Hopp til innhold

Norgesglasset 14.01.08

Datatilsynet om anonymisering - Kan akupunktur erstatte østrogen? - Moderne idealhjem - Utsettelsesproblem - Marianne Meløy kåserer - Gråhårede barn - Finansportalen.no - Hvor kommer biffen fra? - Ny markedsføringslov mot uadressert

Hør: Norgesglasset 14.01.08

Datatilsynet om anonymisering

Han er på alles lepper som "Lommemannen", og det er flere vektige grunner til at han ikke bør hete noe annet på folkemunne foreløpig.

Men det virkelige navnet hans opp i en rekke henvisninger dersom man søker på internett.Og for middels dyktige sporhunder på internett har det i flere dager vært mulig å finne lommemannens identitet. Man legger simpelthen sammen opplysningene fra avisene og søker systematisk på nettet ,og på kort tid står du med namn og adresse på mistenkte.

 

Kan akupunktur erstatte østrogen?

Då det for nokre år sidan kom åtvaringar om at østrogen kan gi alvorlege biverknader, som til dømes brystkreft, stupte salet av hormonet. Mange kvinner ville ikkje lenger bruke østrogen mot hetetokter. Men sidan 7 av 10 kvinner er plaga med hetetokter i overgangsalderen, er behovet for ein god erstatning stort.

Norsk Forskningsråd løyvde 4,5 millionar kroner til forskning på alternativ behandling mot hetetokter, og Nasjonalt forskningssenter innan komplementær og alternativ medisin starta leitinga etter passande deltakarar. Desse kvinnene måtte ha store plager, dvs 7 eller fleire hetetokter i døgnet.

Sidan mars 2006 har 267 norske kvinner frå Bergen, Oslo og Tromsø deltatt i det som er det største forskningsprosjektet innan akupunktur nokonsinne i Norge. Målet er å undersøkje om ein kan dokumentere at akupunktur gir ein effekt på talet hetetokter, om hetetoktene minkar i styrke, og om det er visse pasientgrupper som kan utelukkast frå ei slik behandlingsform.

Resultatet av prosjektet blir publiserte i vår ein gong, artikkelen er nettopp sendt inn til internasjonale medisinske tidsskrift for vurdering. Forventningane er store, for dette er eit stort prosjekt i sitt slag også i internasjona skala.

Moderne idealhjem

Idealet for den moderne husmor og husfar er å ha ein open heim. Iallefall for barna sine vener. Og det skal vere akkurat passeleg rotete. Forrige veke spurte vi korleis ein moderne husmorskule ville sett ut. I dag ser vi på korleis den moderne heimen ser ut.

Utsettelsesproblem

"I morgon vil eg byrja på eit nytt og betre liv, trur eg" diktet Jakob Sande, men han er ikke den eneste. Mellom 25 og 20 prosent av oss har alvorlige utsettelsesproblem, det skirv Adresseavisen i dag. Edith Strand skriver masteroppgave om utsettelsesfenomenet, eller prokrastinering som det heter på fagspråket. Hun mener det ikke handler om latskap når vi utsetter, men heller prestasjonsangst. Strand blir intervjuet av Pål Plassen.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Plutselig gjerrighet".

Gråhårede barn

God eldreomsorg må være et tema året rundt, og ikke bare under valgkampen. Det mener Marit Pettersen, som har opprettet den nye nettsiden Gråhårede Barn. Siden er et møtested for pårørende som har møtt vanskeligheter i forbindelse med foreldre som trenger omsorg, og også helsearbeidere som opplever situasjonen som ille.

- Vi må få mer penger inn i systemet. jeg kan umulig tenke meg til at Norge går på dunken økonomisk bare fordi vi utdanner flere sykepleiere, får flere sykehjemsplasser, og gir de eldre et verdig liv, sier Pettersen.

Finansportalen.no

Har du byttet bank i det siste? Nå skal det handle om en ny side på internett som skal gjøre det lettere å sammenligne tilbudene fra ulike bank og forsikringsselskaper. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med Elisabeth Realfsen, leder av Finansportalen.no.

Hvor kommer biffen fra?

Det smugles stadig mer kjøtt til Norge. Kjøttet ender opp i resturanter og gatekjøkken, samt i frittstående kjøttbutikker. Mattilsynet er redd for at kjøttet kan ha sykdomsfremkallende bakterier fordi det ofte er uhygiensik oppbevart. Reporter er Tron Soot-Ryen.

Ny markedsføringslov mot uadressert

Dersom folk skal kunne reservere seg mot all uadressert post vil det bety kroken på døra for oss, sier red Ottar Julsrud i Ljan og Nordstrand menighetsblad. Stortinget vil snart endre markedsføringsloven, og det kan ramme både menighetsblad og frivillige organisasjoner. Reporter: Bjørn Vang.

 

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm