Hopp til innhold

Mener bin Laden-film kan være en sikkerhetsrisiko

Pentagon er involvert i filmprosjektet om raidet på Osama bin Laden, men nekter for at det er noen fare for at det skal lekke sensitive opplysninger til filmskaperne.

Kathryn Bigelow og Mark Boal lager film om bin Laden

Kathryn Bigelow og Mark Boal lager film om jakten på Osama bin Laden. Filmen er i ferd med å bli et hett diskusjonstema i opptakten til den amerikanske valgkampen.

Foto: AP

Filmen tar utgangspunkt i en av president Obamas store triumfer som statsleder, og er planlagt på kino oktober neste år rett før valgkampen starter.

Etter at New York Times spekulerte i hvordan filmen kan være en stemmesanker for Obama i valgkampen, tok det ikke lang tid før motstanderne begynte å rasle med sablene.

Republikaneren Peter King krevde tirsdag en etterforskning for å se hvor tette båndene mellom presidentens administrasjon og filmskaper Kathryn Bigelow virkelig er.

Frykter lekkasje

King, som leder sikkerhetskomiteen for innenrikssaker, sier ifølge Reuters at han frykter hemmelige opplysninger om spesialoppdrag kan komme på avveie.

– Anklagene er latterlige, kvitterte presidentens talsmann Jay Carney på en pressekonferanse i Det Hvite Hus.

– Vi diskuterer ikke hemmeligstemplet informasjon, og jeg hadde håpet at sikkerhetskomiteen ville konsentrere seg om viktige saker som terrortrusselen i stedet for å bruke tid på dette, la han til.

Filmen følger jakten på bin Laden gjennom tre forskjellige presidentperioder. Den starter med Clinton-administrasjonen og ender med Obama.

– Dette var en amerikansk triumf og det er ingen grunn til å tro noe annet enn at filmen vil vise dette på best mulig vis, sier filmskaperne Kathryn Bigelow og Mark Boal som også jobbet sammen på Oscar-vinneren «The Hurt Locker».

The Hurt Locker

Krigsfilmen 'The Hurt Locker' fikk Oscar for beste film. Nå kommer filmskaperne med et nytt krigsepos.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS

Hjelper til med research

Oberst Dave Lapan i Pentagon bekrefter at forsvarsdepartementet er i gang med et samarbeid med Bigelow og Boal om jakten på verdens mest ettersøkte mann.

– Pentagon assisterer med research til manuset, slik det hender vi gjør for godt etablerte filmskapere. Men vi diskuterer ikke under noen omstendighet hemmeligstemplet informasjon, sier Lapan.

Pentagon har et mediekontor bestående av to personer som bistår filmer, TV-serier, dataspill og annen underholdning som skal nå et stort publikum.

Kulturstrøm

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.