Hopp til innhold

Ny Heimebane-sesong: Om homofili, kynisme og foreldrerollen

Fotballen har vært en siste bastion hvor det er vanskelig å bli akseptert som homofil. Ane Dahl Torp og John Carew håper at sesong 2 av «Heimebane» vil gjøre det lettere å komme ut av skapet i fotballgarderoben.

John Carew og Ane Dahl Torp

John Carew og Ane Dahl Torp synes at sesong 2 av «Heimebane» tar opp viktige temaer som pengene i fotballen, kynismen og problemene med å komme ut av garderobeskapet som homofil

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Ane Dahl Torp er fortsatt trener for herrene i eliteserielaget Varg i sesong 2 av «Heimebane». I den første sesongen stanget hun mot en mur av fordommer. Ingen kvinne før henne hadde ledet et herrelag.

– Nå møter jeg folk på butikken som sier at de ikke lenger synes det er noe rart, og det er jo en stor ting! sier Torp.

Hun synes det er viktig at den nye sesongen tar opp vanskelige temaer, som homofile fotballspillere. – Dramatikken skal jo helst være et speil for hvordan vi oppfører oss i det virkelige livet, og danne forbilder, sier hun.

I den nye sesongen må også trener Helena Mikkelsen håndtere spørsmål om penger, sponsorer og private eieres innvirkning på fotballbanen. Hun får en tøff start på sesongen. Varg er i økonomisk krise, og må bygge opp et nytt lag fra grunnen.

Ta en titt her:

Forholdet mellom Vargs sportslige leder Espen (Morten Svartveit) og Helena (Ane Dahl Torp) blir satt på prøve i den andre sesongen.

Forholdet mellom Vargs sportslige leder Espen (Morten Svartveit) og Helena (Ane Dahl Torp) blir satt på prøve i den andre sesongen.

Dårlig mor?

– Det er også et spørsmål om Helena er mer opptatt av sin egen karriere, enn av datteren Camilla, som dro fra henne i slutten av forrige sesong, sier Ane Dahl Torp. Hun synes den nye sesongen starter en viktig samtale om foreldrerollen.

John Carew fortsetter i rollen som spiller og tidligere utenlandsproff Michael Ellingsen. En mann med et trøblete privatliv, som også sliter med forholdet til barna sine. Han er midt i en tøff skilsmisse og havner i en hard kamp med kona Marianne om foreldreretten til de to barna.

– Et veldig sant innblikk

Fotballspilleren Carew, som debuterte som skuespiller i den første sesongen, er imponert over serieskaperne.

– Heimebane gir et veldig sant innblikk i virkeligheten til en fotballklubb. Problemene, utfordringene og kynismen ligger tett opp til virkeligheten, mener han. Og legger til: – Å være skuespiller i denne serien har vært et eventyr.

Flere nye skuespillere kommer inn i sesong 2 av Heimebane

Flere nye skuespillere kommer inn i sesong 2 av Heimebane, der John Carew fortsatt spiller utenlandsproffen Michael Ellingsen.

Tar mer plass

Det blir også gjensyn med en av de viktigste rollefigurene i seriens første sesong, Adrian Austnes, fotballtalentet som også var ridd av angst.

Axel Bøyum, alias Adrian Austnes

Axel Bøyum, som fotballspilleren Adrian Austnes, har fortsatt en vikitg rolle i den nye sesongen

Foto: Arne Flatin / NRK

På slutten av sesongen fikk han beskjed om «spille mer for seg selv» og mindre for å oppfylle andres forventninger.

– I den nye sesongen tar Adrian mye mer plass. Han krever mye både av seg selv og andre, på godt og vondt, sier Axel Bøyum.

Som den gode spilleren han er, får han og klubben også stadige tilbud om kjøp og salg.

Kulturstrøm

 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo
 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.