Hopp til innhold

Norgesglasset 31.07.07

Annektering av land - Smaken av Norge på tur: Leverpostei og bacon - Laserkontroll i 80-soner? - Tre i Norge del 2 - HC Hanssen kåserer - Farlige gressklippere - Sommerfenomen: Grilling - Sommerens plageånder: Maur - Foreldrevettregler på sidelinja

Hør: Norgesglasset 31.07.07

Annektering av land

Russland er på veg mot Nordpolen for å plante flagget sitt på havbunnen under isen. Men hva betyr egentlig dette? Får russerene nå rettigheter til hele havbunnen på Nordpolen? - Nei, det gjør de ikke, sier direktør i Norsk senter for menneskerettigheter, Geir Ulfstein. Han forteller at planting av flagg er mer symbolsk enn virkelig, og at det ikke har noe med annektering, altså kreving av landområder, i dag å gjøre. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Smaken av Norge på tur:

Leverpostei og bacon

De frittgående grisene fra Ytterøya blir også til leverpostei og bacon som lages på gården. Baconet tørrsaltes, og det blir ikke innsprøyta vann. Derfor spruter det ikke i panna. Inge lager leverposteismørbrød med hjemmebakt grovbrød og bacon på toppen.

Laserkontroll i 80-soner?

Vi har fartskontroll på strekninger der det har vært mange ulykker, sier sjefen for Utrykningspolitiet Odd Reidar Humlegård. Men bilistene ønsker politiet skal ta flere kontroller i tettbygde strøk, i 30-soner. Reporter: Bjørn Vang.

Tre i Norge del 2

Boken kom for første gang ut på engelsk i 1882 og handler om tre engelske herrers tur fra Kristiania til Gjende i Jotunheimen to år tidligere. Tre i Norge er oversatt til en rekke språk, og den er en kultbok for friluftsentusiaster i mange land. Første norske utgave kom i 1884. Norgesglasset reiser i sommer i fotsporene til Tre i Norge ved to av dem.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Engler på sengekanten"

Farlige gressklippere

Gressklipper

Gressklipperen forårsaker mange alvorlige skader hvert år.

Foto: Astrid Engen / NRK

Hvert år får 20-30 nordmenn alvorlige skader fordi de klipper gress. Over 1000 får mindre skader. Tor Kølbel er skadesjef i personskadeavdelingen hos IF. Han mener mange er uforsiktige når de skal fjerne gress fra knivene. Noen er også slumsete når de skal flytte på ting som ligger i veien. Reporter er Astrid Engen.

Sommerfenomen:

Grilling

MMI har funnet ut at det er folk om er bosatt i Oslo og Nord-Norge som griller minst. En enkel forklaring er nok at i Oslo er det færre som har egen hage, og at i nord er det vanligvis litt dårligere vær enn i sør, selv om denne sommeren har gjort statistikke til skamme. Og det er en kjennsgjerning, vi er vokst opp på brente grillpølser, og vi liker det!! Vi grille fordi det er sosialt, vi innrømmer ikke at vi er dårlige grillere selv om vi har et beskjedent forhold til vårres egne ferdigheter.Thomas Tangen i Opplysningskontoret for kjøtt, gir oss i dag gode råd for hvordan vi kan grille det beste kjøttet.

Sommerens plageånder:

Maur

Skogsmauren er utsatt for mange prøvelser. Dersom den spiser en spesiell larve kan den bli gal og oppføre seg merkelig. Dessuten kan biller invadere tua og gjøre mauren avhengig av dop, så hele samfunnet går til grunne. - Den blir en narkotikaslave, forteller biolog Alex Strømme til reporter Ann Jones.

Foreldrevettregler på sidelinja

Foreldrevettreglene

Foreldrevettreglene.

Foto: Vibeke Schjem / NRK

 

"Hey dommer er du helt blind eller???? Adrian, ADRIAN nå må du følge med!!! Pasningene må sitte, slutt å somle!!!!" Det ropes og kjeftes fra sidelinjen. Javel tenker du. Hva så? Det har man jo gjort i alle år. Men når spillerne er barna dine og dommeren er fjorten, så burde man være litt forsiktig. Nå deler Norges fotballforbund ut grønne kort med foredrevettregler på, sånn at foreldrene på sidelinja skal være bevist sin oppførsel. Breddesjef i Norges Forballforbund, Audun Fevik forteller at selv om foreldrene er rolige nå, så har det en tendens til å bli verre utover uka. For nå er det klart for hvem som går videre, og jo nærmere lagene kommer finalen, jo mer engasjert og ufin kan foreldrene bli.

Hør: Norgesglasset 31.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm