NRK vant internasjonal prestisjepris

NRK sikret seg i kveld den prestisjetunge prisen World Digital Media Awards for serien om drap og psykisk sykdom.

NRK vant World Digital Media Awards

NRKs Tom Gabriel Johansen, Marit Higraff og Ellen Borge Kristoffersen mottok pris under World Digital Media Awards mandag kveld.

For et halvt år siden vant NRK den europeiske nettprisen European Digital Media Awards for hvordan de presenterte funnene i en stor serie om drap og psykisk sykdom.

I kveld gikk NRK helt til topps også i den verdensomspennende kåringen World Digital Media Award, som skjer i regi av WAN-IFRA, verdens største organisasjon for nyhetsmedier. NRK sikret seieren i kategorien «Best Data Visualization Project».

Drap utført av psykisk syke

NRK-journalistene Ellen Borge Kristoffersen, Marit Higraff og Tom Johansen var søndag kveld i Hamburg for å motta prisen.

I januar 2014 publiserte NRK serien som dokumenterte hvor mange nordmenn som har blitt drept av alvorlig psykisk syke de siste 10 årene.

NRK hentet ut alle nøkkeldata fra drapssakene de siste årene og la dem inn i en database som kan brukes til å hente ut analyser.

NRK-prosjektet roses for å ha en elegant og original grafikk, og at det er utført et fremragende stykke journalistikk på bakgrunn av datagrunnlaget.

Debatt

NRKs kartlegging viser at 102 drap i perioden 2003 - 2012 ble begått av personer som hadde en alvorlig psykisk lidelse da de utførte drapet. Det er nær halvparten av alle pådømte drap i materialet. I snitt blir altså i overkant av 10 drap hvert år utført av personer med slike lidelser.

Kartleggingen førte med seg en lang rekke nyhetssaker og skapte en debatt her til lands som fortsatt pågår.

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK sier at dette er en anerkjennelse til et prosjekt som tar for seg et vanskelig, alvorlig og vesentlig tema.

– Ved hjelp av digitale fortellergrep har teamet kunne bruke et omfattende kildemateriale til å fortelle om et viktig samfunnsmessig tema som fortsatt er tabubelagt, sier Kalbakk.

Også andre norske medier vant pris i kveld. Aftenposten+ vant førsteprisen i kategorien «Tablet Publishing», mens VGs MinMote.no ble hedret i kategorien «Best New Product», skriver medier24.com.

Kulturstrøm

 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Madrugada-vokalist til sykehus

  Madrugada har avlyst sin konsert i Sveits i kveld, etter at vokalist Sivert Høyem ble innlagt på sykehus lørdag morgen. Høyem skriver på bandets Facebook-side at han fikk smerter i brystet på flyet fra Bodø, men at det ikke skal være noe alvorlig. Fredag spilte bandet på Parkenfestivalen i Bodø.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
 • Hamar Arbeiderblad hacket

  Ukjente hackere overtok forsida til Hamar Arbeiderblads nettutgave fredag kveld, skriver medier24. Et bilde og teksten «Fuck ISIS - Stop the Waar» møtte leserne. Sjefredaktør Carsten Bleness sier avisa raskt fikk fjernet plakaten, og at de nå jobber med å styrke egen sikkerhet.