Hopp til innhold

– NRK svikter sitt kulturansvar

– Forslaget om å flytte dramaproduksjonen ut av NRK er kulturpolitisk skummelt. Det er to av våre største skuespillere enige om.

Video Espen Skjønberg og Kari Simonsen

Skuespillerne Espen Skjønberg og Kari Simonsen.

Espen Skjønberg synes det er trist at et NRK-utvalg foreslår å legge ned NRKs dramaavdeling og sette all produksjon ut på anbud til eksterne produksjonsselskap.

– Jeg synes NRKs dramaavdeling i dag representerer det ypperste. Jeg frykter at dersom produksjonen blir satt ut på anbud, kommer det til å bli tatt mer hensyn til økonomi, og mindre til kvalitet, tror Espen Skjønberg.

– Ett av mange forslag

NRK-utvalget, som har skrevet rapporten «Morgendagens mediehus», har hatt som mandat å finne økonomisk handlingsrom på 100 millioner kroner i året for NRK.

NRK gikk i 2009 med 28,5 millioner kroner i underskudd. Allmennkringkasteren fikk ikke i statsbudsjettet gjennom sitt ønske om økning i tv-lisensen på 80 kroner, men måtte nøye seg med halvparten. Det er i lys av dette at utvalget har vurdert NRKs økonomi.

– Dette er bare ett av et sekstitalls forslag. Hensikten er ikke å gjøre NRKs dramaproduksjon dårligere. Men vi skal selvfølgelig vurdere nøye om det kommer til å gå ut over bredden og kvaliteten, sier programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Video Programdirektør i NRK Per Arne Kalbakk

Programdirektør Per Arne Kalbakk.

  • Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas har tidligere uttalt seg om rapporten.

Kari Simonsen lar seg ikke berolige.

– Det gjenstår å se om dette blir gjennomført, men jeg synes det er trist hvis det betyr mindre norskprodusert drama, sier hun.

Hun får støtte fra skuespillersøsknene Toralv og Mari Maurstad.

Toralv og Mari Maurstad

Toralv og Mari Maurstad.

– Forslaget innebærer en forflatning av kulturen, mener Mari Maurstad. Hun får støtte av broren Toralv Maurstad. De sier begge at NRK er viktig for skuespillerne i Norge.

– Hvis jeg hadde hatt et produksjonsselskap, ville jeg tenke at jeg hadde en vare å selge. Det ville være et tragisk resultat, sier Toralv Maurstad.

NRKs ledelse skal ta stilling til utvalgets innstillinger under direktørmøtet 6. desember.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.