NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.08.07

Likhunder - Smaken av Norge på tur - Vår daglige Beatles: She's leaving home - Beatles Week - Stemmeseddel - Den dødelige vepsen - Hvem bestemmer hva i kommunepolitikken? - Musikk som medisin - Verdens største diamant

Hør: Norgesglasset 29.08.07

Likhunder

Likund på leting

Politiet bruker noen ganger spesialtrente likhunder.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Likhunder som deltar i kriminaletterforskning kan kjenne lukten av den døde flere år etter at personen er fjernet fra åstedet, forteller Per Arne Sødal ved Politihøyskolen. Hunder med slik kompetanse kan virkelig åpne dører i kriminalsaker, sier han til programleder Arild Opheim. 

Smaken av Norge på tur:

Resakjøtt

Resing er en gammel tilberedningmetode i Snåsa der kjøtt blir saltet og langtidsstekt. Ola Langleite produserer resakjøtt av såkalt urfe, den gamle norske kurasen. Radiokokk Inge Johnsen tilbereder det videre med det han finner i grønnsakåkeren.

Vår daglige Beatles:

She's leaving home

På albumet "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" finn vi ein av dei mest vemodige sangane i Beatles-katalogen. Det er óg ein sang som er basert på ei sann historie. 17 år gamle Melanie Coe stakk heimefrå - og blei via ein avisartikkel udødeliggjort i sangen "She's Leaving Home".

Beatles Week

Terje Solbakken

Terje Solbakken rapporterer fra Liverpool.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Norges største Beatles-fan, Terje Solbakken er nok en gang på besøk i Liverpool, og rapporterer fra Baetles Week. Selv om Solbakken har vært i byen flere ganger før, og gått i de samme fotsporene, får han aldri nok.

Stemmeseddel

Stem på midnattsola, havet, Blomster-Ole og ærlige politikere som bygger gangvei for ungene, det er oppfordringa fra Harald Sverdrup og reporter Bjørn Vang, som har lagt sammen sine stemmesedler.

Den dødelige vepsen

Veps

Veps kan se uskyldig ut, men et stikk kan bli dødelig.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

I august har en tysk turist og en kvinne i Trondheim dødd etter å ha blitt stukket av veps. Insektsforsker Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet forteller at hvert år omkommer 1-2 nordmenn som følge av vepsestikk. Men hva er det egentlig som skjer når et vepsestikk blir dødelig?

Hvem bestemmer hva i kommunepolitikken?

I dag morges kunne vi høre på nyhetene at mange barnehagekroner i kommunene ikke blir brukt. Men hvordan kan det skje og hvem er det som bestemmer hvordan pengene skal brukes? Hvis vi hadde samlet alle som sitter i kommune- og fylkesting her til lands, kunne vi fått en middels stor norsk by med 11 000 innbyggere. Men hvem ville befolket denne byen og hva hadde de bestemt? Norgesglasset gir deg kommunalkunnskap i kortform.

Musikk som medisin

Professor Even Ruud

Professor Even Ruud.

Foto: Vibeke Schjem / NRK

Når du har vondt i hodet, tar du en hodepinetablett, det er pillen som hjelper.

Men viste du at musikk kan være medisin? Even Ruud er Professor ved både Universitetet i Oslo og Norges musikkhøgskole, psykolog og musikk terapeut og han mener et godt råd kan være å gå innom platebutikken, i stede for apoteket.

Trond Solem er en av de som har brukt musikk som medisin og er enig med Professor Even Ruud i at musikk er medisin. Han lytter hver dag på musikk, i tillegg til at han selv er musiker. Da han var tidlig i tenårene fikk han store psykiske problemer, og slet med dette i nesten tjue år, og spesielt i denne tiden ble musikken viktig for han, og han forteller at musikken ble selve livskraften . Og det var blues som ble musikkmedisinen hans.

Verdens største diamant

Et lite gruveselskap i Sør-Afrika hevder å ha funnet et diamant dobbelt så stor som den som tidligere er kjent. Juveler Conrad Langaard er skeptisk ut fra bildet som er offentliggjort. - Er funnet ekte er det en sensasjon, sier Langaard til reporter Tron Soot-Ryen.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 29.08.07

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK