NRK betaler mer enn Netflix for ny sesong med «Vikingane»

NRK og Netflix går sammen om å produsere en tredje sesong av suksesserien «Vikingane». Likevel er det NRK som tar størsteparten av regningen.

Kåre Conradi i Vikingane

Kåre Conradi spiller høvdingen «Orm» i suksesserien «Vikingane»/«Norsemen» på NRK og Netflix.

Foto: Viafilm / NRK

– Vi er gira, skuespillerne er gira og mange folk der ute er gira, sier serieskaperne Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen i Viafilm.

De har siden 2016 produsert dobbel dose av komiserien sin om vikingtiden, for å lage norske «Vikingane» på NRK og engelskspråklige «Norsemen» på strømmegiganten Netflix.

Nå er det klart at det blir en tredje sesong – snaut halvannet år etter forrige runde.

– Det er finansieringen som har tatt tid. Det er en unik modell med NRK og Netflix sammen. Vi har skrevet det ferdig, det er ikke oss det henger på, sier Torgersen.

Serieskaperne Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen

Gira: «Vikingane» har blitt en døråpner til Hollywood for serieskaperne Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen. De befinner seg for tiden i filmhovedstaden for å snakke med produsenter om foreløpig hemmelige prosjekter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NRK tar mest av regningen

NRK og Netflix har samarbeidet om å finansiere serien, som er blitt en suksess for NRK i Norge og for Netflix i resten av verden.

Men selv om de deler suksessen, deler ikke NRK og Netflix likt på kostnadene for den.

Ifølge NRK går de inn med 15 millioner kroner til det totale budsjettet på 27 millioner.

Dermed betaler NRK mer for serien de kun distribuerer i Norge enn det Netflix betaler for den engelskspråklige versjonen de kan ta ut i verden.

– Det høres kanskje ikke helt rettferdig ut med tanke på hva partene får, men det er det vi må forholde seg til, sier Torgersen.

I år skal Netflix ifølge den amerikanske avisen Variety ha over 15 milliarder dollar å bruke på innhold til strømmebiblioteket sitt.

Helgaker påpeker at Netflix ikke går inn som produsent på lik linje med NRK.

– De kjøper et produkt på samme måte som de har gjort med andre norske serier, som «Grenseland» eller «Nobel». Sånn sett er denne avtalen ganske god, sier han.

Beholder rettigheter

NRK forklarer at de betaler mer for å beholde eierskapet til serien etter at Netflix er ferdig med å vise serien.

– Vi er et innkjøp. Ikke en originalproduksjon av typen «Netflix Original», sier redaksjonssjef Christina Rezk Resar i NRK Underholdning.

– Men Netflix stempler det jo som det på strømmetjenesten sin?

Både og. De har ikke eierandeler, som vi og Viafilm har. Om et gitt antall år er det vi som eier serien, ikke Netflix, sier Resar.

Christina Rezk Resar

Redaksjonssjef Christina Rezk Resar i NRK Underholdning.

Foto: Privat

Netflix ønsker ikke å kommentere avtalebetingelsene overfor NRK.

– Det vi kan si, er at vi er fornøyde med å ha fornyet denne suksesserien, og at vi setter stor pris på vårt pågående partnerskap med NRK, skriver direktør for innkjøp og produksjon i Nord-Europa, Lina Brouneus i en e-post.

Satser på premiere i 2020

Helgaker og Torgersen i Viafilm forteller at de nå konsentrerer seg om å få tredje runde «Vikingane» på skjermen.

Det skal etter planen skje i starten av neste år.

– Det er NRK som styrer, men det er det vi styrer mot, sier de.

Kulturstrøm

 • Metallica åpner kjempearena

  Når Chase Center i San Francisco åpner 6. september er det rockebandet Metallica som står på scenen. De markerer i år 20-årsjubileum for sitt samarbeid med San Francisco symfoniorkester, som resulterte i plata S&M, og benytter nå denne anledningen til igjen å opptre sammen med orkesteret.

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.

 • Disney kjøper Fox

  Disney overtar i dag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar, melder NTB/AP. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA. Disney baner nå vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne. Fox gjenstår da av Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

  Film Fox Disney
  Foto: Richard Drew / AP