Ny Heimebane-sesong: Om homofili, kynisme og foreldrerollen

Fotballen har vært en siste bastion hvor det er vanskelig å bli akseptert som homofil. Ane Dahl Torp og John Carew håper at sesong 2 av «Heimebane» vil gjøre det lettere å komme ut av skapet i fotballgarderoben.

John Carew og Ane Dahl Torp

John Carew og Ane Dahl Torp synes at sesong 2 av «Heimebane» tar opp viktige temaer som pengene i fotballen, kynismen og problemene med å komme ut av garderobeskapet som homofil

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Ane Dahl Torp er fortsatt trener for herrene i eliteserielaget Varg i sesong 2 av «Heimebane». I den første sesongen stanget hun mot en mur av fordommer. Ingen kvinne før henne hadde ledet et herrelag.

– Nå møter jeg folk på butikken som sier at de ikke lenger synes det er noe rart, og det er jo en stor ting! sier Torp.

Hun synes det er viktig at den nye sesongen tar opp vanskelige temaer, som homofile fotballspillere. – Dramatikken skal jo helst være et speil for hvordan vi oppfører oss i det virkelige livet, og danne forbilder, sier hun.

I den nye sesongen må også trener Helena Mikkelsen håndtere spørsmål om penger, sponsorer og private eieres innvirkning på fotballbanen. Hun får en tøff start på sesongen. Varg er i økonomisk krise, og må bygge opp et nytt lag fra grunnen.

Ta en titt her:

Forholdet mellom Vargs sportslige leder Espen (Morten Svartveit) og Helena (Ane Dahl Torp) blir satt på prøve i den andre sesongen.

Forholdet mellom Vargs sportslige leder Espen (Morten Svartveit) og Helena (Ane Dahl Torp) blir satt på prøve i den andre sesongen.

Dårlig mor?

– Det er også et spørsmål om Helena er mer opptatt av sin egen karriere, enn av datteren Camilla, som dro fra henne i slutten av forrige sesong, sier Ane Dahl Torp. Hun synes den nye sesongen starter en viktig samtale om foreldrerollen.

John Carew fortsetter i rollen som spiller og tidligere utenlandsproff Michael Ellingsen. En mann med et trøblete privatliv, som også sliter med forholdet til barna sine. Han er midt i en tøff skilsmisse og havner i en hard kamp med kona Marianne om foreldreretten til de to barna.

– Et veldig sant innblikk

Fotballspilleren Carew, som debuterte som skuespiller i den første sesongen, er imponert over serieskaperne.

– Heimebane gir et veldig sant innblikk i virkeligheten til en fotballklubb. Problemene, utfordringene og kynismen ligger tett opp til virkeligheten, mener han. Og legger til: – Å være skuespiller i denne serien har vært et eventyr.

Flere nye skuespillere kommer inn i sesong 2 av Heimebane

Flere nye skuespillere kommer inn i sesong 2 av Heimebane, der John Carew fortsatt spiller utenlandsproffen Michael Ellingsen.

Tar mer plass

Det blir også gjensyn med en av de viktigste rollefigurene i seriens første sesong, Adrian Austnes, fotballtalentet som også var ridd av angst.

Axel Bøyum, alias Adrian Austnes

Axel Bøyum, som fotballspilleren Adrian Austnes, har fortsatt en vikitg rolle i den nye sesongen

Foto: Arne Flatin / NRK

På slutten av sesongen fikk han beskjed om «spille mer for seg selv» og mindre for å oppfylle andres forventninger.

– I den nye sesongen tar Adrian mye mer plass. Han krever mye både av seg selv og andre, på godt og vondt, sier Axel Bøyum.

Som den gode spilleren han er, får han og klubben også stadige tilbud om kjøp og salg.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK