Hopp til innhold

Norgesglasset 24.10.2007

Akutt hjertestans og kulde - Humanistisk andakt  - Vår daglige Beatles - Få-det-ut-telefonen - Kåseri - Den store adelsbløffen - Forfalskede slektstrær - Årringdatering av kirker - Irritasjonsboken

Hør: Norgesglasset 24.10.07

Akutt hjertestans og kulde

Kulde øker sjansen for akutt hjertestans. Forskning fra Trondheim viser at 40 prosent flere mennesker får akutt hjertestans en kald vinterdag enn en varm sommerdag. - En forklaring kan være at kulde, særlig over lengre tid, virker stressende. En annen at faren for infeksjoner øker. Det sier overlege Eirik Skogvoll som er en av forskerne bak studien. Tron Soot-Ryen har møtt ham.

Humanistisk andakt

To ganger, hver morgen får du i NRK Radioandakten, da er det tid for å høre gudsord, og be et fadervår. I Sverige denne helgen var det for første gang humanistisk andakt på Sveriges Radio. Pressetalsmann i Humanetisk forbund, Jens Brun-Pedersen mener NRK må ta hensyn til at Norge har blitt et mangfoldig samfunn, og at alle disse er med på å finansiere NRK, og han mener at forkynnelse ikke har noe å gjøre hos i en allmennkringkasting.

Kanalsjef i NRK P1, Sigrid Gjellan mener dette må det sees nærmere på, og tas opp til diskusjon i NRK. Kanalsjefen Sigrid Gjelland og Jens Brun-Pedersen er enig i, at når det kommer til at en kanskje burde slippe til flere religioner. Men kanalsjef i NRK P1 understreker at det nok ikke kommer til å skje med det første. Reporter; Vibeke Schjem.

Vår daglige Beatles:

"Everybody's Got Something To Hide Except Me and My Monkey"

The Beatles 1968

The Beatles i 1968.

Foto: NTB-arkivfoto, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / Scanpix

Ein kvasifilosofisk tekst, eit forsvar av John & Yoko, og den lengste tittelen i Beatles-katalogen. Bård Ose og Finn Tokvam gir deg historien om "Everybody's Got Something To Hide Except Me and My Monkey".

Få-det-ut-telefonen

Sint, lei eller frustrert over noko på jobben? No kan bedrifta abonnere på ei telefonteneste slik at du får det ut. Lill-Ann Junker Gundersen frå Skien, leiar i den nyoppstarta "Få det ut" -telefonen for arbeidslivet, blir intervjua av Pål Plassen

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: ”Merkedager”

Den store adelsbløffen

Han bløffet på seg å være i slekt med hele 24 konger, deretter lurte han andre til å tro at de tilhørte den samme adelsslekten, men egentlig kom nordmøringen fra en helt vanlig husmannsslekt- Fabrikerte slekstrær lurer mange til å tro de er av ekte kongsætt, sier Tore H. Vigerust. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo oppsummerer den utrolige historien om norges største adelsbløff.

Forfalskede slektstrær

- Dessverre finnes det flere eksempler på juksemakere innen slektsforskningen, forteller leder i DIS, Torill Johnsen. Hun mener noen tyr til juks fordi de går inn i stoffet med et sterkt ønske om å finne f. eks kongelige eller adelige.

- Da blir det veldig enkelt å lage treet slik man øsnker det skal se ut, ikke slik det virkelig er, sier hun.

Johnsen mener det er et problem at noen jukser, fordi falske slekstrær blir brukt i arbeidet med andre og mer korrekte stamtavler. Torill Johnsen blir intervjuet av Pål Plassen.

Årringdatering av kirker

Det å telle årringer i tre er ein gammal metode for å finne alder på treverket.

Ved hjelp av et avansert dataverktøy og den gamle årringsteknikken finn forskarane ut den eksakte alderen på våre gamle kirker.

Kirkene er ofte byggd i stein men med tretak. Og det er nettopp årringane i tretaka som avslører kirkas alder. Reporter Sjur Sætre har vært på kirkebesøk i dag

Hør: Norgesglasset 24.10.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter