Hopp til innhold

Norsk filmstudio laget åpningen på «Black Panther»

Åpningssekvensen på storfilmen «Black Panther» er laget av det norske selskapet Storm Studios. – Det er en ubeskrivelig følelse, sier daglig leder Thomas Reppen.

NORSK ÅPNING: Det norske selskapet Storm Studios har designet og animert åpningen på den omtalte storfilmen «Black Panther».

Siden verdenspremieren i slutten av januar har Disney og Marvels film «Black Panther» vært en enorm kinosuksess.

På verdensbasis har den ifølge Box Office Mojo spilt inn nærmere fire milliarder kroner, og ifølge Huffington Post har filmen allerede slått en rekke rekorder når det gjelder omsetning.

En del av æren for dette tilfaller norske Storm Studios, som er spesialister på visuelle effekter. Hele den to minutter lange, animerte åpningssekvensen er nemlig i sin helhet laget av filmselskapet.

Digitale sandkorn

Daglig leder Thomas Reppen legger ikke skjul på at det har vært en krevende jobb.

– Det har vært utrolig mye arbeid. I fire måneder har 20 personer jobbet ti timer hver dag for å lage den to minutter lange prologen, sier han.

Thomas Reppen, daglig leder i Storm Studios

Dette oppdraget er med på å føre oss opp i ligaen blant de største i verden som driver med dette, sier Thomas Reppen i Storm Studios.

Foto: NRK

Han forteller at alt arbeidet gjøres på en datamaskin.

– Vi må modellere det som skal vises, alt fra bygninger til karakterer. Etterpå skal det hele animeres og lyssettes sånn at det ser ekte ut, forteller han.

Åpningssekvensen er en bakomhistorie om det universet man kommer inn i, og skal skildre hvor «Black Panther» kommer fra. Her er sand en hovedingrediens i og med at det er sentralt i måten å kommunisere på.

Storm Studios har derfor laget digitale sandkorn som bærende for det visuelle uttrykket, og alle bygninger og karakterer er bygd opp av alle disse sandkornene.

– Introen er litt som på Game of Thrones, bare på steroider, sider Reppen og smiler.

Black Panther

Valget av en stor andel svarte skuespillere er med på å gjøre at «Black Panther» omtales som et kulturelt skille. Fra venstre: Nakia (Lupita Nyong'o), T'Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) og Okoye (Danai Gurira).

Foto: Marvel

Personlige relasjoner

Han er svært fornøyd med å ha bidratt på en film som har blitt såpass populær:

– Dette er en viktig byggekloss for oss. Vi er et lite og ungt selskap som prøver å bygge oss opp, og dette er en veldig viktig bit i den prosessen. Dette oppdraget er med på å føre oss opp i ligaen blant de største i verden som driver med dette, og det er en ubeskrivelig følelse, sier Reppen.

– Hvorfor så Marvel og Disney til Norge for denne jobben?

– Det er en kombinasjon av alt arbeidet Storm Stuudios har gjort over flere år og at vi har personlige relasjoner til de som jobber i disse selskapene i USA, sier han.

«Black Panther», som fikk terningkast fem av NRK Filmpolitiet, omtales som en kulturell milepæl når det gjelder å gi plass til svart kultur i en superhelt-sammenheng. En stor andel av hovedrollene er forbeholdt svarte, og handlingen er lagt til det fiktive afrikanske landet Wakanda.

Filmen har siden norgespremieren 14. februar blitt sett av over 100.000 nordmenn.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP