NRK vant internasjonal prestisjepris

NRK sikret seg i kveld den prestisjetunge prisen World Digital Media Awards for serien om drap og psykisk sykdom.

NRK vant World Digital Media Awards

NRKs Tom Gabriel Johansen, Marit Higraff og Ellen Borge Kristoffersen mottok pris under World Digital Media Awards mandag kveld.

For et halvt år siden vant NRK den europeiske nettprisen European Digital Media Awards for hvordan de presenterte funnene i en stor serie om drap og psykisk sykdom.

I kveld gikk NRK helt til topps også i den verdensomspennende kåringen World Digital Media Award, som skjer i regi av WAN-IFRA, verdens største organisasjon for nyhetsmedier. NRK sikret seieren i kategorien «Best Data Visualization Project».

Drap utført av psykisk syke

NRK-journalistene Ellen Borge Kristoffersen, Marit Higraff og Tom Johansen var søndag kveld i Hamburg for å motta prisen.

I januar 2014 publiserte NRK serien som dokumenterte hvor mange nordmenn som har blitt drept av alvorlig psykisk syke de siste 10 årene.

NRK hentet ut alle nøkkeldata fra drapssakene de siste årene og la dem inn i en database som kan brukes til å hente ut analyser.

NRK-prosjektet roses for å ha en elegant og original grafikk, og at det er utført et fremragende stykke journalistikk på bakgrunn av datagrunnlaget.

Debatt

NRKs kartlegging viser at 102 drap i perioden 2003 - 2012 ble begått av personer som hadde en alvorlig psykisk lidelse da de utførte drapet. Det er nær halvparten av alle pådømte drap i materialet. I snitt blir altså i overkant av 10 drap hvert år utført av personer med slike lidelser.

Kartleggingen førte med seg en lang rekke nyhetssaker og skapte en debatt her til lands som fortsatt pågår.

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK sier at dette er en anerkjennelse til et prosjekt som tar for seg et vanskelig, alvorlig og vesentlig tema.

– Ved hjelp av digitale fortellergrep har teamet kunne bruke et omfattende kildemateriale til å fortelle om et viktig samfunnsmessig tema som fortsatt er tabubelagt, sier Kalbakk.

Også andre norske medier vant pris i kveld. Aftenposten+ vant førsteprisen i kategorien «Tablet Publishing», mens VGs MinMote.no ble hedret i kategorien «Best New Product», skriver medier24.com.

Kulturstrøm

 • Netflix på shopping i Cannes

  Strømmetjenesten har sikret seg rettighetene til flere av filmene under årets filmfestival i Cannes. Nå har de også kjøpt visningsrettigheter til to av prisvinnerne, nemlig «Atlantics», som vant Grand Prix-prisen og «I Lost My Body», som vant en av kritikerprisene. Dette skjer samtidig som at ingen filmer får delta i konkurransen i Cannes uten å ha kinovisninger i Frankrike.

 • Kusama-skulptur på plass i Norge

  Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker, melder NTB. Verket heter «Shine of Life», og er laget spesielt for Kistefos med inspirasjon av naturen, vannet og industrien rundt. «Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal inn i skulpturparken med over 40 verk.

  Yayoi Kusamas "Shine of Life"
  Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix
 • Siktet for eldremishandling

  Manageren til Stan Lee, den avdøde skaperen av mange av Marvels superhelter, er arrestert, siktet for eldremishandling. Keya Morgan anklages for svindel, tyveri, økonomisk utnyttelse og for å ha holdt en eldre person avstengt fra omverdenen. Påtalemyndigheten mener at manageren sikret seg en råderett over Lees kapital som han ikke hadde myndighet til. Det skriver VG, som siterer ABC News, NBC og Los Angeles Times.

  Keya Morgan og Stan Lee
  Foto: Jordan Strauss / AP