Hopp til innhold

Norgesglasset 27.07.07

Flysikkerhet - Norges eneste kristne diskotek - 15-åringer i fengsel - Religiøs opplevelsespark - Båtvett med Sildakongen: Vær - Gendoping - Minst medisinbruk i Finnmark - Yrkesfiskere må avgi kvote til turistene - Radio Røynda: Polakken

Hør: Norgesglasset 27.07.07

Flysikkerhet

Mange passasjerer tror de er mer erfarne enn de egentlig er når de skal ta fly. Dette fører til forsinkelser både for dem selv og andre reisende. Blant annet er det mange som er dårlige til å beregne tiden. En charterturist bør for eksempel ha mye bedre tid enn en vanlig passasjer. - Om sommeren er det mye trafikk, og da bør man ta seg ekstra god tid, sier kommunikasjonssjef i SAS Ground Services, Sven Westgaard.

Norges eneste kristne diskotek

Danseglade hadde sitt eget diskotek på Korsvei

Danseglade hadde sitt eget diskotek på Korsvei.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Å danse har vore forbunde med synd i mange kristne miljø. Dans kan føre til begjær og sex utanfor ekteskapet, har det blitt hevda. Dans på lokalet også blitt knytta til eit heftig drikkepress, noko kristenfolket tek skarp avstand ifrå. Men arrangørane av den kristne sommarfestivalen Korsvei har valt å sjå på dans som ei positiv oppleving. Kvar kveld kan du besøkje festivalens eige, rusfrie diskotek, og der har Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter vore innom.

15-åringer i fengsel

Akkurat nå sitter det elleve personer under 18 år i fengsel i Norge. Dette er et brudd på FNs barnekonvensjon, forteller Sigrun Våge i Juss-Buss i dag. Ifølge den skal alle barn som settes i fengsel holdes atskilt fra voksne. Tore Rokkan er rådgiver i Kriminalomsorgens utdanningssenter og har forsket på barn og unge som sitter i fengsel. Han forteller det er mange barn som må sone sammen med voksen, rett og slett fordi det ikke finnes egne tilbud til de få dette gjelder. Men fra høsten kommer det for første gang et varig hjelpetilbud for de under 18 år som soner i Oslo fengsel.

Religiøs opplevelsespark

Slik kan den religiøse opplevelsesparken se ut

Slik kan den religiøse opplevelsesparken se ut .

Foto: Illustrasjon: Oscar Jansen

Kan ein opplevelsespark i Norge hindre religiøse konflikter rundt om i verda? I avis Vårt Land kan ein i dag lese om ein opplevelsespark for religiøs tro og kunst. Og Ivar Skippervold, du er nok best kjent som musiker og sanger, men det er du som har teke initiativ til å bygge denne religiøse opplevelsesparken i Kristiansand.

Båtvett med Sildakongen:

Vær

Som småbåtfører bør du ha respekt for vind og vær. Sildakongen meiner mange overdriv både eigne og båtens krefter når dei legg ut på tur. Reporter: Øystein Ellingsen.

Gendoping

Som vi har sett i Tour de France, er det mange som går langt for å bli beundra. Og noen går kanskje enda lenger enn de som allerede er avslørt. Gendoping er vanskelig å avsløre og kan vere det nye motedopet. Medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, forklarer hvordan gendoping virker. Han tror gendop kan bli vanlig, på tross av bivirkningene. Reporter er Astrid Engen.

Minst medisinbruk i Finnmark

Finnmark ligger lavest på statistikken over medisinforbruk i landet. Beate Luptan har jobbet som fylkeslege i Finnmark og tror noe av årsaken kan være tilgjengelighet. - Det er vanskeligere å få tak i legemidlene og behandlere, sier Luptan. - Vi står han av, sier fysioterapeut Arnhild Løvlie. Kanskje er nordlendingene litt tøffere enn andre. De bruker mye alternativ medisin og er mer i pakt med naturen, sier Løvlie. De siste 10 årene er medisinforbruket i Norge fordoblet. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Yrkesfiskere må avgi kvote til turistene

Da blir det hard kamp, lover Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag. Paul Jensen i Norges Kystfiskarlag kan ikke tro at en byråkrat i departementet har sagt dette i fullt alvor.Torfinn Andreassen i Arctic Seasport vil ikke ha bråk, men kvoter og forhandlinger. Reporter: Bjørn Vang.

Radio Røynda:

Polakken

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Finn Tokvam og Vetle-Ivar i Radio Røynda.

Foto: Merete Høidal

Redaktør Tokvam nyt sommaren så godt han kan - medan Vetle-Ivar er småstressa. Han er nemleg beden i norsk-polsk dåp, og er i beit for gåve.

Arkivsommer:

Hvordan gå i vannet

Det finnes en del tips om hvordan man på en vellykket måte kommer seg ut i vannet. Idrettslege Birger Hannisdahl gav lytterne gode råd for 70 år siden.

Hør: Norgesglasset 27.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm