NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.10.07

Varmelamper - Frisone på Svalbard - Vår daglige Beatles: "Long, Long, Long" - Overvasking - Marianne Meløy kåserer - Krabbefelt - Norsk Industridesign i Uganda - Krigsbøker - Cola-drikkeren i Saltdal

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Varmelamper

Innelufta er blitt friskare på utestader etter at røykelova tredde i kraft 1. juni 2004. Men med lova kom også gassdrevne varmelamper for at vi skal sleppe å fryse om vi tek oss ein tur ut.

Men omnane har også ei bakside - ei lampe brukar 1 kilo propan i timen, det vil sei eit utslepp på 3 kg Co2. Dette tilsvarar å køyre 8 - 20 km med bil, viser tal frå det danske miljøverndepartement.

Vi bør redusere bruken av fosil energi og heller satse på straum og biodrivstoff, seier Einar Håndlykken, dagleg leiar i miljøorganisasjonen ZERO. 

Frisone på Svalbard

Kazem i bilen "Røde isbjørn"

Kazem kjører rundt i bilen sin 'Røde isbjørn'.

Foto: Elisabeth Brun / NRK

Kazem Ariaiwand fra Iran har fått endelig avslag på søknaden om politisk asyl i Norge. Derfor reiste han til Svalbard, hvor den norske utlendingsloven ikke gjelder. I Longyearbyen har Kazem fått seg både jobb og bolig, og han kan bevege seg fritt omkring på Svalbard. Dette skyldes en internasjonal traktat fra 1925 som gjør at mennesker fra hele verden kan oppholde seg og drive næringsvirksomhet på Svalbard. Men dersom Kazem tar flyet inn til Fastlandsnorge blir han umiddelbart arrestert av utlendingsmyndighetene og sendt tilbake til hjemlandet Iran. - Jeg har bodd på Svalbard i fem år nå. Det blir som å bo i et ufrivillig fengsel ettersom jeg ikke kan reise inn til fastlandet for å hente nye krefter en gang i blant, sier han til reporter Kjetil Lilllesæter.

12. november sendes dokumentaren "Varmt hjerte, Frossen kebab" om Kazem.

Vår daglige Beatles:

"Long, Long, Long"

Kona til George Harrison beskyldte George for å være mer glad i Gud enn i ho. Det er jo lett å skjønne når ein høyrer historia bak kjærleikserklæringa "Long Long Long".

Overvasking

Vi vaskar oss meir enn for 50 år sidan og det gjer at vi ikkje kjenner kvarandre så godt som vi gjorde før.

Huden sender ut stoff som seier noko om tilstanden og humøret vårt, vi oppfattar det ikkje om vi vaskar oss mykje, seier hudlege Ole Fyrand til reporter Camilla Tjønn Thingvoll.

Vi treng berre å dusje ein til to gonger for veka.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Åpen nese"

Krabbefelt

Flere norske planter og dyrearter står i fare for å bli utrydda som følge av den globale oppvarminga, og er nødt til å flytte opp i høyden hvis de skal overleve. Kan vi mennesker hjelpe dem med det? Ja, mener DN og Janne Sollie, som lanserer tiltaket "biologisk krabbefelt". Hun blir intervjuet av programleder Pål Plassen.

Norsk Industridesign i Uganda

Norgesglasset forteller historien om den unge norske industridesigneren Even Sørbye som endte opp med å dra til Afrika og finne opp noe som kan lette hverdagen til ugandiske småbønder betraktelig.

Stikkord; industridesign uten grenser, elefantgress, bondegård med ei ku og den gode gamle hakkelsmaskinen, en maskin som støver ned på mange norske låver. Reporter Sjur Sætre ble med Even Sørbye på gårdsbesøk.

Krigsbøker

Hvorfor selges det så mange bøker om krigen? Den store bok-toppen var i 1995, men fortsatt er littertatur om 2. verdenskrig svært populært. Ved Bjørn Johan Jacobsen og Pål Plassen.

Cola-drikkeren i Saltdal

Per Jonny Olsen har drukket kun Coca-Cola i tretti år. Han startet da han var seksten. Det er svært sunt, påstår han, og drikker ikke vann selv om han tørster i fjellet. Tenner og kropp er i følge Olsen i skjønneste orden. Reporter: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix