Fra Amparo med kjærlighet

Amparo Sanchez ledet Amparanoia, det ledende bandet i den spanske mestiso-bølgen i forrige tiår. Etter hvert gikk hun solo, og nå er hun internasjonal diva. Jeg lar meg villig forføre.

Amparo Sanches er frontfigur i Amparanoia
Foto: Tor Even Mathisen

Jeg var aldri helt overbevist av hennes gamle band Amparanoia. Energi og noen gode låter til side, syntes jeg alltid Amparo Sanchez affekterte stemme aldri helt passet i den spanske mestisosjangerens pønkete uttrykk. Men dette, mine damer og herrer, er noe helt annet.

Fra Tucson til Havana

Amparo Sanchez har vært i Tucson, Arizona, og tilbragt tid sammen med Joey Burns og John Convertino fra americanaheltene Calexico. Deretter forflyttet hele gjengen seg til det legendariske Egrem-studioet i Havana, Cuba. Resultatet, cd-en ”Tucson-Habana”, en utforsking av den spanske arven vest av havet, fra den meksikanske lyden av de amerikanske ørkenområdene i sørstatene, til bolerotradisjonen på Cuba. Sistnevnte er ikke bare representert ved de faste studiomusikerne i studioet hvor Buena Vista Social Club ble spilt inn, men også med selveste Grand Old Dame som gjest på låta ”La Parrandita de Las Santas” – Omara Portuondo.

Fra mor til datter

Det er som om en fornøyd Omara Portuondo gir fakkelen videre til Amparo Sanchez. Amparo har ikke samme stemmeprakten som Omara en gang hadde, men hun har den samme, litt daterte, sentimentaliteten som preget boleromusikken på Cuba på 1950-tallet. Hun har heller ikke redd for å legge hjertet sitt ut på et brett og si: "Her er det! Slik er jeg!" Og Joey Burns store orkestergitar smyger seg rundt stemmen hennes og lager det prefekte akkompagnement.

Fra Amparo med kjærlighet

Denne cd-en kom som en overraskelse. Amparo Sanchez ble for få år siden nevnt i samme åndedrag som Manu Chao og Ojos de Brujo. Uredde, energiske og – vil sikkert mange hevde – politisk korrekte. Her gir hun oss av sitt eget sjelsliv. Politikken er der, men den er personlig, som en holdning mer enn som saker. Og kjærligheten, den vanskelige kjærligheten, er det sentrale temaet. Og det berører. Det er derfor dette er en nydelig plate.

Amparo Sanchez: "Tucson-Habana"
Wrasse Records WRASS 257

Kulturstrøm

 • Mortensen debuterer som regissør

  Amerikansk-danske Viggo Mortensen debuterer som regissør for den kommende filmen «Falling». Ved siden av å være regissør er Mortensen også produsent – samt manusforfatter for filmen, som handler om relasjonen mellom en sønn og hans aldrende far. (NTB)

  Toronto International Film Festival (TIFF)
  Foto: Valerie Macon / AFP
 • Rekkehus i Kvadraturen

  Arkitekter har tegnet et utkast til å bygge rekkehus i Kvadraturen. Oslo Høyre har foreslått å bygge, skriver Aftenposten. Høyre har som mål å bosette 10 000 mennesker i Kvadraturen. I dag bor det 950 mennesker totalt i sentrum.

 • Ønsker vikingskipet ut i det fri

  Vikingskipet som er avdekket ved Jellestad i Halden bør graves opp. Det mener professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum i Oslo, Jan Bill. Han har også ansvaret for vikingsamlingen på Bygdøy. Bill sier skipet må graves opp før jordet eventuelt dreneres.

  Funn av vikingskip i Halden
  Foto: Lars Gustavsen/NIKU