, Tottie Goldsmith, som takka ja på vegner av familien.

  – Eg trur Australia treng det. Ho er så elska, sa ei tårevåt Goldsmith.

  Newton-John blei 73 år og døyde i USA etter å ha hatt brystkreft i 30 år. Skodespelaren er mest kjend for rolla som Sandy i filmen «Grease» frå 1978.

  Bilde av Olivia Newton-John på Hollywood Walk of Fame
  Foto: ROBYN BECK / AFP