NRK Meny
Normal

Norgesglasset 30.10.07

Demensplan 2015 - Norske gutter mobber for å få makt - Vår daglige Beatles: Honey Pie - Minnebøker - HC Hanssen kåserer - Fødselsdepresjoner - Ungdom korsar seg - Hasjavvenningskurs - Kvifor er chilien sterk?

Hør: Norgesglasset 30.10.07

Demensplan 2015

Tenk deg å ikke huske lenger. Bli helt glemsk. Du er ute av stand til å huske det som nettopp har skjedd. Du har mistet evnen til å forstå hvor du er og hvem som er rundt deg. I Norge er det i dag 66.000 demente og antallet ventes å dobles i årene fremover. Det er en av de største omsorgsutfordringene samfunnet står overfor, mener helsemyndighetene. Hør helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og forskningssjef ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse, Knut Engedal. Men først: Eva Larsen fra Trondheim er i 70-åra og for tre år siden oppdaget hun at hun har Altzheimers, som er den vanligste formen for demens. Reportere Pål Plassen, Ann Jones og Thor Henry Bjor.

Norske gutter mobber for å få makt

Mens innvandrergutter mobber for å oppnå tilhørighet, viser ny undersøkelse blant ungdomsskolegutter. Forskjellen på motiv er tydelig, sier univ.lektor Hildegunn Fandrem v Univ. i Stavanger. Vi må få flere lærere med innvandringsbakgrunn, sier Karl Inge Borgen i Utdanningsforbundet i Nordland.

Vår daglige Beatles:

Honey Pie

The Beatles 1968

The Beatles 1968.

Foto: NTB-arkivfoto, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / Scanpix

John Lennon rynket på nesa da Paul McCartney presenterte "Honey Pie" for ham. Likevel stilte han opp og koste seg under innspillingen.

Minnebøker

Husker du tilbake til barndommen, da du og dine klassekamerater utvekslet rim og hilsener i minnebøker? Hvor ble egentlig minneboka av? Reporter: Eivind Motland.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Tida tilbake".

Fødselsdepresjoner

Årlig har vi rundt 60 000 fødsler i Norge, og Folkehelseinstituttet anslår at opp mot 9 000 småbarnsmødre med psykiske plager. I følge forskerne Kari Slinning og Malin Eberhard Gran ved nettopp Folkehelseinstituttet er det viktig for barnets utvikling at depresjon hos mødrene blir oppdaget og tatt tak i så tidlig som mulig. De to har skrevet bok om depresjon i svangerskap og barseltid og i dag har de seminar for helsearbeidere om dette. Der var også reporter Sjur Sætre.

Ungdom korsar seg

Det å gjera korsets teikn, - å korse seg, - var noko framandt, noko mystisk og noko katolsk, - lenge. Det var liksom noko som høyrde presten og sakramentet til. Eller det kunne dukke opp i ein og annan gammal, tvilsam vits. Men Herrens vegar er uransakelege, og det å gjera korsets teikn kan vera ein av fleire gamle tradisjona som får sin renessanse.For 24 år gamle Maia Bakkevold er det å korse seg heilt naturleg,det same gjeld fleire av venene hennes.

Hasjavvenningskurs

Mange ungdommar seier nei til hasj etter å ha delteke på avvenningskurs rundt omkring i landet. Både i Oslo, Stavanger, Kristiansand og Tromsø blir dette arrangert. I Kristiansand har 3 av 4 som var med på det siste kurset gått bort frå hasj. Firebarnsmora Hilde Nicolaisen frå Tromsø var sjølv avhengig av stoffet for nokre år sidan. Nå hjelp ho ungdom mellom 18 og 30 på rett kjøl. 60 rusmisbrukarar har delteke på kurs i Tromsø, av desse har 20 valgt å slutte, seier Hilde Nicolaisen til reporter Camilla Tjønn Thingvoll.

Kvifor er chilien sterk?

Chili

Hvorfor er chilen sterk?

Foto: NRK

Lenge trudde ein at meksikanske Habanero var den sterkaste chilien med sine 500 000 Scoville-grader. Men det var før ein målte indiske Bhut Jolokia. Den viste seg å vere dobbelt så sterk. Måleeininga som vert brukt for å måle styrken til ein chili har fått navnet sitt etter den amerikanske kjemikaren Wilbur Scoville. I 1912 fekk han eit smakspanel til å slurpe seg gjennom ulike blandingar av sukkervatn og chili-ekstrakt, og kjende forsøkspersonane 1 del chili i 1000 deler vatn hadde prøven 1000 Scoville-grader. I dag er smakspanelet erstatta med væskekromatografi, - ein separerer dei ulike komponentane før ein måler mengdeforholdet. Det er stoffet Capsaicin som gjer chilien sterk. Alle pattedyr har temperatur-reseptorar i munnhola som reagerer på varme over 43 grader, og på Capsaicin. Dette er fordi chili-frøa blir øydelagde om dei blir etne av pattedyr. Fuglar derimot reagerer ikkje på Capsaicin, og frøa kjem like heile gjennom fuglane sitt fordøyelsessystem. Stoffet fungerer altså som ein forsvarsmekanisme,og ser til at chilien får formert seg.

Hør: Norgesglasset 30.10.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK