Hopp til innhold

Fortsatt dramaproduksjon i NRK

NRK setter likevel ikke ut produksjonen av drama. Det beslutta NRKs ledelse i ettermiddag.

Line Verndal og Terje Naudeer

«Himmelblå» og andre dramaproduksjoner skal fortsatt lages internt i NRK, bestemte NRKs ledelse i dag.

Foto: Liv Ask / NRK

Det vakte store reaksjoner da et utvalg i november foreslo å sette ut dramaproduksjonen i NRK - som ett av flere tiltak for å skape et økonomisk handlingsrom på 100 millioner kroner.

I dag kom kontrabeskjeden: NRKs dramaproduksjoner skal fortsatt produseres internt.

– Drama er kjernevirksomhet

– Det er en del av vår kjernevirksomhet. Det ville heller ikke gitt oss økonomiske besparelser å sette det ut. Dessuten er dramaproduksjonen normgivende for den generelle kvaliteten i NRK, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

– Vi har også større kontroll på rettighetene til det ferdige produktet når vi produserer det selv, sier han videre.

Hør Bjerkaas, leder i NRKs fagforening Hege Iren Frantzen og Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer om NRKs kuttstrategi. Programleder Agnes Moxnes:

Mer innkjøp

NRK skal i større grad kjøpe produksjoner fra eksterne selskaper i årene framover, ble det klart i dag.

Dette gjelder blant annet deler av énkameraproduksjonene, samt enkelte sports- og radiosendinger.

Det er imidlertid ikke klart hvor mye som skal kjøpes utenfra, ei heller konkret hvilke produksjoner og sendinger det gjelder.

– Alle de frigjorte midlene (100 millioner kroner, journ. anm.) vil ikke brukes eksternt, noe vil også bli brukt på våre egne interne talenter. Men poenget med fleksibilitet er at dette ikke skal ende opp i nye, faste interne kostnader, sier Bjerkaas.

Skapt reaksjoner

Det var i rapporten «Morgendagens mediehus» at forslagene til økonomiske omprioriteringer ble presentert. Rapporten kom medio november, og skapte sterke reaksjoner, blant annet fra skuespiller-Norge.

– Rapporten har selvsagt skapt en del skarpe diskusjoner, men det har også provosert fram mange nye forslag til måter å redusere våre faste kostnader på som vi ikke ville fått uten de konkrete forslagene, sier Hans-Tore Bjerkaas.

Frigjøringa av de 100 millionene skal skje innen 2012. Før jul skal NRKs direktørmøte legge fram en samla plan for hvordan prosessen skal være videre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hans-Tore Bjerkaas

Dramaproduksjonen i NRK skal likevel ikke settes ut til eksterne produsenter, bestemte NRKs ledelse og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas under direktørmøtet i dag.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Si din mening!

Kulturstrøm

 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden på South Lawn i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.

 • Hilary Mantel (70) er død

  Den britiske forfatteren og Bookerpris-vinneren Hilary Mantel er død, 70 år gammel, det skriver Reuters som gjengir en uttalelse fra forlaget hennes.

  Mantel fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen «Wolf Hall», bedre kjent som «Ulvetid» på norsk.

  Hun ble med det den første kvinnen som har vunnet den prestisjetunge Bookerprisen to ganger.

  Forlaget HarperCollins melder at Mantel døde «plutselig, men fredelig» omgitt av nær familie og venner.

  Hilary Mantel
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP