Obama anklages for sikkerhetsbrist

President Obama og hans administrasjon anklages for å ha lekket sensitivt materiale til regissør Kathryn Bigelow, som lager film om angrepet på Osama bin-Laden.

US-OBAMA-JOBS-FILES

Obamas administrasjon anklages for å ha lekket sensitiv informasjon til Kathryn Bigelow, som lager film om angrepet på Osama bin-Laden.

Foto: Mandel Ngan, Matt Sayles / NTB Scanpix

Det skal være interne dokumenter fra myndighetene i USA som har blitt lekket på siden til den konservative gruppen Judicial Watch. 153 sider fra Pentagon og 113 sider fra CIA beskriver hvordan filmskaperne Kathryn Bigelow og Mark Boal skal ha fått tak i sensitiv informasjon om elitegruppen Seal Team 6s angrep på Osama bin-Laden.

Judicial Watch skal ha fått tak i dokumentene gjennom et søksmål via Freedom of information act, en lov som kan «tvinge» myndigheter til å offentliggjøre lukkede dokumenter.

– Potensielt farlig samarbeid

Det har lenge blitt spekulert i om Bigelow har fått tak i sensitiv informasjon fra forsvarsdepartementet, og i fjor gikk kongressmedlem Peter King ut og kritiserte filmskaperne for grave i dokumenter de ikke skulle ha tilgang til.

Nå skal King ha fått bekreftelse på mistankene sine.

– Filmskaperne Kathryn Bigelow og Mark Boal har fått et skremmende tett og potensielt farlig samarbeid med folk i Obamas administrasjon, sier han til Reuters.

Han sier at paret skal ha fått tilgang til planer og dokumenter, og har snakket med en operatør og en sjef for operasjonen til Seal Team 6, som tok livet av bin-Laden for ett år siden.

Andre dokumenter viser også at paret skal ha møtt ansatte i Det hvite hus ved flere anledninger for å diskutere detaljer rundt filmen.

Vil ikke bekrefte dokumentene

Verken CIA eller Pentagon vil bekrefte om dokumentene som nå har kommet ut er ekte eller ei.

En talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet sier at Det hvite hus ikke har noen flere kommentarer enn de pressesekretær Jay Carney ga i august i fjor, da han sa at Det hvite hus ikke hadde frigitt klassifisert informasjon.

En talskvinne i CIA, Jennifer Youngblood, sier også at byråene ikke har gjort noe utenom standard prosedyrer.

– CIA er åpne om vårt samarbeid med filmskaperne, skuespillere og andre i underholdningsindustrien. Vårt mål er at CIA-agenter og situasjoner i film skal bli portrettert så virkelighetstro som mulig, men nasjonal sikkerhet kommer alltid først, sier hun.

Skulle booste Obamas kampanje

Det er spesielt en e-post sendt fra CIA som nå avslører at filmskaperne har fått tilgang til informasjonen. Den beskriver blant annet at de skal ha besøkt «hvelvet», et CIA-bygg hvor de taktiske planene før angrepet ble lagt.

Selv med dette «bevismaterialet» fortsetter folk i Obamas administrasjon å tilbakevise anklagene.

I fjor ble slippdatoen til filmen satt til oktober, tre uker før valget 6. november. Peter King mente at filmen var et samarbeid mellom Obama og filmskaperne, og at det er årsaken til at de sensitive detaljene ble lekket til Bigelow og Boal.

Republikanerne ønsket derfor å granske dette samarbeidet som de mener ble inngått for å hjelpe til å «booste» Obamas kampanje tett oppunder valget

Det hvite hus avviser også disse anklagene, og det er nå bestemt at filmen ikke skal slippes før etter valget.

Filmskaperne Bigelow og Boal, som også samarbeidet på «The Hurt Locker», har startet arbeidet med filmen som har fått navnet «Zero Dark Thirty». Filmen blir spilt inn i India, og på rollelisten er skuespillere som Jessica Chastain, Mark Strong og Chris Pratt. Foreløpig slippdato er 19. desember i USA

Kulturstrøm

  • Flere fornøyd med radiotilbudet

    63 prosent sier de er ganske eller svært fornøyd med det generelle radiotilbudet i Norge, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet. Det er åtte prosentpoeng mer enn i fjor. I tillegg er andelen misfornøyde mindre.

    DAB-radio