Norgesglasset 30.05.07

Vibeke Sæther sluttar i NRK - Nabokrangler del 3: Støyende kirkeklokker og nabofester - Vår daglige Beatles: "Cry For A Shadow" - Prestemangel om få år - Forbered sykehjemslivet - Seniorlån - Navneserie del 3: Frå Jürgen til Mohammed - Unge svikter idretten - Norske kommunevåpen del 3: Fraværende håndarbeid

Hør: Norgesglasset 30.05.07

Vibeke Sæther sluttar i NRK

Vibeke Sæther og Geir Børresen

Vibeke Sæther og Geir Børresen sammen med Labbetuss i Lekestue.

Foto: NRK / SCANPIX

Heile Norges TV-tante, Vibeke Sæther, blir pensjonist etter snart 40 år i NRK. Dei siste åra har Vibeke Sæther vore hovedverneombud i NRK. Ho har jobba for å betre arbeidsmiljøet til 3.500 ansatte i statskanalen. Onsdag klokka 14 blei ho takka for innsatsen gjennom snart 40 år av NRK-kolleger på Marienlyst.

Nabokrangler del 3:

Støyende kirkeklokker og nabofester

Er du en av dem som er irritert på naboen din? I så fall er du ikke alene. I vår serie om nabokrangling ser Hans Petter Treider i dag på hvor mange av oss som er i konflikt med naboen. Vi kan irritere oss over alt fra feststøy fra naboen til kirkeklokkeklang fra nabokirken. Treider har også sett på hvilken type naboer som finnes, i samtale med reporter Stein S. Eide. Serien gikk første gang i Norgesglasset i 2004.

Vår daglige Beatles:

"Cry For A Shadow"

The Beatles var aldri spesielt inspirert av The Shadows, men dette er den ene innspillingen der kvartetten fra Liverpool etterlignet Cliff Richards backingband.

Prestemangel om få år

I dagens utgave av Vårt Land kan vi lese at det går mot en prestekrise i Den norske kirken. Over halvparten av de statsansatte prestene vil nå pensjonsalder innen 12 år.

Men allerede om to til fem år vil kirken kunne merke det. Nestleder i Presteforeningen, Øyvind Nordin, mener en må skape en positiv blest om presteyrket for å rekruttere flere prester.

Forbered sykehjemslivet

- Alle eldre må være innstilt på at de kan havne på sykehjem. Forberedelsene bør begynne allerede før pensjonsalder. Det sier Ivar Wigaard, som har lang erfaring med å holde seniorkurs. Han mener vi med enkle grep kan berede grunnen for et optimalt liv på institusjon. Reporter: Ann Jones.

Seniorlån

Pensjonister som eier hele eller deler av bolig kan spe på pensjonen ved å bruke av den skjulte formuen. Nå tilbyr BN Bank seniorlån helt uten risiko. Banker gjør som kjent ikke noe gratis, men kanskje er avtalen gunstig for både deg og banken.

- I løpet av året kommer de fleste banker til å ha slike tilbud, sier salgs- og markedssjef Erlend Drilsvik i BN Bank. -Vi ønsker å være tidlig ute, fordi vi tror stadig flere eldre ønsker å bruke av den skulte formuen. I fremtiden blir det like vanlig å død med gjeld som uten, spår Drilsvik.

Navneserie del 3:

Frå Jürgen til Mohammed

Kontakten med Europa i middelalderen innebar meir enn tørrfiskeksport. Me fekk ei mengde nye navn med på kjøpet. Den dag i dag finn me mange navn i Norge som me opphavleg fekk frå Tyskland, til dømes Hans, Gjertrud og Jørgen. Me har alltid lånt navn frå andre, og i dag er verda mykje mindre enn den var i middelalderen. Kjem den framtidige norske syskenflokken til å innehalde både Jørgen, Mohammed og Indira?

Unge svikter idretten

Mange barn dropper ut av idretten tidligere enn før. Allerede ved 12-13-årsalderen sier stadig flere nei til å være med på mer organisert idrett som fotball, ski og håndball. Dette bekymrer Norges Idrettsforbund, som nå tar tak i problemet.

Norske kommunevåpen del 3:

Fraværende håndarbeid

Hvorfor har du aldri sett et rosa kommunevåpen med en strikkepinne eller en heklekrok som motiv? Strenge regler fra middelalderen gjelder fortsatt når nye kommunevåpen skal utformes. Til gjengjeld får motivene henge på utstilling på ubestemt tid. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 30.05.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm