Norgesglasset 19.09.07

Villsvinene kommer - Smaken av Norge på tur: Blåskjellgryte -Bruk og kast og verkstedene - Vår daglige Beatles: "Blue Jay Way" - Kjersti Berge kåserer - Returglass - Konditori-kameratene på hjul - Falske vitnemål - Opp av sofaen

Hør: Norgesglasset 19.09.07

Villsvinene kommer

Til nå er det i følge Nationen observert villsvin i grensetraktene i Østfold, Akershus og Hedmark. Den svenske villsvinstammen teller opp mot 80 000 dyr, og forrige jaktår ble det skutt 25 000 villsvin i vårt naboland. Med grunneiers tillatelse er det lov å skyte villsvin hele året i Norge. Direktoratet for naturforvaltning har svartelistet villsvinet fordi det er en fremmed art i norsk fauna. Norgesglasset er i skogen ved Aremark i Østfold, og programleder snakker med seksjonssjef Terje Bøe i Direktoratet for naturforvaltning.

Smaken av Norge på tur:

Blåskjellgryte

Magne Hoem har drevet med blåskjell siden 1980. Han har firmaet Snadder og Snaskum i Rissa. Radiokokk Inge Johnsen lager Snadderkongens blåskjellgryte i vinden utenfor anlegget på Kvithyll.

Bruk og kast og verkstedene

Prisene på elektriske produkter har gått drastisk ned de siste åra, og bruk og kast-mentaliteten sprer seg blant folk flest. - Topp apparater blir kastet, men en må bare lære seg å lukke øynene, sier Åsmund Larsen i Sandnes Radio og TV Verksted, som jobber i en bransje som sliter i motvind.

Vår daglige Beatles:

"Blue Jay Way"

The Beatles 1968

The Beatles.

Foto: NTB-arkivfoto, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / Scanpix

1. august 1967 var det tykk tåke i Hollywood Hills, og George Harrison holdt på å sovne. Likevel tvang han seg til å være våken, og han klarte det ved å komponere en ny sang. Tittelen på sangen ble tatt fra adressen på gaten hvor han befant seg: "Blue Jay Way".

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: "Begynnelsen"

Returglass

Nordmenn er for dårlige til å sortere søppel. Det skaper problemer for dem som skal håndtere det etterpå. I Nord-Trøndelag vil gjenvinningsbedriften Miljøtek Hasopor slutte å ta imot lokalt glassavfall og heller importere fra Sverige, skriver Adresseavisen. - Vi finner både stekepanner og sykkeldeler i det sorterte glasset, sier frabrikksjef Stein Arne Sæthre til reporter Ann Jones.

Konditori-kameratene på hjul

De kaller seg Konditori-kammeratene, og møtes hver dag på Flisa i Hedmark. Om kvelden triller gjengen mellom 40 0g 60 år i gatene - men heldigvis ikke som en direkte følge av konditoribesøkene, men for å drive med sykkeltrim.

- Eneste krav til de som er med er at de ikke må sykle fortere enn at hjertet deres slår i takt, sier initiativtaker Arne Løvås.

Falske vitnemål

FBI har allerede jobbet med problemet i 20 år, men nå har også norske universiteter merket en økende tendens til juks med vitnemål. Ofte kommer studenter med papirer fra ukjente læresteder, og dermed er det nødvendig å bruke mye tid på kontroller.

- Du kan kjøpe deg både master-, bachelor- og doktorgrader gjennom Internett, basert på hva du selv oppgir og ønsker, forteller Gry Eva Alterskjær, seniorkonsulent ved Internasjonal seksjon ved NTNU i Trondheim.

Opp av sofaen

Mange av oss føler at tiden strekker ikke til; det er husvask, lekser med barna, rydding og jobb. Du skulle gjerne ha trent, men tiden strekker ikke til. Dette følte også Tromsø-jentene Mona Mathisen og Ann Sissel Jenssen, men med hjelp av "Morten-metoden" kom de seg opp av sofaen og nådde målet sitt om å gå på ski over Grønland. "Morten-metoden" er rett og slett å bare gå. En tapt treningstime er tapt for alltid. Glem oppvasken, og det rotete huset, det stikker ikke av.

Mona Mathisen og Ann Sissel Jenssen møter hverandre da de jobber sammen i bladet Tromsø. De reiser på reportasje tur, en time fra Tromsø, og på turen får de god tid til å snakk. Begge single mødre og temaene for samtalene er å vær singel, med barn- hus og jobb, og hva man egentlig vil med livet. At man vil komme seg i form, og ikke vær førti, feit og ferdig, som mora til Mona Mathisen så ubarmhjertig sa en gang. Det er da Ann Sissel sier: "Æ har lyst å gå over Grønland på ski!". "Vi går!" sier Mona, og sånn blir det.

Hør: Norgesglasset 19.09.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

  • Sjelden Picasso-tegning selges

    En «sjelden sett» Picasso-tegning fra 1931 skal selges. Pablo Picasso beholdt den aktuelle kulltegningen av elskerinnen Marie-Thérèse Walter til sin død, før den gikk til sønnen Bernard. Nå skal den under hammeren for første gang, skriver The Guardian, som beskriver bildet som «følsomt og sjelden sett». Bildet har en estimert verdi på 6–9 millioner pund (NTB).

  • Endrer Joika-boksen etter kritikk

    Både Sametinget, Samerådet og artist Ella Marie Hætta Isaksen har gått hardt ut mot det de mener er en karikert logo som er både utdatert, diskrimerende og et kulturhistorisk gufs fra fortiden, skriver Godt.no. Nå varsler Nortura at de vil fjerne illustrasjonen av den samiske gutten og endre navn fra Joika til noe annet, skriver nettstedet.

    Joika-kaker
    Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK