Norgesglasset 22.11.06

Bussen kan bli gratis - Røykeforbud for lærere - Norges skredhistorie del 3: Snøskred gir flest skredulykker - Smaken av Norge: Kjøttkaker på pinne - Per Inge Torkelsen kåserer - Spor fra fortida smelter fram - Idrettsstreik mot nazistane - Isbading i november - Grønn jul

Bussen kan bli gratis

Buss nummer 3 til Viste Hageby
Foto: NRK

Er du blant de som ikke klarer deg uten bil? Å ta buss kan være både upraktisk og dyrt, men nå kan den bli gratis. I Oslo foreslår SV gratis kollektivtilbud. Forslaget blir hilst velkommen av Naturvernforbundet og deres leder Lars Haltbrekken. Transportøkonomisk institutt er derimot kritisk. Forsker Jon-Terje Bekken tror ikke alt som er gratis er bra, og ville ikke nødvendigvis tatt buss om den var gratis. Reporter er Astrid Engen.

Røykeforbud for lærere

Bjørn Heitmann i foreldrenes arbeidsutvalg ved Saltvern skole i Bodø vil ha røykeforbud straks. Han får full støtte fra inspektør Kurt Danielsen, som likevel mener et vedtak om røykestopp må komme fra høyere hold enn den enkelte skole og kommune. Reporter: Bjørn Vang.

Norges skredhistorie del 3:

Snøskred gir flest skredulykker

Vi har kommet frem til 3. etappe i vår serie om skredulykker i Norge. Forfatter og lokalhistoriker Astor Furseth har i over 10 år samlet inn fakta om vår skredhistorie. I går var leirskred tema. I dag snakker vi snøskred – den skredtype som gir flest ulykker i landet vårt. I nesten alle fylker har snøskred tatt liv. Reporter er Thor Henry Bjor.

Smaken av Norge:

Kjøttkaker på pinne

Kjøttkaker på pinne
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

En kebabinspirert vri på de tradisjonelle kjøttkakene. Her er det en rekke krydder som gir kjøttkakene en smak av Østen. Pinne med kjøttkakene på dyppes i vår egen variant av den kjente greske agurksalaten tzatsiki. Vi bruker norsk hytteost (cottage cheese).

Kåseri

Per Inge Torkelsen kåserer: "Vindusviskere".

Spor fra fortida smelter fram

Den varme sommeren har ikke bare gitt ustabile strømpriser og engstelige klimaforskere. Det varme været har også smeltet fram unik kunnskap om forfedrene våre som levde i fjellområder i midt-norge for flere tusen år siden. Pilspisser og spor etter bosetninger har smeltet fram fra snøfonner og har blitt oppdaget i tørre vannmagasin. Arkeolog Lars Stenvik forteller at funnene kan gi mye ny kunnskap om jaktfolket som levde av reinsdyr for opptil 8000 år siden.

Idrettsstreik mot nazistane

Matti Goksøyr
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Dagen i dag: 22. november 1940 var ein viktig dato for motstandskampen mot nazistane under andre verdskrigen. Denne dagen ville Nasjonal Samling nazifisere den norske idretten. Dei to store idrettsorganisasjonane i Norge blei nedlagt og ein ny organisasjon under nazistisk styre oppretta. Statsråd Axel Stang i Nasjonal Samling kalla den nye organisasjonen for Norges Idrettsforbund. Dette førte til ein landsomfattande idrettsstreik. Nordmenn fleest nekta å drive med organisert idrett. - Denne boikotten hadde ein viktig symboleffekt i den sivile motstandskampen, seier idrettshistorikar Matti Goksøyr. Han snakkar med Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter.

Isbading i november

For enkelte er badesesongen for lengst forbi. For andre har den såvidt begynt. Torill Faleide og reporter Heidi Fagna har badet i den novemberkalde elva Anga i Sogn og Fjordane.

Grønn jul

Varme og grønne vintre vil gjøre oss mer julete når høytiden skal feires i desember. Julekortene blir enda mer snøfylte, julepynten enda mer nostalgisk. Reporter Ann Jones.

Hør: Norgesglasset 22.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Jan Kristoffer Dale får nok en pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog
 • – Å lese gir innsikt

  Du er en dårlig politiker dersom du ikke leser bøker, mener kulturminister Trine Skei Grande. – Det å være politiker er å forstå at folk lever ulike liv, og har ulike opplevelser. Det å lese bøker gir stor innsikt, sier Trine Skei Grande til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live. Det møter hun forfatteren Reidar Müller som har skrevet boken «Skogens historie», og Mona Høvring som har gitt ut romanen «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» – om to søstre som skal tilbringe vinteren i en norsk fjellbygd.

  Mona Høvring, Trins Skei Grande og Reidar Müller
 • Mangler midler til utsmykking

  Et drøyt år før åpningen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo, finnes det ingen planer for utsmykkingen av blant annet utearealene, skriver Klassekampen. Det 55.000 kvadratmeter store bygget blir norgeshistoriens dyreste, med en prislapp på 6 milliarder kroner. Normalt settes inntil 1,5 prosent av byggets totalkostnad til utsmykking. Men fordi Finansdepartementet sa nei til det samarbeid mellom museet og Koro, eller Kunst i offentlige rom, kan museet ha gått glipp av 90 millioner kroner til utsmykking.

  Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Flere kulturnyheter