Nye sexisme-beskyldninger mot Skavlan i Sverige

Svensk komikerpar føler seg dårlig behandlet – tordner på sosiale medier.

Marie Agerhäll på Skavlan

ENGASJERT: Marie Agerhäll på Skavlan.

Foto: Skavlan/TV 2 Pernilla Thelaus / TV 2

Det var den svenske avisa Expressen som først omtalte kritikken.

Marie Agerhäll og Jesper Rönndahl er ikke spesielt kjente i Norge, men i Sverige er de i vinden.

Paret står bak SVT-komiserien «Dips», som handler om mislykkede diplomater i det svenske utenriksdepartementet.

Marie Agerhäll er regissør og produsent. Begge skriver manus. Begge er skuespillere.

Agerhäll var spent før intervjuet skulle sendes på SVT fredag kveld og skrev blant annet dette på Instagram:

«Kanskje prater jeg om hvordan det er å sjonglere så mange roller på sett, kanskje prater jeg om Phil Collins, Berghain eller lussekatter og jäger. Alt kan ikke komme med! Skavlan i kveld! Tut!»

Det er tydelig at Agerhäll ikke forventet at alt hun sa i samtalen med Fredrik Skavlan ville komme med i programmet, men det er enda tydeligere å se at hun er svært misfornøyd med hvor lite som faktisk ble med ut til seerne:

«100 % av spørsmålene til meg handler om Jesper eller hvordan det er å leve med ham», skrev en indignert Agerhäll på Instagram, etter å ha sett programmet på TV fredag kveld.

Ektemann og komipartner Jesper repostet konas instagrampost med følgende kommentar:

Laster Twitter-innhold

Marie Agerhäll får i starten av det TV-sendte intervjuet spørsmål om manus- og researcharbeid. Paret får også spørsmål om hvordan arbeidsfordelingen er dem imellom.

Jesper Rönndahl svarer at den er ganske enkel; «hun gjør alt.»

Deretter ble det, ifølge komiparet, litt vel mye Jesper i monitor.

Skavlan-redaksjonen svarer følgende på parets kritikk i kommentarfeltet til Marie Agerhäll:

«Vi beklager at du opplevde det slik. Det var en rekordlang innspilling og det er vanskelig å klippe det ned til en time, med en helhet som fungerer. Vi forstår at du ville fortelle mer om suksess-serien deres. Vi tar naturligvis tilbakemeldingen på alvor og vi tar det med oss videre.»

TV 2 viser episoden på TV lørdag kveld, men det er en nedklippet versjon, så det er ikke helt sikkert at intervjuet med komiparet er med der. Man kan likevel se hele sendingen på deres streamingtjeneste TV 2 Sumo.

Det har vært bråk tidligere

NRK har forsøkt å få kontakt med SVT og produksjonsselskapet Monkberry, men har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar.

Dette er ikke første gang Fredrik Skavlan og redaksjonen er blitt beskyldt for behandle kvinnelige intervjuobjekter annerledes enn menn. I 2018 ble det bråk da sjefredaktør Irena Pozar i VeckoRevyn skrev at «Skavlans intervju med Sarah Sjöström er et sexistisk havari».

Fredrik Skavlan intervjuer Sarah Sjöström

BLE KRITISERT: Fredrik Skavlan intervjuer Sarah Sjøstrøm

Sarah Sjöström selv kjente seg ikke igjen i beskrivelsen og kritikken. Programleder Fredrik Skavlan sa han ble overrasket over den massive kritikken.

Kulturstrøm

 • Nye talenter i støpeskjeen

  Gunnvald Ottesen (26) er valgt ut til eliteprogrammet Dirigentforum, som er en langsiktig talentutviklingssatsning, initiert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB. Daniel Reith (27) fra Tyskland og Hannah H. Andresen (22) fra Danmark er også håndplukket til satsingen, forteller Musikkfrokost på NRK Klassisk.

  Gunnvald Ottesen
  Foto: Opera til folket
 • Skal samarbeide med Nasjonalmuseet

  Kathrine og Cecilie Fredriksen, døtrene til skipsreder John Fredriksen, har inngått et samarbeid med Nasjonalmuseet verdt flere hundre millioner kroner. De skal blant annet etablere en stor samling moderne kunst, skriver Aftenposten.

 • – Ungt teater uten skjermdistanse

  – Det står bra til med teater for ungdom i Norge, mener NRKs teaterkritiker. Hun har tatt for seg to forestillinger om tabu, selvbilde og kvinnelig seksualitet som tar ungt publikum på alvor. Den ene i et nøkternt scenebilde med kun en avkledd skuespiller på scenen, «Dritt/La Merda» (bildet). Den andre i en overdådig scenografi der det ikke blir spart på noe som kunne ha referanser til romantikk, intimitet og sex, «Bare en våt munn». – Det er eksplisitt og avkledd, forestillinger som går rett inn i tematikk mange unge har en skjermdistanse til, sier Karen Frøsland Nystøyl. Hør anmeldelsene fra Heddadagene i Studio 2.

  Helga Guren i Dritt / La Merda
  Foto: Heddadagene/Rogaland Teater