Hopp til innhold

Norsk «jeger-suksess» i utlandet

Etter premierehelgen i Danmark, står «Hodejegerne» som den mest sette, norske filmen noensinne i landet. Samtidig går en annen, norsk filmhit så det suser i England.

Hodejegerne og Trolljegeren

De norske filmsuksessene «Hodejegerne» og «Trolljegeren» treffer begge godt i utlandet.

«Hodejegerne» er årets store, norske kinosuksess med besøkstall på 440.000. Nå er den i ferd med å erobre nye markeder.

I løpet av premierehelgen har 32.000 dansker tatt turen på kino for å se den norske spenningsfilmen. Dette gjør at den innen kort tid vil bli den mest sette norske filmen i Danmark.

– «Elling» har rekorden og ble sett av 33.000, så den vil falle i løpet av kort tid, sier filmens produsent, Asle Vatn, til NRK.no.

– Vi hadde som mål å nå 30.000, og det er jo utrolig gøy at vi har overgått det målet allerede, sier han.

Treffer med troll

Samtidig gjør en annen norsk jegerfilm det bra i England. «Trolljegerens» engelske distributør har satt i gang en massiv markedsføringskampanje, som har gitt resultater.

«Trolljegeren» var den 12. mest sette filmen i åpningshelgen, og distributør Hamish Mosley var sikker på at filmen ville treffe.

– Vi visste den ville bli en hit, så vi er ikke overrasket. Og vi er veldig fornøyd med den gode responsen som har kommet fra publikum.

Så langt har 74.000 engelskmenn sett filmen, som er satt opp på 83 kinoer over hele landet, og har spilt inn over fire millioner kroner.

«Hodejegerne» på kinotoppen

Christan Fredrik Martin (t.v.) og Asle Vatn

Asle Vatn har tro på at 'Hodejegerne' vil gjøre det bra i andre land også.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I Danmark har kritikerne omfavnet «Hodejegerne» med gode anmeldelser, og uoffisielle tall tyder, ifølge Vatn, på at filmen var den mest besøkte på danske kinoer denne helga. Produsenten innrømmer at han var spent på besøkstallene.

– For å si det forsiktig, så har ikke danskene kjemperespekt for norsk film, så selv om vi hadde troen, tok vi ingenting for gitt. Det hjelper nok at vi har en profilert, dansk skuespiller i en sentral rolle, og vi har fått en del mediedekning på grunn av det.

– En suksesshistorie

Danmark er «Hodejegernes» internasjonale debut, før Sverige og Finland står for tur. Til neste år skal filmen ut til de største landene i Europa, og Vatn gleder seg til fortsettelsen.

– Det har vært fantastisk å jobbe med denne filmen, dette er en suksesshistorie som bare fortsetter og fortsetter.

Kulturstrøm

 • Helt elleville høydepunkt

  – En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. (...) Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder. Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, skriver seriekritiker Sigurd Vik.

 • Ingerborg Arvola med i forfattersamtalen i Bergen

  I slutten av august skal forfatter Ingeborg Arvola være med i forfattersamtalen på Litteraturhuset i Bergen.

  Ifølge litteraturhuset skal Arvola, som fikk sitt store gjennombrutt med romanen Kniven i ilden, snakke med forfatter Tharaniga Rajah blant annet om kjærlighet og naturens ustyrlige krefter.

  Les mer om arrangementet her.

  Ingeborg Arvola
  Foto: Anna Julia Granberg / Blunderbuss
 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB