NRK Meny
Normal

Ny plate - mot alle odds

Han hadde gitt seg, men kjærligheten til Motown dro Phil Collins tilbake til platestudioet.

Phil Collins

Phil Collins opptrer under jazzfestivalen i Montreux i Sveits i sommer. Nå gjør han comeback i platebransjen og gjør låter av The Temptations, Stevie Wonder, Carole King og Martha And The Vandellas.

Foto: Laurent Gillieron / Ap

Phil Collins

Phil Collins hadde egentlig trukket seg tilbake fra stjernetilværelsen for å brukte tiden på sine barn, men ble lokket til å lage en ny plate.

Foto: Peter Kramer / Ap
Phil Collins: «Going back»

Phil Collins gir ut Motown-coverplata «Going back», og kan tenke seg å lage en til om den blir en suksess.

Foto: Albumcover
Phil Collins

Phil Collins sier han ikke er i nærheten av å kunne spille trommer så bra som han en gang gjorde, og måtte bruke tape for feste trommestikkene til hendene da han spilte inn sin nye plate.

Foto: SANG TAN / AP

Egentlig hadde han pensjonert seg og trukket seg tilbake for å få mer tid til ungene.

Mot alle odds blir det et nytt album fra Phil Collins (59).

Skadet etter operasjon

Den tidligere Genesis-vokalisten og trommeslageren Phil Collins kan egentlig ikke spille trommer lenger. Etter en skade han fikk i ryggen under siste turné med Genesis måtte han opereres. Noe gikk galt og i dag kan ikke de en gang så kraftfulle hendene engang holde tak i trommestikkene.

Derfor må han ta originale metoder i bruk for å få til å lage rytmer.

- Jeg må tape stikkene til hendene mine nå, forteller han i et intervju med avisa The Daily Star.

- Ikke spesielt behagelig

- Det er den eneste måten jeg får til å spille. Det var ikke spesielt behagelig, men jeg klarte likevel å få til de rette lydene og det resultatet jeg ønsket meg, sier han om innspillingen av det nye albumet.

- Jeg er ikke i nærheten av å kunne spille så bra som jeg gjorde. Det er mulig det endrer seg og blir bedre – eller ikke. Jeg kan bare vente. Jeg ble operert og nå er det ikke noe mer jeg kan gjøre, sier han videre.

Plata får tittelen «Going back», men skulle egentlig aldri ha blitt laget. Collins har tidligere sagt at han er lei av turnélivet og i 2008 annonserte han at han gikk av med pensjon.

Kunne ikke motstå

Men noen kom med et forslag han ikke kunne motstå.

- Jeg hadde ikke engang planer om å lage noen ny plate. Men så var det noen som foreslo å lage en plate med Motown-coverlåter. Det er noe jeg har ønsket å gjøre hele livet. Det var jo disse låtene band jeg pleide å høre på spilte, i tillegg til sitt eget mageriale. Slike som The Who.

- Jeg sang disse låtene i mine yngre dager, i skoleband. Men i Genesis gjorde vi aldri coverlåter – så det er på en måte noe jeg har savnet. Så dette er muligheten for meg til å endelig få synge sangene jeg vokste opp med.

Sveits har vært Collins’ hjemland de siste 15 årene, der han bruker mesteparten av tiden sin som far til to unge sønner. Men en plate med Motown-covere, innspilt i kjellerstudioet i huset hjemme i Genève i Sveits, virket imidlertid som overkommelig og familievennlig. Går «Going Back» bra, vurderer han å lage et lignende album til.

Den nye plata finnes i flere varianter, men dette er låtene på den vanlige cd-utgaven:

1 «Girl (Why You Wanna Make Me Blue)»
2 «(Love Is Like A) Heatwave»
3 «Uptight (Everything’s Alright)»
4 «Some Of Your Lovin’»
5 «In My Lonely Room»
6 «Take Me In Your Arms (Rock Me For A Little While)»
7 «Blame It On The Sun»
8 «Papa Was A Rolling Stone»
9 «Never Dreamed You’d Leave In Summer»
10 «Standing In The Shadows Of Love»
11 «Do I Love You»
12 «Jimmy Mack»
13 «Something About You»
14 «Love Is Here And Now You’re Gone»
15 «Loving You Is Sweeter Than Ever»
16 «Going To A Go-Go»
17 «Talkin About My Baby»
18 «Going Back»

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.