Hopp til innhold

Norgesglasset 30.07.07

Flaskevann eller ikke - Smaken av Norge på tur: Stekt flesk med kål - Folk flest er friske - Tre i Norge - Marianne Meløy kåserer - Spåavhengige - Utrydda dyr: Geirfugl - Sommerfenomen: Grilling - Arkivsommer: Mikrofonfiske

Hør: Norgesglasset 30.07.07

Flaskevann eller ikke

For noen år siden fortalte FBI, Forbrukerinspektørene i NRK at Coca Cola sitt flaskevann, Bon Aqua rett og slett var springvann tappet på flaske. Nå viser det seg at deres konkurrent Pepsi Compani har gjort det samme med sitt vann, Aquafina. De hadde merket flaskene sine med P.W.S, men de forklarte ikke hva denne forkortningen betydde. P.W.S, betyr rett og slett, public water source, som kan oversettes til offentlig vannkilde. I 2006 kjøpte nordmenn 133 millioner liter vann på flaske. Og trenden vil fortsette, selv om vi har godt springvann i Norge. Avdelingsdirektør ved avdeling for vannhygiene i Folkehelseinstituttet, Truls Krogh forteller at det norske springvannet er mer en godt nok, og forteller at flaskevannet verken er tryggere eller bedre enn det norske springvannet.

Smaken av Norge på tur:

Stekt flesk med kål

På gården til Karl og Anna Marie Laugsand på Ytterøya i Nord-Trøndelag har de bokstavelig talt svin på skogen. 50 griser lever det gode liv i skogholtet, helt til høsten kommer og de blir gårdsmat. Inge lager stekt flesk med sommerkål og blomkål av gammeldags "steikaflæsk".

Folk flest er friske

10 prosent av arbeidstakerne sto for over 80 prosent av sykefraværet. Mens 90 prosent av arbeidstakerne hadde gjennomsnittlig èn dag fravær på et år, sto en liten gruppe for gjennomsnittlig 44 dager hver. Forsker Torill Helen Tveito har undersøkt sammenhengen mellom sykefraværet og helsa til omtrent 2500 tusen arbeidere i energibransjen i ett år. - Folk flest er friske, sier Tveito. Fellesfaktoren mellom de som var mye borte fra jobb, er manuelt arbeid, lav utdanning og usunn livsstil. Professor i trygdemedisin, Bjørgulf Claussen er ikke overrasket. - Det er naturlig at de med hardt fysisk arbeid er mer utsatt for fysiske problemer, sier han. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Tre i Norge

Boken kom for første gang ut på engelsk i 1882 og handler om tre engelske herrers tur fra Kristiania til Gjende i Jotunheimen to år tidligere. Tre i Norge er oversatt til en rekke språk, og den er en kultbok for friluftsentusiaster i mange land. Første norske utgave kom i 1884. Norgesglasset reiser i sommer i fotsporene til Tre i Norge ved to av dem.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy

Marianne Meløy kåserer i Norgesglasset.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Engel i vinduet".

Spåavhengige

Stadig fleire nordmenn blir avhengige av å ringe til spåkoner som opererer via 820-nummer. Kvart år brukar nordmenn over 100 millionar kroner på slike telefonar, skriv Finansavisen. No advarer organisasjonen Mental Helse mot desse spåtjenestene, og samanliknar det med spelegalskap. Kvart år får Mental Helse hundrevis av telefonar frå menneske som er fortvila over at spådommar ikkje slår til. Det fortel Christian Christiansen i Mental Helse.

Utrydda dyr:

Geirfugl

Geirfuglen er kjent i dag, - ikke for sin evne til å fange fisk, eller på grunn av de store koloniene, men fordi vi utryddet hele arten. Zoolog Petter Bøckman forteller om Geirfuglens tragiske skjebne, og hvordan fuglen ble et offer for Napoleon. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Sommerfenomen:

Grilling

Lukta av svidde armhår blander seg med lukten av svart svidde pølser brer seg over landet som et tykt dekke.

På begynnelsen av sekstitallet begynte kjøpmann Kolbjørn Jcobsen med Ramasjang, som var et dansk fenomen betyr rett og slett; en støyende fest, spetakkel. Nå skulle grillkos bli hjemmekos. Vi kunne ikke dette med grilling, så det skulle læres. Og kjøpmann Jacobsen kunne tilby deg Ramasjang hjemme i din egen hage. Da kom teamet. De hadde med fargede lykter som skulle henges i trærne, fakler, solide hagemøbler, musikk, grillmat, griller og selvfølgelig, Ramasjangteamet, grillmnesterene. Reporter Vibeke Schjem snakket med informasjonsleder i opplysningskontoret for kjøtt, Thomas Tangen.

Arkivsommer:

Mikrofonfiske

Sigarett i munnviken, mikrofon i skulderstroppen, fiskestang i hånda og innpåsliten mygg rundt hodet. Slikt kunne det bli sommerradio av i NRKs barndom. Mikrofonfiske kalte reporter Thor Frette det da han besøkte Finnmark i 1956 og kastet flue etter ørreten mens båndopptakeren surret og gikk.

Hør: Norgesglasset 30.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.