Hopp til innhold

Norgesglasset 25.07.07

Søppelbøter i Bergen - Smaken av Norge på tur: Potetlems med spekeskinke - Sommerens plageånder: Svinknott - Baluba på Korsvei - 0 til100 avleggs på bil - Flere kvinner enn menn ser TV-sport - Hvordan smile hele dagen? - Helsefarlig gassgrill - Radio Røynda: Aldri

Hør: Norgesglasset 25.07.07

Søppelbøter i Bergen

For å unngå søppel i gatene, har Bergen kommune startet med søppelpoliti.Vektere er ansatt for å patruljere gatene og se om noen har overfylte søppelspann eller søppelsekker utenfor sin avtalte ramme.

- Dersom reglene er brutt, blir det tatt bilde for dokumentasjon og huseieren kan vente seg en bot på 500 kroner i posten, sier driftssjef i Bergen kommune, Atle Kleppe. Siden kommunen begynte prosjektet 18. mai i år, har de enda ikke fått noen klager. Folk ser stort sett ut til å være positive til en renere by. Hver nordmann kastet i gjennomsnitt 414 kg søppel i 2006. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Smaken av Norge på tur:

Potetlems med spekeskinke

Hvorfor bruke tortillalefse når vi har vår egen potetlefse, eller potetlæms, som de sier i Nord-Trøndelag, Av potetlefsa fra Sæther gård lager Inge Johnsen en norsk variant av det mange kaller "wraps".

Sommerens plageånder:

Svinknott

Kan den bitte lille sviknotten være verdens minste kannibal? Noen av hunnene løser i hvertfall matspørsmålet ved å spise hannen rett etter parring, forteller biolog Alex Strømme. Kanskje like greit, siden de er ekstremt dårlige flygere og dermed elendige til å jakte. Reporter: Ann Jones.

Baluba på Korsvei

Baluba på Korsvei

Barn fikk ansiktsmaling for en billig penge under solidaritetsmarkedet Baluba på Korsvei 2007.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Over 380 000 kroner kom inn på tre timer under innsamlingsaksjonen "Baluba" på det kristne sommerstevnet Korsvei. Pengene skal gå til å hjelpe voldsutsatte kvinner i Sør-Afrika. "Kast hatten på stokken for fem kroner" -"Få en varm klem - kun 10 kroner!" - "Prøv en fiolintime for 20 kroner". Det manglet ikke på kreative påfunn som festivalfolket kunne velge imellom under innsamlingsaksjonen. Og pengene gikk uavkortet til Korsveis hjelpeprosjekter, forteller reporter Kjetil Lillesæter.

0 til 100 avleggs på bil

I det amerikanske bladet Forbes sitt bil-billag, står det at akselrasjonsmållingen 0-100 er avleggs og at det er på tide å fjerne den. I bladet hevdes det at man må være profesjonell sjåfør for å nå opp til den tiden, men det mener ikke vår egen verdensmester Petter Solberg. - Dette er noe alle kan lære seg, sier han.

Flere kvinner enn menn ser TV-sport

Kvinner liker underholdning, hevder Erik Dalen, direktør i Synovate MMI og tidligere toppidrettsmann. Dalen mener dagens toppidrett har lite med sunnhet og idealisme å gjøre.

Reportere: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Hvordan smile hele dagen?

Smilende sjåfører

Vu Alex (t.v), Ahmet Karic og Reza Morik blir snart bussjåfører og er på opplæring hos Jens Gaalaas. De lærer ikke bare å kjøre fint.

Foto: Astrid Engen / NRK

Er det mulig å smile en hel dag, også når du egentlig ikke vil smile? Bussjåførane i Oslo er best likt i Europa, kan vi lese i dagens VG. Men hvorfor er de så hyggelege, og hva kan folk i andre yrker lære? Anne Lise Stølan er kvalitets- og opplæringssjef i Sporveisbussene og tror europeerne kan lære mye av blant andre Geir Arne Pedersen. Han smiler hele dagen. Reporter er Astrid Engen.

Helsefarlig gassgrill

I følge reklamen er gassgrillen både praktisk og lett å bruke, men svensk forsking viser at den er mer helsefarlig enn den tradisjonelle kullgrillen. Kjemiker Georg Becher ved Folkehelseinstituttet mener grunnen til dette er den sterke varmen gassgrillen avgir. Kreftfremkallende stoffer lages blant annet når fett fra grillmat kommer i kontakt med varme. Men man skal grille ganske hardt og ganske mye før man får i seg så mye farlige stoffer at man blir kreftsyk.

Radio Røynda:

Aldri

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Finn Tokvam og Vetle-Ivar i Radio Røynda.

Foto: Merete Høidal

Det har lenge vore god stemning i den ferierande reality-baldstova i Radio Røynda. Vetle-Ivar har møtt den store kjærleiken i Sverige, og i dag får vi høyre korleis det går vidare.

Hør: Norgesglasset 25.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.