Hopp til innhold

Norgesglasset 22.11.06

Bussen kan bli gratis - Røykeforbud for lærere - Norges skredhistorie del 3: Snøskred gir flest skredulykker - Smaken av Norge: Kjøttkaker på pinne - Per Inge Torkelsen kåserer - Spor fra fortida smelter fram - Idrettsstreik mot nazistane - Isbading i november - Grønn jul

Bussen kan bli gratis

Buss nummer 3 til Viste Hageby
Foto: NRK

Er du blant de som ikke klarer deg uten bil? Å ta buss kan være både upraktisk og dyrt, men nå kan den bli gratis. I Oslo foreslår SV gratis kollektivtilbud. Forslaget blir hilst velkommen av Naturvernforbundet og deres leder Lars Haltbrekken. Transportøkonomisk institutt er derimot kritisk. Forsker Jon-Terje Bekken tror ikke alt som er gratis er bra, og ville ikke nødvendigvis tatt buss om den var gratis. Reporter er Astrid Engen.

Røykeforbud for lærere

Bjørn Heitmann i foreldrenes arbeidsutvalg ved Saltvern skole i Bodø vil ha røykeforbud straks. Han får full støtte fra inspektør Kurt Danielsen, som likevel mener et vedtak om røykestopp må komme fra høyere hold enn den enkelte skole og kommune. Reporter: Bjørn Vang.

Norges skredhistorie del 3:

Snøskred gir flest skredulykker

Vi har kommet frem til 3. etappe i vår serie om skredulykker i Norge. Forfatter og lokalhistoriker Astor Furseth har i over 10 år samlet inn fakta om vår skredhistorie. I går var leirskred tema. I dag snakker vi snøskred – den skredtype som gir flest ulykker i landet vårt. I nesten alle fylker har snøskred tatt liv. Reporter er Thor Henry Bjor.

Smaken av Norge:

Kjøttkaker på pinne

Kjøttkaker på pinne
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

En kebabinspirert vri på de tradisjonelle kjøttkakene. Her er det en rekke krydder som gir kjøttkakene en smak av Østen. Pinne med kjøttkakene på dyppes i vår egen variant av den kjente greske agurksalaten tzatsiki. Vi bruker norsk hytteost (cottage cheese).

Kåseri

Per Inge Torkelsen kåserer: "Vindusviskere".

Spor fra fortida smelter fram

Den varme sommeren har ikke bare gitt ustabile strømpriser og engstelige klimaforskere. Det varme været har også smeltet fram unik kunnskap om forfedrene våre som levde i fjellområder i midt-norge for flere tusen år siden. Pilspisser og spor etter bosetninger har smeltet fram fra snøfonner og har blitt oppdaget i tørre vannmagasin. Arkeolog Lars Stenvik forteller at funnene kan gi mye ny kunnskap om jaktfolket som levde av reinsdyr for opptil 8000 år siden.

Idrettsstreik mot nazistane

Matti Goksøyr
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Dagen i dag: 22. november 1940 var ein viktig dato for motstandskampen mot nazistane under andre verdskrigen. Denne dagen ville Nasjonal Samling nazifisere den norske idretten. Dei to store idrettsorganisasjonane i Norge blei nedlagt og ein ny organisasjon under nazistisk styre oppretta. Statsråd Axel Stang i Nasjonal Samling kalla den nye organisasjonen for Norges Idrettsforbund. Dette førte til ein landsomfattande idrettsstreik. Nordmenn fleest nekta å drive med organisert idrett. - Denne boikotten hadde ein viktig symboleffekt i den sivile motstandskampen, seier idrettshistorikar Matti Goksøyr. Han snakkar med Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter.

Isbading i november

For enkelte er badesesongen for lengst forbi. For andre har den såvidt begynt. Torill Faleide og reporter Heidi Fagna har badet i den novemberkalde elva Anga i Sogn og Fjordane.

Grønn jul

Varme og grønne vintre vil gjøre oss mer julete når høytiden skal feires i desember. Julekortene blir enda mer snøfylte, julepynten enda mer nostalgisk. Reporter Ann Jones.

Hør: Norgesglasset 22.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.