NRK Meny
Normal

Norgesglasset 14.01.08

Datatilsynet om anonymisering - Kan akupunktur erstatte østrogen? - Moderne idealhjem - Utsettelsesproblem - Marianne Meløy kåserer - Gråhårede barn - Finansportalen.no - Hvor kommer biffen fra? - Ny markedsføringslov mot uadressert

Hør: Norgesglasset 14.01.08

Datatilsynet om anonymisering

Han er på alles lepper som "Lommemannen", og det er flere vektige grunner til at han ikke bør hete noe annet på folkemunne foreløpig.

Men det virkelige navnet hans opp i en rekke henvisninger dersom man søker på internett.Og for middels dyktige sporhunder på internett har det i flere dager vært mulig å finne lommemannens identitet. Man legger simpelthen sammen opplysningene fra avisene og søker systematisk på nettet ,og på kort tid står du med namn og adresse på mistenkte.

 

Kan akupunktur erstatte østrogen?

Då det for nokre år sidan kom åtvaringar om at østrogen kan gi alvorlege biverknader, som til dømes brystkreft, stupte salet av hormonet. Mange kvinner ville ikkje lenger bruke østrogen mot hetetokter. Men sidan 7 av 10 kvinner er plaga med hetetokter i overgangsalderen, er behovet for ein god erstatning stort.

Norsk Forskningsråd løyvde 4,5 millionar kroner til forskning på alternativ behandling mot hetetokter, og Nasjonalt forskningssenter innan komplementær og alternativ medisin starta leitinga etter passande deltakarar. Desse kvinnene måtte ha store plager, dvs 7 eller fleire hetetokter i døgnet.

Sidan mars 2006 har 267 norske kvinner frå Bergen, Oslo og Tromsø deltatt i det som er det største forskningsprosjektet innan akupunktur nokonsinne i Norge. Målet er å undersøkje om ein kan dokumentere at akupunktur gir ein effekt på talet hetetokter, om hetetoktene minkar i styrke, og om det er visse pasientgrupper som kan utelukkast frå ei slik behandlingsform.

Resultatet av prosjektet blir publiserte i vår ein gong, artikkelen er nettopp sendt inn til internasjonale medisinske tidsskrift for vurdering. Forventningane er store, for dette er eit stort prosjekt i sitt slag også i internasjona skala.

Moderne idealhjem

Idealet for den moderne husmor og husfar er å ha ein open heim. Iallefall for barna sine vener. Og det skal vere akkurat passeleg rotete. Forrige veke spurte vi korleis ein moderne husmorskule ville sett ut. I dag ser vi på korleis den moderne heimen ser ut.

Utsettelsesproblem

"I morgon vil eg byrja på eit nytt og betre liv, trur eg" diktet Jakob Sande, men han er ikke den eneste. Mellom 25 og 20 prosent av oss har alvorlige utsettelsesproblem, det skirv Adresseavisen i dag. Edith Strand skriver masteroppgave om utsettelsesfenomenet, eller prokrastinering som det heter på fagspråket. Hun mener det ikke handler om latskap når vi utsetter, men heller prestasjonsangst. Strand blir intervjuet av Pål Plassen.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Plutselig gjerrighet".

Gråhårede barn

God eldreomsorg må være et tema året rundt, og ikke bare under valgkampen. Det mener Marit Pettersen, som har opprettet den nye nettsiden Gråhårede Barn. Siden er et møtested for pårørende som har møtt vanskeligheter i forbindelse med foreldre som trenger omsorg, og også helsearbeidere som opplever situasjonen som ille.

- Vi må få mer penger inn i systemet. jeg kan umulig tenke meg til at Norge går på dunken økonomisk bare fordi vi utdanner flere sykepleiere, får flere sykehjemsplasser, og gir de eldre et verdig liv, sier Pettersen.

Finansportalen.no

Har du byttet bank i det siste? Nå skal det handle om en ny side på internett som skal gjøre det lettere å sammenligne tilbudene fra ulike bank og forsikringsselskaper. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med Elisabeth Realfsen, leder av Finansportalen.no.

Hvor kommer biffen fra?

Det smugles stadig mer kjøtt til Norge. Kjøttet ender opp i resturanter og gatekjøkken, samt i frittstående kjøttbutikker. Mattilsynet er redd for at kjøttet kan ha sykdomsfremkallende bakterier fordi det ofte er uhygiensik oppbevart. Reporter er Tron Soot-Ryen.

Ny markedsføringslov mot uadressert

Dersom folk skal kunne reservere seg mot all uadressert post vil det bety kroken på døra for oss, sier red Ottar Julsrud i Ljan og Nordstrand menighetsblad. Stortinget vil snart endre markedsføringsloven, og det kan ramme både menighetsblad og frivillige organisasjoner. Reporter: Bjørn Vang.

 

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom