Hopp til innhold

Fortsatt dramaproduksjon i NRK

NRK setter likevel ikke ut produksjonen av drama. Det beslutta NRKs ledelse i ettermiddag.

Line Verndal og Terje Naudeer

«Himmelblå» og andre dramaproduksjoner skal fortsatt lages internt i NRK, bestemte NRKs ledelse i dag.

Foto: Liv Ask / NRK

Det vakte store reaksjoner da et utvalg i november foreslo å sette ut dramaproduksjonen i NRK - som ett av flere tiltak for å skape et økonomisk handlingsrom på 100 millioner kroner.

I dag kom kontrabeskjeden: NRKs dramaproduksjoner skal fortsatt produseres internt.

– Drama er kjernevirksomhet

– Det er en del av vår kjernevirksomhet. Det ville heller ikke gitt oss økonomiske besparelser å sette det ut. Dessuten er dramaproduksjonen normgivende for den generelle kvaliteten i NRK, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

– Vi har også større kontroll på rettighetene til det ferdige produktet når vi produserer det selv, sier han videre.

Hør Bjerkaas, leder i NRKs fagforening Hege Iren Frantzen og Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer om NRKs kuttstrategi. Programleder Agnes Moxnes:

Mer innkjøp

NRK skal i større grad kjøpe produksjoner fra eksterne selskaper i årene framover, ble det klart i dag.

Dette gjelder blant annet deler av énkameraproduksjonene, samt enkelte sports- og radiosendinger.

Det er imidlertid ikke klart hvor mye som skal kjøpes utenfra, ei heller konkret hvilke produksjoner og sendinger det gjelder.

– Alle de frigjorte midlene (100 millioner kroner, journ. anm.) vil ikke brukes eksternt, noe vil også bli brukt på våre egne interne talenter. Men poenget med fleksibilitet er at dette ikke skal ende opp i nye, faste interne kostnader, sier Bjerkaas.

Skapt reaksjoner

Det var i rapporten «Morgendagens mediehus» at forslagene til økonomiske omprioriteringer ble presentert. Rapporten kom medio november, og skapte sterke reaksjoner, blant annet fra skuespiller-Norge.

– Rapporten har selvsagt skapt en del skarpe diskusjoner, men det har også provosert fram mange nye forslag til måter å redusere våre faste kostnader på som vi ikke ville fått uten de konkrete forslagene, sier Hans-Tore Bjerkaas.

Frigjøringa av de 100 millionene skal skje innen 2012. Før jul skal NRKs direktørmøte legge fram en samla plan for hvordan prosessen skal være videre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hans-Tore Bjerkaas

Dramaproduksjonen i NRK skal likevel ikke settes ut til eksterne produsenter, bestemte NRKs ledelse og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas under direktørmøtet i dag.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Si din mening!

Kulturstrøm

 • «En roadtrip på jakt etter smørbrød»

  – Helle Helles litterære styrke er å skrive om eksistensielle brak uten å beskrive dem med ord. Hun holder seg til alminnelige mennesker og beveger seg på overflaten, på utsiden.

  – I roman etter roman har hun skrevet seg gjennom brudd, død og selvrealisering ved å skildre banale gjøremål. Men uroens sugende svelg er aldri langt unna, skriver NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om Helle Helles nye roman «Hafni forteller».

 • Ingeborg Volan blir ny direktør i Gyldendal Litteratur

  Volan kommer fra stillingen som administrerende direktør for De norske Bokklubbene. Hun har tidligere redaktør- og ledererfaring fra blant annet Dagens Næringsliv, NRK og Adresseavisen, skriver Gyldendal i en pressemelding.

 • Ikke-binær debutant om sin turbulente oppvekst

  – Det bevegelige og udefinerbare manifesterer seg i «Blodbok». Romanen er smart og plump, sår og selvopptatt, skarp og reflektert. Og under binder røttene tross alt historiene sammen, skriver NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om Kim de l'Horizons første roman «Blodbok».