NRK Meny
Normal

Norgesglasset 13.11.06

Kreft skremmer ikke menn - Smaken av Norge: Sjokoladekake - Me er alle millionærar - Kjøreopplæring for 16 åringer - Marianne Meløy kåserer - Bankene er gjeldsslaver - Frontkjempere var massemordere - Diskriminering i blodbanken - Fisk kan skille Bach fra blues

Kreft skremmer ikke menn

Krefttilfellene blant norske menn øker, men ferske tall viser at svært få menn tar seg bryet med å dra til legen for å bli undersøkt. Dette mener Kreftforeningen er en av årsaken til at det hvert eneste år dør langt flere menn av sykdomen enn kvinner. I dag starter Kreftforeningen sin kampanje Menn og kreft 06, som skal få menn til å bli mer bevisste på symptomer og motivere til legebesøk. Generalsekretær Anne Lise Ryel snakker med programleder Eirik Kjos om årsakene til at menn velger å overse symptomene.

Smaken av Norge:

Sjokoladekake

Sjokoladekake uten mel, - går det an? Inge Johnsen viser hvordan.

Me er alle millionærar

Norge har 1800 milliardar kroner på bok i oljefondet. Legg me saman heile den norske oljeformuen blir det 1,3 millionar kroner per nordmann. Alaska har også olje, og der deler dei ut deler av inntektene i kontantar til innbyggjarane. Kvifor gjer ikkje Norge det same? Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sit på forklaringa.

Kjøreopplæring for 16-åringer del 1:

Finnes det håp?

Mange av oss går rundt og tror at vi er verdens beste sjåfører. Men hvor flinke er vi egentlig? Har år med kjøring gitt oss så mange uvaner at vi ikke bør lære våre barn å kjøre? Mange foreldre opplever at barna står der fulle av forventning og krever å få øvelseskjøre den dagen de har fyllt 16. Har vi noe som helst å lære dem? I flere sendinger skal vi se på dette med å øvelseskjøre med barna.

Ansvarlig for serien er reporter Sjur Sætre, far til Sigurd på 16!

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Kampen om TV-kanna".

Bankane er gjeldsslavar

Nordmenn er ikkje redde for å låne pengar. Faktisk låner me no så mykje pengar at bankane ikkje har nok til oss. Dei siste 10-15 åra har norske bankar sjølve vore nøydde til å låne for å kunne gi oss det me vil ha, og dei har ei samla gjeld på 600 milliardar kroner. Grunnen er at me sparar mindre i bank, samstundes som me låner meir. Du trudde kanskje du var ein gjeldsslave? Tenk berre på kva banken din må låne...

Frontkjempere var massemordere

Sist uke ga forfatteren Egil Ulateig ut boka "Jakten på massemorderne", ei bok som forteller om norske frontkjemperes deltakelse i jødeutryddelse, henrettelse av krigsfanger og gjengjeldesaksjoner mot sivilbefolkningen. I følge Ulateig deltok norske frontkjempere i slike aksjoner både i Ukrania og på Balkan. I tidligere bøker har Ulateig tatt frontkjemperne i forsvar, men nitidige undersøkelser i arkivene avslørte ugjerningene. Derfor har det ikke vært lett å skrive boka. Ved reporter: Jan Vidar Lie Pedersen.

Diskriminering i blodbanken

Blodgiver
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Er du rammet av tuberkolose, giktfeber eller Creutzfeldt Jakobs sykdom? Har du tatovering, gonoré eller nettopp kommet hjem fra ferie i et land der det finnes malaria? Dette er spørsmål du kan få hvis du ønsker å gi blod i Norge. Inntil i dag var også fødselslandet vesentlig for blodgivning. Akhtar Chaudhry har bodd i Norge i over 24 år, men først nå gjør nye regler at han får gi blod. Biolog hos blodbanken ved Ullevål Universitetssykehus, Vibeke Svenningsen, forklarer hva de nye blodgiverreglene innebærer. Reporter er Astrid Engen.

Fisk kan skille Bach fra blues

Steinbit og hyse
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Forskere har nå bevist at fisken har et ytterst følsomt lytteorgan. Den kan faktisk skille et stykke klassisk musikk fra blues. Veterinær Bergljot Børresen forteller til reporter Vibeke Røiri.

Hør: Norgesglasset 13.11.06.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).