Norgesglasset 23.04.07

Brillebruk - Norges høyeste mann - Vår daglige Beatles: "Act Naturally" - Verdt si vekt i gull - Marianne Meløy kåserer - Steintroll på Senja vies av prest - Jakten på ikke-brukeren - Arkivet: Dikter ble riksarkivar - Lofoten i endring

Hør: Norgesglasset 23.04.07  

Brillebruk

Kennet Andre Bogø
Foto: Stein S Eide / NRK


Stadig flere barn ser dårlig og trenger briller. Økt bruk av pc er en av grunnene. Optiker Robert Verngård i Elverum sier mange har effekt av å trene synet. Bruke det mer både på langt og nært hold. Han sier mange barn har lidd unødvendig mye med lesevansker på skolen , rett og slett fordi de har sett dårlig. -Barna kan se godt på langt hold. Dermed tror voksne at de ser godt, men på nært hold kan ungene se bokstavene i en tåke, sier optikeren. Øyelege Signe Eriksen sier det er viktig at barn kommer tidlig til synstest, dersom det er mistanke om dårlig syn. Ellers kan unger få store problemer på skolen. Kennet Andre Bogø (9) var heldig som fikk briller da han var tre år. Han er avhengig av briller når han skal lese eller bruke data.

Norges høyeste mann

Verdens høyeste var norsk. Guinness rekordbok må kanskje oppdateres, for verdens høyeste mann var 2,79 og stammet fra Numedal, mener lokale ildsjeler. Mannen het Johan Åsen og moren hans utvandret fra Numedal på slutten av 1800-tallet. Også hun var lang, og Johan var omlag 10 kg da han ble født. Sannsynligvis led familien av en forstyrrelse i veksthormonene, sier Hans Jørgen Skurdal i Veggli. Nå ønsker bygda å sette om en statue i full størrelse av Johan Åsen for å hedre kjempen.

Vår daglige Beatles: "Act Naturally"

I serien "Vår daglige Beatles" skal det denne uken handle om sangene på side 2 av lp'en "Help!". Det første kuttet på denne platesiden var det Ringo Starr som sang, og han tolket en låt som Buck Owens opprinnelig hadde spilt inn. Her er historien om "Act Naturally".

Verdt si vekt i gull

Tilbod og etterspørsel er to evige konstantar. Men som tidene skiftar, varierer varene me menneske traktar etter, og det som tidlegare var eksklusivt og sjeldan, er i dag å finne i kvar ein heim.
Visste du at den gotiske kongen Alarik kravde eit tonn pepar i løysepengar då han beleira Roma? Eller at syltetøy berre var å finne i dei mest fornemme norske heimane på 16- og 1700-talet?
Høyr kva andre varer som har vore verdt si vekt i gull i Norgesglaset. 

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Kodeknekker".

Steintroll på Senja vies av prest 

En prest på Senja skal vie to digre steintroll som veier flere hundre tonn. Det skjer den 30. juni i Trollparken, et opplevelsessenter ved Hamn på Senja. Dette er to troll bygd i Leka-stein. Det største trollet er 18 meter høyt og har fått plass i Guinness Rekordbok. Og nå bygges det en kone som skal giftes bort til "trollkallen". - Folk flest synes en slik vielse høres OK ut, mens en del kirkegjengere ikke synes at det passer seg, sier presten Jon Daniel Solhaug. - En slik vigsel er steingalt, mener teologiprofessor Inge Lønning.

Jakten på ikke-brukeren

En jevn nedgang av besøkende har ført til at Stavanger bibliotek nå har satt sammen en egen prosjektgruppe i "Jakten på ikke- brukeren". Denne gruppen vil sette fokuset på brukeren- og håper nå på å gjøre biblioteket mer attraktivt for de som ikke legger turen innom andre etasje i Sølvberget.

Arkivet: Dikter ble riksarkivar

Hva er grunnlaget for historiebøker og vår kjennskap til tidligere tiders begivenheter? Siden 1800-tallet har vi tatt vare på og samlet dokumenter, som er lagret i arkiver. Disse arkivene har vokst seg større og større, og fungerer i dag som vår felles hukommelse, historiske skattekister. Mye av æren for at vi innholdsrike arkiver i dag, skyldes en arbeidsledig Henrik Wergeland, som ble landets første riksarkivar. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Lofoten i endring

Skreien svikter indre Lofoten, og det er ille, mener folk i Henningsvær. Pensjonistene Alf Pettersen og Alf Arnesen tror ikke turismen kan redde fiskeværene. Skipper Svenn Johansen synes det er trist, mens unggutten Tony Didriksen velger å bli bilmekaniker. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 23.04.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm