NRK vant internasjonal prestisjepris

NRK sikret seg i kveld den prestisjetunge prisen World Digital Media Awards for serien om drap og psykisk sykdom.

NRK vant World Digital Media Awards

NRKs Tom Gabriel Johansen, Marit Higraff og Ellen Borge Kristoffersen mottok pris under World Digital Media Awards mandag kveld.

For et halvt år siden vant NRK den europeiske nettprisen European Digital Media Awards for hvordan de presenterte funnene i en stor serie om drap og psykisk sykdom.

I kveld gikk NRK helt til topps også i den verdensomspennende kåringen World Digital Media Award, som skjer i regi av WAN-IFRA, verdens største organisasjon for nyhetsmedier. NRK sikret seieren i kategorien «Best Data Visualization Project».

Drap utført av psykisk syke

NRK-journalistene Ellen Borge Kristoffersen, Marit Higraff og Tom Johansen var søndag kveld i Hamburg for å motta prisen.

I januar 2014 publiserte NRK serien som dokumenterte hvor mange nordmenn som har blitt drept av alvorlig psykisk syke de siste 10 årene.

NRK hentet ut alle nøkkeldata fra drapssakene de siste årene og la dem inn i en database som kan brukes til å hente ut analyser.

NRK-prosjektet roses for å ha en elegant og original grafikk, og at det er utført et fremragende stykke journalistikk på bakgrunn av datagrunnlaget.

Debatt

NRKs kartlegging viser at 102 drap i perioden 2003 - 2012 ble begått av personer som hadde en alvorlig psykisk lidelse da de utførte drapet. Det er nær halvparten av alle pådømte drap i materialet. I snitt blir altså i overkant av 10 drap hvert år utført av personer med slike lidelser.

Kartleggingen førte med seg en lang rekke nyhetssaker og skapte en debatt her til lands som fortsatt pågår.

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK sier at dette er en anerkjennelse til et prosjekt som tar for seg et vanskelig, alvorlig og vesentlig tema.

– Ved hjelp av digitale fortellergrep har teamet kunne bruke et omfattende kildemateriale til å fortelle om et viktig samfunnsmessig tema som fortsatt er tabubelagt, sier Kalbakk.

Også andre norske medier vant pris i kveld. Aftenposten+ vant førsteprisen i kategorien «Tablet Publishing», mens VGs MinMote.no ble hedret i kategorien «Best New Product», skriver medier24.com.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK