Norgesglasset 26.10.07

Sendinga fredag 26. oktober inneholdt følgende innslag: Farlig skolevei - Psykopaten - Vår daglige Beatles: "Helter Skelter" - Ei vandreutstilling til begjær - Månen er stor og sterk

Hør: Norgesglasset 26.10.07

Farlig skolevei

Farlig skolevei

Hvorfor klarer vi ikke å unngå farlige skoleveier?

Foto: Janne Opheim, Røn skule

De siste 5 årene har 76 barn omkommet eller blitt alvorlig skadet i trafikken på vei til skolen. Selv om dette tallet har blitt redusert i løpet av årene, er slike ulykker fortsatt en meningsløs realitet. Hvorfor klarer vi ikke å unngå dem? Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Psykopaten

Psykopati betyr psykisk smerte, og ordet psykopat er et ord vi bruker, i tide og utide. Nå har psykolog Lisbeth Brudal kommet med boken " Psykopat? Historier fra virkeligheten.". Gjennom sine mange år som psykoterapeut, har Brudal møtt mange som har vært utsatt for psykopater, om det er en sjef, kjæreste eller egne barn. Hun forteller at det er åtte personlighetstrekk man må se etter, hvis man skal klassifisere en person som psykopat;

1: Selvopptatthet. Og en tendens til å manipulere andre

2: Sosialt overmot. Føler de kan overtale andre bare ved hjelp av egen sjarm.

3: Kjenner ikke frykt. Vet ikke hva det er å grue seg til noe.

4: Et hjerte av stein. Fravær av empati

5: Impulsiv protestholdning. Kan protestere overfor autoriteter " just for the hell of it".

6: Legger skylden på andre. Legger ansvaret for feilaktige handlinger på andre.

7: Planløs og bekymringssløs. Vurderer ikke situasjonene på forhånd.

8: Immun overfor stress. Kan oppføre seg uberørt i en situasjon hvor andre ville fått panikk

Lisbeth Brudals klare råd til de som opplever psykopater er å ikke prøve å forandre dem. Si opp jobben, eller flytt fra psykopaten.

Reporter Vibeke Schjem.

Vår daglige Beatles:

"Helter Skelter"

The Beatles 1968

The Beatles i 1968.

Foto: NTB-arkivfoto, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / Scanpix

"Helter Skelter" er ikke bare den mest bråkete sangen i Beatles-katalogen, men også den som det knytter seg den mest dystre historien til. En serie bestialske mord er tragisk nok forbundet med det som i utgangspunktet var ment å være et eksperiment i støy.

Ei vandreutstilling til begjær

Tusenvis av vandreutstillinger reiser verden over, og på hvert nye sted venter spente museumstilsatte på å åpne kasser og klippe over forseglinger.

Men hvor hører utstillingene egentleg hjemme, hvem legger opp reiseruta og hvem bestemmer hvordan utstillinga skal se ut? Reporter: Gøril Grov Sørdal.

Månen er stor og sterk

Månen er fjorten prosent større og tretti prosent meir lyssterk enn normalt, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. Dette skyldes at den er mye nærmere jorda enn vanlig, iflg astronomen, som anbefaler en måneskinnstur ikveld. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 26.10.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Sæbø ny redaktør i Morgenbladet

  Sun Heidi Sæbø er konstituert som sjefredaktør i Morgenbladet etter at Anna B. Jenssen trakk seg mandag, skriver Medier24. Sæbo kommer fra stillingen som samfunnsredaktør i avisen.

  Sun Heidi Sæbø
  Foto: Johanna Siring / Cappelen Damm
 • Skating og musikk ble redningen

  For Øystein Greni ble det å skrive låter og bli god til å skate en måte å fortjene å bli elsket. – Jeg hadde det ikke bra og hatet meg selv, sier Bigbang-vokalisten om oppveksten. Hvis ikke det var for musikken og skatingen, hadde han kanskje tatt livet sitt, forteller han til Kulturstripa.

  Bigbang-artist Øystein Greni i Longyearbyen
 • – Jeg ble han «Fy Faen»-fyren

  Artistkarrieren skjøt fart med hit-låten «Fy faen», som han kjøpte en beat på Youtube til 250 kroner for å lage. Men Hkeem hadde ikke mer ferdig låtmateriale. Så falt han og skadet kneet, og ble borte fra rampelyset i nesten et år. – Når du veier over 100 kilo og faller ned, da er du ferdig, sier Hkeem i Kulturstripa. Nå er han ute med sitt debutalbum.

  Hkeem - VG-lista Topp20 Rådhusplassen 2018