Hopp til innhold

Fortsatt dramaproduksjon i NRK

NRK setter likevel ikke ut produksjonen av drama. Det beslutta NRKs ledelse i ettermiddag.

Line Verndal og Terje Naudeer

«Himmelblå» og andre dramaproduksjoner skal fortsatt lages internt i NRK, bestemte NRKs ledelse i dag.

Foto: Liv Ask / NRK

Det vakte store reaksjoner da et utvalg i november foreslo å sette ut dramaproduksjonen i NRK - som ett av flere tiltak for å skape et økonomisk handlingsrom på 100 millioner kroner.

I dag kom kontrabeskjeden: NRKs dramaproduksjoner skal fortsatt produseres internt.

– Drama er kjernevirksomhet

– Det er en del av vår kjernevirksomhet. Det ville heller ikke gitt oss økonomiske besparelser å sette det ut. Dessuten er dramaproduksjonen normgivende for den generelle kvaliteten i NRK, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

– Vi har også større kontroll på rettighetene til det ferdige produktet når vi produserer det selv, sier han videre.

Hør Bjerkaas, leder i NRKs fagforening Hege Iren Frantzen og Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer om NRKs kuttstrategi. Programleder Agnes Moxnes:

Mer innkjøp

NRK skal i større grad kjøpe produksjoner fra eksterne selskaper i årene framover, ble det klart i dag.

Dette gjelder blant annet deler av énkameraproduksjonene, samt enkelte sports- og radiosendinger.

Det er imidlertid ikke klart hvor mye som skal kjøpes utenfra, ei heller konkret hvilke produksjoner og sendinger det gjelder.

– Alle de frigjorte midlene (100 millioner kroner, journ. anm.) vil ikke brukes eksternt, noe vil også bli brukt på våre egne interne talenter. Men poenget med fleksibilitet er at dette ikke skal ende opp i nye, faste interne kostnader, sier Bjerkaas.

Skapt reaksjoner

Det var i rapporten «Morgendagens mediehus» at forslagene til økonomiske omprioriteringer ble presentert. Rapporten kom medio november, og skapte sterke reaksjoner, blant annet fra skuespiller-Norge.

– Rapporten har selvsagt skapt en del skarpe diskusjoner, men det har også provosert fram mange nye forslag til måter å redusere våre faste kostnader på som vi ikke ville fått uten de konkrete forslagene, sier Hans-Tore Bjerkaas.

Frigjøringa av de 100 millionene skal skje innen 2012. Før jul skal NRKs direktørmøte legge fram en samla plan for hvordan prosessen skal være videre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hans-Tore Bjerkaas

Dramaproduksjonen i NRK skal likevel ikke settes ut til eksterne produsenter, bestemte NRKs ledelse og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas under direktørmøtet i dag.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober