Fortsatt dramaproduksjon i NRK

NRK setter likevel ikke ut produksjonen av drama. Det beslutta NRKs ledelse i ettermiddag.

Line Verndal og Terje Naudeer

«Himmelblå» og andre dramaproduksjoner skal fortsatt lages internt i NRK, bestemte NRKs ledelse i dag.

Foto: Liv Ask / NRK

Det vakte store reaksjoner da et utvalg i november foreslo å sette ut dramaproduksjonen i NRK - som ett av flere tiltak for å skape et økonomisk handlingsrom på 100 millioner kroner.

I dag kom kontrabeskjeden: NRKs dramaproduksjoner skal fortsatt produseres internt.

– Drama er kjernevirksomhet

– Det er en del av vår kjernevirksomhet. Det ville heller ikke gitt oss økonomiske besparelser å sette det ut. Dessuten er dramaproduksjonen normgivende for den generelle kvaliteten i NRK, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

– Vi har også større kontroll på rettighetene til det ferdige produktet når vi produserer det selv, sier han videre.

Hør Bjerkaas, leder i NRKs fagforening Hege Iren Frantzen og Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer om NRKs kuttstrategi. Programleder Agnes Moxnes:

Mer innkjøp

NRK skal i større grad kjøpe produksjoner fra eksterne selskaper i årene framover, ble det klart i dag.

Dette gjelder blant annet deler av énkameraproduksjonene, samt enkelte sports- og radiosendinger.

Det er imidlertid ikke klart hvor mye som skal kjøpes utenfra, ei heller konkret hvilke produksjoner og sendinger det gjelder.

– Alle de frigjorte midlene (100 millioner kroner, journ. anm.) vil ikke brukes eksternt, noe vil også bli brukt på våre egne interne talenter. Men poenget med fleksibilitet er at dette ikke skal ende opp i nye, faste interne kostnader, sier Bjerkaas.

Skapt reaksjoner

Det var i rapporten «Morgendagens mediehus» at forslagene til økonomiske omprioriteringer ble presentert. Rapporten kom medio november, og skapte sterke reaksjoner, blant annet fra skuespiller-Norge.

– Rapporten har selvsagt skapt en del skarpe diskusjoner, men det har også provosert fram mange nye forslag til måter å redusere våre faste kostnader på som vi ikke ville fått uten de konkrete forslagene, sier Hans-Tore Bjerkaas.

Frigjøringa av de 100 millionene skal skje innen 2012. Før jul skal NRKs direktørmøte legge fram en samla plan for hvordan prosessen skal være videre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hans-Tore Bjerkaas

Dramaproduksjonen i NRK skal likevel ikke settes ut til eksterne produsenter, bestemte NRKs ledelse og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas under direktørmøtet i dag.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Si din mening!

Kulturstrøm

 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP
 • Pris til Hamar-fotograf

  Hamar-fotograf Arnfinn Johnsen er kåret til «Årets fotograf» i Oslo Fotograflaugs laugskonkurranse. Han har vunnet prisen innen klassen for klassiske portretter, og premien er et kamera i helstøpt bronse, melder Hamar Arbeiderblad. Flere av hans fotografier av idrettsstjerner er utstilt i Vikingskipet i Hamar og Norges Olympiske Museum i Lillehammer.

  Senja- og Hamar-fotografen Arnfinn Johnsen
  Foto: Arild Moe / NRK