Hopp til innhold

Norgesglasset 31.05.07

Far slepp ikkje til under pappapermen - Nabokrangler del 4: Låner, men leverer ikke tilbake - Vår daglige Beatles: ”Bad Boy” - Sikkerhet på skolebussen - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Omdømmeundersøkelse - Norske kommunevåpen del 4: Den nakne kvinnen i Oslo - Bønder tar ikke kritikk fra byfolk - Tre får strikkejakke

Far slepp ikkje til under pappapermen

Over 80 prosent av dei nybakte fedrene tek ut pappapermisjon, og ordninga blir hylla som ein suksess. Men er den det? Sosiolog Anette Meling seier den er ein suksess i eit likestillingsperspektiv, men om ein ser bak tala, fungerer kanskje ikkje ordninga slik den var tenkt.

Mange fedre endar ikkje opp med omsorgs- og ansvarsrolla heime fordi mor også har fri under pappapermisjonen. Paradoksalt nok vil ikkje alle kvinner sleppe mannen til i heimen, i hennar domène.

Meling seier pappapermisjonen er viktig fordi fedrene då kan bli like flinke som mor er til å ta seg av barnet. Eit tidleg, nært forhold mellom far og barn kan bli svært viktig for val ein gjer seinare i livet, for eksempel ved samlivsbrot.

Nabokrangler – del 4:

Låner, men leverer ikke tilbake

Har du husket å levere tilbake hammeren du lånte av naboen i fjor? Halvparten av oss tyr til nettopp naboen når vi trenger redskap eller matvarer etter stengetid. Vi låner elektrisk drill, sukker og stiger - og de av oss som ikke leverer tilbake innen rimelig tid får ikke noen høy stjerne i nabolaget.. Forfatter Hans Petter Treider og reporter Stein S Eide forteller mer i denne reprisen fra 2004.

Vår daglige Beatles:

”Bad Boy”

Tidspress og høye krav fra plateselskapet gjorde at The Beatles måtte spille inn en ekstra låt for det amerikanske markedet. Denne ble senere også brukt som agn på det europeiske platemarkedet.

Sikkerhet på skolebussen

Når det kommer til å sikre barna våre i bil, er det strenge regler. Det er ikke bare å la ungene romstere fritt i baksetet, slik det var på syttitallet, da mange hang mellom setet til mor og far, for å se bedre. Nå skal ungene sitte i sikre barneseter med bilbelte.

Men hver dag står mellom fire og ti tusen barn i midtgangen på skole bussen, usikret. Reporter Vibeke Schjem snakker med Tori Grytli er plan og uredningssjef i Trygg trafikk. Grytli frykter alvorlige ulykker, hvor mange barn blir skadet.

Programleder Arild Opheim intervjuer Ola Huke, komitéleder for samferdsel, areal og miljø i Sør Trøndelag fylkeskommune. Sør Trønderlag fylkeskommune er en av de kommunene som ikke har gjort noen politiske vedtak som skal ende i at alle skolebarn har sitteplass på skolebussen.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: Trettiårskrise

Omdømmeundersøkelse

Nils Apeland

Nils M. Apeland.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Nordmenn elsker små bedrifter som utfordrer de store. Dette viser omdømmeundersøkelsen REPTRAK Norway 2007. 4.500 nordmenn har vurdert det de oppfatter som Norges mest synlige virksomheter, og gjennomgående viser det seg at de små utfordrerne har bedre omdømme blant folk enn de store.

Skandiabanken, Norwegian og Synnøve Finden foreksempel skårer høyt på målingen, av de store er det bare IKEA som får toppskår. Sjur Sætre intervjuer blant annet rådgiver Nils M. Apeland i Apeland Informasjon.

Norske kommunevåpen – del 4

Den nakne kvinnen i Oslo

På norske kommune-, fylkes- og byvåpen har man gjerne gått langt tilbake i historien for å finne et motiv som kan bli det nye kjennetegnet. Hovedstaden har i dag et gammelt segl fra middelalderen som sitt byvåpen, men nettopp fordi historien er så gammel, har det vært forvirring rundt motivet. For er den nakne kvinnen en mann, eller er den nakne mannen en kvinne?

Bønder tar ikke kritikk fra byfolk

Bønder tar ofte ikke kritikk fra byfolk alvorlig fordi de mener kritikken ofte skyldes at de ikke har greie på landbrukspolitikk. Det viser en undersøkelse fra Norsk senter for Bygdeforskning.

Forsker Maja Farstad sier at bøndenes yrkesstolthet ikke påvirkes av det de oppfatter som kunnskapsløs kritikk.

Farstad har intervjuet 16 bønder i Midt-Norge og Hedmark. Hun ville vite hva som skjer med en yrkesgruppe som stadig får kritisk søkelys på seg og om dette fører til mindre sjøltillit. Det viser seg altså at dette ikke skjer. Bonde Håkon Marius Kvæken har drevet gård i Løten i snart tretti år. Han sier han mange ganger i årenes løp har merket hetsing av bondeyrket. Han sier han blir spydig hvis kritikken er for usaklig, men bryr seg ikke mye om kritikken lenger. Han er stolt av yrket sitt og føler holdningene mellom by og land har endret seg til det bedre.

Tre får strikkejakke

Tre med strikkejakke.

Tre med strikkejakke.

Foto: Ann Jones / NRK

Kanskje det så litt frossent ut, det gamle treet i Presthus Gård barnehage i Trondheim? I dag har det i alle fall fått strikkejakke på! Det er kunstneren Barbro Tiller som har laget det 3,5 meter lange klesplagget. Barna tror treet får det godt og varmt i den nye jakken. Reporter: Ann Jones.

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.