NRK Meny
Normal

Norgesglasset 10.05.07

 Internasjonal slagdag - Fireåring fann 500 kroner i flaskepost - Vår daglige Beatles: "Nowhere Man" - Kongelig historieforfalskning på spekeskinke - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Professor kritisk til kreftforsikring - Verdt si vekt i gull: Kveite - Lange KID-nummer - Pekebok for anleggsarbeidere

Hør: Norgesglasset 10.05.07

Internasjonal slagdag 

Vi nordmenn er for dårlige på å gjenkjenne forvarslene før et slag. Arne Hagen er leder i den norske og den europeiske slagforeningen, og meiner at vi gambler med helsen vår. En av seks nordmenn kommer til å få slag i løpet av livet, mellom 60 og 70.000 menneske lever i dag etter å ha vore rammet av slag. I dag er det den internasjonale slagdagen. Ved programleder Arild Opheim.

Fireåring fann 500 kroner i flaskepost

Fireåringen Erik Bøe frå Sandnes fant flaskepost med 500 kroner.
Foto: Egil Bøe.

Då fire år gamle Erik Bøe frå Sandnes var på stranda med familien laurdag, plukka han opp ei flaske som låg i strandkanten for å pante den seinare. Men det han trudde skulle bli ein gevinst på ei krone, viste seg å bli langt meir innbringnande. Inni flaska låg ein 500-lapp og eit visittkort. Det viste seg at flaskeposten var sendt av ein feststemt gjeng frå Statoil som var på sjøen nokre timar tidlegare. Generøse Erik har delt pengane med syskena Ine og Jone, og på laurdag skal det handlast laurdagsgodteri i lange baner. Foto: Egil Bøe.

Vår daglige Beatles:

"Nowhere Man"

John Lennon var en av rockens ledere på tampen av 1965. Likevel følte han seg nedfor, nesten som et null. Han brukte seg selv og sin egen situasjon som eksempel da han skrev "Nowhere Man".

Kongelig historieforfalskning på spekeskinke

Gilde driver med kongelig historieforfalskning på spekeskinke. Det mener konservator Elin Graabræk ved Vestfold fylkesmuseum. Gilde har kalt spekeskinka si Santa Kristina, sjøl om prinsessa aldri ble helgenforklart. Vi utnytter mytene, svarer Nina Sundquist i Gilde. Reporter: Bjørn Vang. 

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Are we now friends?".

Professor kritisk til kreftforsikring

Storebrand lanserer nå en egen kreftforsikring skriver Aftenposten. Ordningen gjelder ikke dem som har høyest risiko for å bli rammet av kreft.

- Slike helseforsikringer skaper sykdomsangst blant friske folk advarer samfunnsmedisiner.

Verdt si vekt i gull:

Kveite

Kveite var ein kornsort som var vanskeleg å dyrke i Norge. Difor var kveitebrød lenge ei svært eksklusiv vare,
fortel forfatter Henry Notaker til reportar Gøril Grov Sørdal.

Lange KID-nummer

Stadig flere betaler regningen sine over Internett. Nettbanken er flott, skal vi tro bankene, for Nettbanken er åpen døgnet rundt og de er billigere å bruke enn bankfilialen. Selv om banktjenester på Internett er svært praktisk for mange -har nettbanken også sine negative sider, hevder reporter Øyvind Wik. Det kan virke som om han ikke får datamaskinen helt til å virke.

Pekebok for anleggsarbeidere

Til høsten tar byggenæringen i bruk en velkjent læringsmetode når de skal lære arbeiderene sine om sikkerhet på arbeidsplassen. Da blir det utgitt en pekebok som inneholder illustrasjoner av farlige situasjoner, og hva som er det riktige å gjøre. Roar Skjetne i Byggenæringens Landsforening blir intervjuet av Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 10.05.07