Hopp til innhold

Norgesglasset 29.01.07

Personvern på timeplanen - Edvard Grieg hadde nerveplager - Vår daglige Beatles: "All I've Got to Do" - Smaken av Norge: Bacalao a la Hareide - Marianne Meløy kåserer - Avholdsungdom er ikke kjedelige kontrollfriker - Valgforsker Henry Valen - Fremtidsbilen - Et liv uten lukt

Hør: Norgesglasset 29.01.07

Personvern på timeplanen

Fire av ti jenter mellom 15 og 18 år er redde for at det finens bilder av dem på internett som de ikke har kontroll over, også mange av gutta frykter det samme. Vi må øke bevistheten blant de unge om personsvern sier Fornyings og adminstrasjonsminister Heidi Grande Røys. I dag sparket hun i gang : Det er du som bestemmer- en storstilt kampanje rettet mot ungdom. Alle landets ungdomsskoler og videregående skoler får et undervisningsopplegg i posten fra Datatilsynet, Utdanningsdirektoratet og Teknologirådet. Reporter Sjur Sætre snakker blant annet med 15 år gamle Kristine Dyrdal. Se også

Edvard Grieg hadde nerveplager

Edvard Grieg
Foto: Scanpix / SCANPIX

- Edvard Grieg hadde nerveplager og fekk lysbehandling mot depresjonar. Humøret hans svinga frå det tungsindige til det energiske. Også musikken til den verdskjende komponisten svinga frå dur til moll, seier Erling Dahl.

Dahl har skreve ein ny biografi om Edvard Grieg, som døydde for 100 år sidan. Norgesglasset markerer denne veka Grieg-året 2007 med ein radioserie om komponisten. - Du får høyre om ukjende sider ved mennesket Edvard Grieg, fortel reporter Kjetil Lillesæter.

Vår daglige Beatles:

"All I've Got to Do"

"All I've Got To Do" med The Beatles, var det andre kuttet på gruppens andre LP, With The Beatles, som kom ut 22. november 1963. John Lennon skreve låta i 1961, inspirert av Smokey Robinson.

Smaken av Norge:

Bacalao a la Hareide

Bacalao a la Hareide
Foto: Åge Hojem

Denne oppskriften har radiokokken fått fra landslagstrener Åge Hareide. Det er slik de lager retten i Kristiansund. Den skal være litt sterk. Og pass på så fisken ikke brenner seg i bunnen av gryta.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Strømløse Steigen".

Avholdsungdom er ikke kjedelige kontrollfriker

Avholdsungdom er ikke kjedelige kontrollfriker. Det har stipendiat Hege Westgaard ved Universitetet i Bergen funnet ut. Hun har undersøkt motivene til avholdsungdom mellom 17 og 20 år, og mener de kan være gode forbilder. Ungdom Norgesglasset har snakket med tror avholdsungdom er som vanlige unge, men kanskje litt mer fornuftig. Reporter: Bjørn Vang.

Valgforsker Henry Valen

Professor Henry Valen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I helga døde Norges mest kjente valgforsker, Henry Valen, 82 år. Han var faglig aktiv helt til det siste, og leverte sitt siste manuskript før han ble syk før jul. Han innstiftet valgforskningen i Norge for 50 år siden, og var fast gjest i valgsendinger fra 1965 til langt innpå 1990-tallet. Geir Heljesen husker ham som en som elsket tall og fakta, og likte å formidle dem.

Fremtidsbilen

For 20 år siden var det kanskje ingen av oss som forestilte seg at bilen skulle gi beskjed når du glemte sikkerhetsbeltet. Men hva med en bil som gir beskjed når du kjører fortere enn fartsgrensen? Reporter: Ingvil Teige Stiegler.

Et liv uten lukt

Svein og Gunnvor Kvistad
Foto: Ann Jones / NRK

Filmen Parfymen har nettopp hatt premiere; historien om en ung mann med en helt eksepsjonell luktesans. Men hvordan er det å bli frarøvet denne sansen? - Jeg savner lukten av barnebarn og nybakt brød, sier Gunnvor Kvistad, som er uten luktesans og smak i lange perioder. Reporter: Ann Jones.

Hør: Norgesglasset 29.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.