NRK Meny
Normal

Norgesglasset 24.10.2007

Akutt hjertestans og kulde - Humanistisk andakt  - Vår daglige Beatles - Få-det-ut-telefonen - Kåseri - Den store adelsbløffen - Forfalskede slektstrær - Årringdatering av kirker - Irritasjonsboken

Hør: Norgesglasset 24.10.07

Akutt hjertestans og kulde

Kulde øker sjansen for akutt hjertestans. Forskning fra Trondheim viser at 40 prosent flere mennesker får akutt hjertestans en kald vinterdag enn en varm sommerdag. - En forklaring kan være at kulde, særlig over lengre tid, virker stressende. En annen at faren for infeksjoner øker. Det sier overlege Eirik Skogvoll som er en av forskerne bak studien. Tron Soot-Ryen har møtt ham.

Humanistisk andakt

To ganger, hver morgen får du i NRK Radioandakten, da er det tid for å høre gudsord, og be et fadervår. I Sverige denne helgen var det for første gang humanistisk andakt på Sveriges Radio. Pressetalsmann i Humanetisk forbund, Jens Brun-Pedersen mener NRK må ta hensyn til at Norge har blitt et mangfoldig samfunn, og at alle disse er med på å finansiere NRK, og han mener at forkynnelse ikke har noe å gjøre hos i en allmennkringkasting.

Kanalsjef i NRK P1, Sigrid Gjellan mener dette må det sees nærmere på, og tas opp til diskusjon i NRK. Kanalsjefen Sigrid Gjelland og Jens Brun-Pedersen er enig i, at når det kommer til at en kanskje burde slippe til flere religioner. Men kanalsjef i NRK P1 understreker at det nok ikke kommer til å skje med det første. Reporter; Vibeke Schjem.

Vår daglige Beatles:

"Everybody's Got Something To Hide Except Me and My Monkey"

The Beatles 1968

The Beatles i 1968.

Foto: NTB-arkivfoto, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / Scanpix

Ein kvasifilosofisk tekst, eit forsvar av John & Yoko, og den lengste tittelen i Beatles-katalogen. Bård Ose og Finn Tokvam gir deg historien om "Everybody's Got Something To Hide Except Me and My Monkey".

Få-det-ut-telefonen

Sint, lei eller frustrert over noko på jobben? No kan bedrifta abonnere på ei telefonteneste slik at du får det ut. Lill-Ann Junker Gundersen frå Skien, leiar i den nyoppstarta "Få det ut" -telefonen for arbeidslivet, blir intervjua av Pål Plassen

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: ”Merkedager”

Den store adelsbløffen

Han bløffet på seg å være i slekt med hele 24 konger, deretter lurte han andre til å tro at de tilhørte den samme adelsslekten, men egentlig kom nordmøringen fra en helt vanlig husmannsslekt- Fabrikerte slekstrær lurer mange til å tro de er av ekte kongsætt, sier Tore H. Vigerust. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo oppsummerer den utrolige historien om norges største adelsbløff.

Forfalskede slektstrær

- Dessverre finnes det flere eksempler på juksemakere innen slektsforskningen, forteller leder i DIS, Torill Johnsen. Hun mener noen tyr til juks fordi de går inn i stoffet med et sterkt ønske om å finne f. eks kongelige eller adelige.

- Da blir det veldig enkelt å lage treet slik man øsnker det skal se ut, ikke slik det virkelig er, sier hun.

Johnsen mener det er et problem at noen jukser, fordi falske slekstrær blir brukt i arbeidet med andre og mer korrekte stamtavler. Torill Johnsen blir intervjuet av Pål Plassen.

Årringdatering av kirker

Det å telle årringer i tre er ein gammal metode for å finne alder på treverket.

Ved hjelp av et avansert dataverktøy og den gamle årringsteknikken finn forskarane ut den eksakte alderen på våre gamle kirker.

Kirkene er ofte byggd i stein men med tretak. Og det er nettopp årringane i tretaka som avslører kirkas alder. Reporter Sjur Sætre har vært på kirkebesøk i dag

Hør: Norgesglasset 24.10.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

 • Lei av «trist gut»-stempel

  James Blake har alltid vore kjent for å uttrykkje store kjensler, men no har artisten sett seg lei av å alltid bli stempla som ein «trist gut» kvar gong han snakkar om kjenslene sine. I helga posta han ein tweet der han tar eit oppgjer med det han skildrar som «eit usunt og problematisk uttrykk».

  Laster Twitter-innhold
 • Ønsker folk skal huske bandet

  Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

  Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
  Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK