Derfor elsker vi «Black Panther»

Filmen «Black Panther» er sett over 100.000 ganger i Norge. Publikum og kritikere mener filmens suksess skyldes at den forener folk.

Black Panther

Filmen «Black Panther» slår an også i norske kinosaler.

Foto: Marvel Studios 2018

Rulleteksten har akkurat vist seg på lerretet etter filmen «Black Panther». Mens lyset slås på begynner det å summe i kinosalen. Noen ler, andre snakker høylytt og begeistret om kinoopplevelsen de akkurat har tatt del i.

Filmen «Black Panther» hadde norgespremiere 14. februar. Noen dager etter tok NRK turen til Klingenberg kino og spurte noen ivrige kinoseere hvorfor de lot seg rive med.

– Jeg tror «Black Panther» har blitt så populær fordi den representerer flere grupper. Dette er første gang jeg har sett en afroamerikaner i spotlighten i en sånn film, og det er viktig at man ser flere folk enn bare hvite i filmbransjen, sier 16 år gamle Vithusa Sritharan.

bilde av publikum.

Vithusa Sritharan og Marium Noor Arshad hadde tatt seg turen for å se «Black Panther». Jentene synes det var gøy å se en litt ny type superheltfilm og mener det er viktig med mangfold i filmbransjen.

Foto: Kaja Marie Andreassen

Også det visuelle ved filmen både overrasket og begeistret kinoseerne.

– Jeg synes det var en veldig kul film, den forener folk. Jeg likte spesielt det visuelle, og jeg likte godt hovedkarakteren, han var litt annerledes. Jeg tror mange vil se den fordi den har fokus på en litt annen type superhelter og fordi den er satt til et helt annet sted enn Amerika, forteller Henrik Ødegård.

På tide med en mørk superhelt

Filmen har fått kritikerne til å juble både i Norge og USA. Pangstarten kan man sammenligne med andre Marvel-filmer i Norge som «Captain America: Civil War». Den var en av de mest sette filmene på kino i 2016

«Black Panther» har et hovedsakelig afroamerikansk ensemble med Chadwick Boseman i hovedrollen som superhelt. Virkelig på tide, mener filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen.

– Reaksjonene i USA er helt ville. Det er viktig fordi i det du ser noen som ligner på deg selv på TV eller på kino, som er kule, da gjør det noe med selvbildet ditt, sier Rolfsen.

Viktig at filmen er en massiv suksess

Det at filmen er en så massiv suksess kan bidra til at man lager superheltfilmer i alle farger, mener filmviter Brita Møystad Engeseth.

– Hollywood handler jo om penger, og når man ser at filmen drar inn penger vil man tenke at dette kan vi gjøre igjen, sier Engseth.

Man går i en kinosal for å bli underholdt, og det er her hun mener «Black Panther» treffer blink.

– Denne filmen sprenger ikke bare minoritetsgrenser, men også filmtekniske grenser. Det er det som kjennetegner gode actionfilmer. «Wonder Woman» var også en massiv suksess, og en kvinnelig superhelt har også vært sjeldent å se på skjermen, sier filmviteren.

Hun tror dette er et steg i riktig retning når det kommer til å representere alle folkegrupper i film og tv-bransjen i tiden fremover.

– Steven Spielberg skal jo lage «West Side Story» på nytt igjen, og nå er han på jakt etter latinamerikanske skuespillere. Forrige gang sminket de bare hvite skuespillere. Det skjer ting, avslutter Engseth.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter