Norgesglasset 31.05.07

Far slepp ikkje til under pappapermen - Nabokrangler del 4: Låner, men leverer ikke tilbake - Vår daglige Beatles: ”Bad Boy” - Sikkerhet på skolebussen - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Omdømmeundersøkelse - Norske kommunevåpen del 4: Den nakne kvinnen i Oslo - Bønder tar ikke kritikk fra byfolk - Tre får strikkejakke

Far slepp ikkje til under pappapermen

Over 80 prosent av dei nybakte fedrene tek ut pappapermisjon, og ordninga blir hylla som ein suksess. Men er den det? Sosiolog Anette Meling seier den er ein suksess i eit likestillingsperspektiv, men om ein ser bak tala, fungerer kanskje ikkje ordninga slik den var tenkt.

Mange fedre endar ikkje opp med omsorgs- og ansvarsrolla heime fordi mor også har fri under pappapermisjonen. Paradoksalt nok vil ikkje alle kvinner sleppe mannen til i heimen, i hennar domène.

Meling seier pappapermisjonen er viktig fordi fedrene då kan bli like flinke som mor er til å ta seg av barnet. Eit tidleg, nært forhold mellom far og barn kan bli svært viktig for val ein gjer seinare i livet, for eksempel ved samlivsbrot.

Nabokrangler – del 4:

Låner, men leverer ikke tilbake

Har du husket å levere tilbake hammeren du lånte av naboen i fjor? Halvparten av oss tyr til nettopp naboen når vi trenger redskap eller matvarer etter stengetid. Vi låner elektrisk drill, sukker og stiger - og de av oss som ikke leverer tilbake innen rimelig tid får ikke noen høy stjerne i nabolaget.. Forfatter Hans Petter Treider og reporter Stein S Eide forteller mer i denne reprisen fra 2004.

Vår daglige Beatles:

”Bad Boy”

Tidspress og høye krav fra plateselskapet gjorde at The Beatles måtte spille inn en ekstra låt for det amerikanske markedet. Denne ble senere også brukt som agn på det europeiske platemarkedet.

Sikkerhet på skolebussen

Når det kommer til å sikre barna våre i bil, er det strenge regler. Det er ikke bare å la ungene romstere fritt i baksetet, slik det var på syttitallet, da mange hang mellom setet til mor og far, for å se bedre. Nå skal ungene sitte i sikre barneseter med bilbelte.

Men hver dag står mellom fire og ti tusen barn i midtgangen på skole bussen, usikret. Reporter Vibeke Schjem snakker med Tori Grytli er plan og uredningssjef i Trygg trafikk. Grytli frykter alvorlige ulykker, hvor mange barn blir skadet.

Programleder Arild Opheim intervjuer Ola Huke, komitéleder for samferdsel, areal og miljø i Sør Trøndelag fylkeskommune. Sør Trønderlag fylkeskommune er en av de kommunene som ikke har gjort noen politiske vedtak som skal ende i at alle skolebarn har sitteplass på skolebussen.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: Trettiårskrise

Omdømmeundersøkelse

Nils Apeland

Nils M. Apeland.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Nordmenn elsker små bedrifter som utfordrer de store. Dette viser omdømmeundersøkelsen REPTRAK Norway 2007. 4.500 nordmenn har vurdert det de oppfatter som Norges mest synlige virksomheter, og gjennomgående viser det seg at de små utfordrerne har bedre omdømme blant folk enn de store.

Skandiabanken, Norwegian og Synnøve Finden foreksempel skårer høyt på målingen, av de store er det bare IKEA som får toppskår. Sjur Sætre intervjuer blant annet rådgiver Nils M. Apeland i Apeland Informasjon.

Norske kommunevåpen – del 4

Den nakne kvinnen i Oslo

På norske kommune-, fylkes- og byvåpen har man gjerne gått langt tilbake i historien for å finne et motiv som kan bli det nye kjennetegnet. Hovedstaden har i dag et gammelt segl fra middelalderen som sitt byvåpen, men nettopp fordi historien er så gammel, har det vært forvirring rundt motivet. For er den nakne kvinnen en mann, eller er den nakne mannen en kvinne?

Bønder tar ikke kritikk fra byfolk

Bønder tar ofte ikke kritikk fra byfolk alvorlig fordi de mener kritikken ofte skyldes at de ikke har greie på landbrukspolitikk. Det viser en undersøkelse fra Norsk senter for Bygdeforskning.

Forsker Maja Farstad sier at bøndenes yrkesstolthet ikke påvirkes av det de oppfatter som kunnskapsløs kritikk.

Farstad har intervjuet 16 bønder i Midt-Norge og Hedmark. Hun ville vite hva som skjer med en yrkesgruppe som stadig får kritisk søkelys på seg og om dette fører til mindre sjøltillit. Det viser seg altså at dette ikke skjer. Bonde Håkon Marius Kvæken har drevet gård i Løten i snart tretti år. Han sier han mange ganger i årenes løp har merket hetsing av bondeyrket. Han sier han blir spydig hvis kritikken er for usaklig, men bryr seg ikke mye om kritikken lenger. Han er stolt av yrket sitt og føler holdningene mellom by og land har endret seg til det bedre.

Tre får strikkejakke

Tre med strikkejakke.

Tre med strikkejakke.

Foto: Ann Jones / NRK

Kanskje det så litt frossent ut, det gamle treet i Presthus Gård barnehage i Trondheim? I dag har det i alle fall fått strikkejakke på! Det er kunstneren Barbro Tiller som har laget det 3,5 meter lange klesplagget. Barna tror treet får det godt og varmt i den nye jakken. Reporter: Ann Jones.

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK