Hopp til innhold

Norske barnebøker taper mot amerikanske

Bokbransjen er redd for å gå glipp av «en ny Harry Potter», frykter barnebokforfatter. Salgstallene fra i fjor viser at engelskspråklig oversatt barnelitteratur dominerer.

Arne Svingen

NORSKE BØKER TAPER: Derfor krever barnebokforfatter Arne Svingen at bokbransjen satser.

Foto: Svein Osmundsen / NRK

Forlagene selger mest bøker og universer som er oversatt fra engelsk, viser salgstallene fra Bokhandlerforeningen. De forteller hvilke nyutgitte barnebøker som ble solgt til full pris i 2015. I fjor viser topp 20 listen av nyutgivelser at kun seks av dem var norske. Blant de ti mest solgte var det kun en norsk ny bok. I mars var 16 av utgivelsene oversatt fra engelsk, fire var norske.

– Jeg tror norske barn trenger flere bøker fra sin egen virkelighet, sier barnebokforfatter Arne Svingen, Han krever at bokbransjen viser kulturelt ansvar og satser på nye, norske barnebøker.

– Voksne bestemmer

Svingen synes det er rart at salgstallene for norske bøker for barn og ungdom er så lave, for på landets biblioteker er bildet et annet. Halvparten av bøkene, som barna selv velger, er norske.

Kanskje ligger noe av forklaringen i at det er voksne som kjøper bøker til barna.

– De velger klassikerne de selv leste som barn. Eller de ser på bordene i bokhandelen. Der er de fleste bøkene oversatt fra engelsk, sier Svingen.

Han har startet en månedlig podkast for å snakke om barne- og ungdomsbøker. Ikke sine egne, men alle de andre gode norske barnebokforfattterne.

For eksempel en av debutantene, Lene Ask, som han har invitert til å snakke om sitt forfatterskap, sammen med Tor Åge Bringsværd.

Gjør ikke nok

Tor Åge Bringsværd

GJEMMER SEG BAK MARKEDET: Tor Åge Bringsværd er ikke imponert.

Foto: NRK

– Jeg synes ikke bokbransjen gjør nok. Norske barn og unge trenger bøker fra sin egen samtid. De gjør lite for å rekruttere nye lesere, og det synes jeg er rart, sier hun.

Tor Åge Bringsværd, en av to forfattere bak de populære «Karsten og Petra»-bøkene, synes forlagene bør favorisere norske forfattere.

– Jeg synes også mange av de som jobber i bokhandlene ikke har nok kunnskaper, sier han.

– Viktigst at barn leser

Eva Thesen

FELLES MÅL: Eva Thesen, redaksjonssjef barn og ungdom, Gyldendal, synes det er viktigere at barn leser enn hvilket språk boken opprinnelig er skrevet på.

Foto: Svein Osmundsen / NRK

Eva Thesen er redaksjonssjef for barne- og ungdomslitteratur i Gyldendal. Hun synes det er viktigst at barn leser bøker, uansett opprinnelsesspråk. Hun avviser at forlagene ikke satser på norske barnebokforfattere.

– Vi har vel alle et felles mål. Barn bør lese gode bøker, det ligger derfor ingen motsetning i disse salgstallene, mener hun.

Mye drahjelp

Norske klassikere, som bøkene til Thorbjørn Egner, selger jevnt og trutt. Bøkene om Karsten og Petra av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt har millionopplag.

Kristin Ørjasæter

FÅR DRAHJELP: Det er en fordel at bøkene kommer med et helt univers, sier direktør for Norsk barnebokinstitutt, Kristin Ørjasæter.

Foto: Petter sommer / NRK

Det er de nye bøkene som ikke selger like godt.

– De bøkene som er oversatt fra amerikansk får ofte god drahjelp av at de kommer sammen med et univers, sier Kristin Ørjasæter, direktør for Norsk barnebokinstitutt.

– Fantasy-bøkene, for eksempel, selger godt fordi de ofte kommer sammen med film, video og dataspill. At universene finnes i amerikanske medier, skaper gjenkjennelse hos barna.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.