NRK Meny
Normal

Norgesglasset 26.10.07

Sendinga fredag 26. oktober inneholdt følgende innslag: Farlig skolevei - Psykopaten - Vår daglige Beatles: "Helter Skelter" - Ei vandreutstilling til begjær - Månen er stor og sterk

Hør: Norgesglasset 26.10.07

Farlig skolevei

Farlig skolevei

Hvorfor klarer vi ikke å unngå farlige skoleveier?

Foto: Janne Opheim, Røn skule

De siste 5 årene har 76 barn omkommet eller blitt alvorlig skadet i trafikken på vei til skolen. Selv om dette tallet har blitt redusert i løpet av årene, er slike ulykker fortsatt en meningsløs realitet. Hvorfor klarer vi ikke å unngå dem? Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Psykopaten

Psykopati betyr psykisk smerte, og ordet psykopat er et ord vi bruker, i tide og utide. Nå har psykolog Lisbeth Brudal kommet med boken " Psykopat? Historier fra virkeligheten.". Gjennom sine mange år som psykoterapeut, har Brudal møtt mange som har vært utsatt for psykopater, om det er en sjef, kjæreste eller egne barn. Hun forteller at det er åtte personlighetstrekk man må se etter, hvis man skal klassifisere en person som psykopat;

1: Selvopptatthet. Og en tendens til å manipulere andre

2: Sosialt overmot. Føler de kan overtale andre bare ved hjelp av egen sjarm.

3: Kjenner ikke frykt. Vet ikke hva det er å grue seg til noe.

4: Et hjerte av stein. Fravær av empati

5: Impulsiv protestholdning. Kan protestere overfor autoriteter " just for the hell of it".

6: Legger skylden på andre. Legger ansvaret for feilaktige handlinger på andre.

7: Planløs og bekymringssløs. Vurderer ikke situasjonene på forhånd.

8: Immun overfor stress. Kan oppføre seg uberørt i en situasjon hvor andre ville fått panikk

Lisbeth Brudals klare råd til de som opplever psykopater er å ikke prøve å forandre dem. Si opp jobben, eller flytt fra psykopaten.

Reporter Vibeke Schjem.

Vår daglige Beatles:

"Helter Skelter"

The Beatles 1968

The Beatles i 1968.

Foto: NTB-arkivfoto, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / Scanpix

"Helter Skelter" er ikke bare den mest bråkete sangen i Beatles-katalogen, men også den som det knytter seg den mest dystre historien til. En serie bestialske mord er tragisk nok forbundet med det som i utgangspunktet var ment å være et eksperiment i støy.

Ei vandreutstilling til begjær

Tusenvis av vandreutstillinger reiser verden over, og på hvert nye sted venter spente museumstilsatte på å åpne kasser og klippe over forseglinger.

Men hvor hører utstillingene egentleg hjemme, hvem legger opp reiseruta og hvem bestemmer hvordan utstillinga skal se ut? Reporter: Gøril Grov Sørdal.

Månen er stor og sterk

Månen er fjorten prosent større og tretti prosent meir lyssterk enn normalt, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. Dette skyldes at den er mye nærmere jorda enn vanlig, iflg astronomen, som anbefaler en måneskinnstur ikveld. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 26.10.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold
  • To album fra Kanye West

    Kanye West kommer med to album i løpet av våren. Det kunngjorde artisten på Twitter noen dager etter at han twitret for første gang på snart ett år. Grammy-vinneren sier det første albummet består av åtte låter og kommer 1.juni. Det andre er et samarbeide med Kid Cudi, og gis ut en uke senere. West sier han også jobber videre med en filosofibok, som han har live-twitret på kontoen sin de siste dagene.

    Laster Twitter-innhold