Hopp til innhold

Norgesglasset 24.04.07

Standby-strøm - Alvdøl tiltalt etter trafikkulykke
Vår daglige Beatles: "It's Only Love" - Fritidsklubbens opprinnelse - HC Hanssen kåserer - Skader og farer med spikerpistol - Arkivet del 2: Arkivarens dødssynd - Verdt si vekt i gull: Silke i antikken - Kan sau fortrenge elg? - Lofoten i endring

Hør: Norgesglasset 24.04.07

Standby-strøm

Bruker du fjernkontrollen til å slå av radio, TV og DVD-spiller? Og lar du ulike ladere stå i kontakten selv om du ikke lader? Da bruker du mer strøm enn du trenger, for såkalt standby-modus betyr ikke at apparatet er slått av.

- Vi kan spare strøm tilsvarende årsforbruket for Stavanger dersom radioer og TV og andre apparater bli slått ordenlig av når de er av, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Alvdøl tiltalt etter trafikkulykke

20 år gamle Martin Dalen fra Alvdal var så nære døden som det er mulig å komme etter ei trafikkulykke på riksveg 3 for et drøyt år siden. Nå advarer han andre ungdommer mot trafikkfaren, og maner til forsiktig kjøring. Senere denne uka må 20-åringen møte i retten, tiltalt for å ha forårsaket kollisjonen som nesten tok livet hans. Reporter: Joar Elgåen.

Vår daglige Beatles:

"It's Only Love"

John Lennon var stort sett stolt over alle tekstene han skrev, men "It's Only Love" var han i ettertid flau over at han lagde.

Fritidsklubbens opprinnelse

Allerede i 1895 ble den første ungdomsklubbe startet i New York, "George junior republic". Det var læreren William R. George, som startet den. Han hadde sett seg lei på den gjengse oppfattningen av ungdom som hadde kommet på skråplanet, George mente den lå gode krefter og resurser i de unge. Det som startet som en sommerleir over noen uker, ble etter hvert til permanent klubbvirksomhet. Det skulle gå over femti år før den første ungdomsklubben åpnet på Hammersborg, i Oslo i 1953.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Edruskap på verdensbasis"

Skader og farer med spikerpistol

Spikerpistol
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

 

Når man skal være skikkelig handyman trenger man jo skikkelige verktøy, og da er det mange som bytter ut den konvensjonelle hammeren med en spikerpistol. Men det går jo ikke alltid som man vil når man skal gjøre det selv. I USA viser en ny undersøkelse at anntallet privatpersoner som kommer inn med skader fra spikerpistol har tredoblet seg de siste femten årene. Og sykehusene i Norge forteller at også her kommer det en del tilfeller inn.

Arkivet del 2:

Arkivarens dødssynd

De har ansvaret for å holde system i historien, arkivarene som jobber ved norske riks-og statsarkiv. Ved Statsarkivet i Trondheim, som er nordens eldste, består hverdagen i å grave i gamle mord, nabokrangler og farskaps-saker, og passe på at disse står på riktig plass. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo er med arkivar Maria Press på jobb.

Verdt si vekt i gull: Silke i antikken 

Tilbod og etterspørsel er to evige konstantar. Men som tidene skiftar, varierer varene me menneske traktar etter, og det som tidlegare var eksklusivt og sjeldan, er i dag å finne i kvar ein heim. Visste du at den gotiske kongen Alarik kravde eit tonn pepar i løysepengar då han beleira Roma? Eller at syltetøy berre var å finne i dei mest fornemme norske heimane på 16- og 1700-talet? Høyr kva andre varer som har vore verdt si vekt i gull i Norgesglaset. 

Kan sau fortrenge elg?

Ja, mener elgjegere i Øversjødalen i Tolga. Etter at grunneiere i kommunen begynte å leie ut beiteområder til saueeiere fra Engerdal, har elgjegerne merket et vesentlig nedgang i fellingsprosenten under elgjakta. Styreleder i Øversjødalen viltstellområde Hallstein Øversjøen sier all trafikken og uroen i området i forbindelse med sauebeitinga har skremt vekk elgen. Han viser til naboområdet, som ikke har sauer på beite har like stor fellingsprosent som før under jakta. Forsker Olav Hjeljord ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås avviser ikke at elgen kan ha blitt skremt av mye sau, men sier det ikke kan bekrefte noen sammenheng. Saueeierne mener det er for utstrakt jakt som er grunnen til at det er blitt lite elg der.

Lofoten i endring

Unge Brita Malnes går motstrøms og driver butikk i Henningsvær, men Leif Andersen, Rainer Vikten og Viggo Edvardsen tar skipperkurs for å komme seg utenlands. Svenske Ria Roos Swartz elsker forfallet i Henningsvær. Reporter: Bjørn Vang. 

Hør: Norgesglasset 24.04.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters