NRK Meny
Normal

Norgesglasset 06.11.06

Uføretrygd smitter - Hva skal vi gjøre med mor? - Vil granske overvåkingen i Norge - Pengesløsing eller livreddar - Marianne Meløy kåserer - Kan du få skrumplever? - Veiutbygging og valg - Er løsningen å sparke treneren? - Vil ikke ha stemplingsur for røykere

Uføretrygd smitter

Uføretrygd kan være smittsomt. Dagens Næringsliv omtaler i dag en ny rapport som viser at sannsynligheten for å bli uføretrygdet øker dersom mange i lokalmiljøet ditt blir det, for eksempel etter nedbemanning. - I små miljøer kan det bety starten på en trygdekultur, sier samfunnsøkonom Mari Rege til programleder Arild Opheim.

Hva skal vi gjøre med mor?

Peer Molla Bakish
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

En serie i Norgesglasset om om eldrebølgen som også byr på utfordringer blant innvandrere i Norge.

- Paradis ligger under føttene til mora di! Uttalelsen kommer fra norskspakistaneren Peer Molla Bakish (51). Han og hans søsken strekker seg langt for å følge tradisjonen om å passe på sine gamle foreldre. Derfor har mor de siste 5-6 årene bodd hjemme hos søsknene på omgang. Tre til fire dager av gangen. Inntil nå. Reporter er Thor Henry Bjor.

Vil granske overvåkingen i Norge

Overvåkingskamera
Foto: Eirik Kleiven / NRK

Har du oversikten over hvor og når du blir overvåket? I dag er det nesten umulig å gå en hel dag uten at du blir overvåket eller legger igjen elektroniske spor etter deg. Utviklingen har kommet så langt at det ikke er noe problem for privatpersoner å få tak i profesjonelt overvåkingsutstyr i butikker. Men nå mener Teknologirådet at denne utviklingen har fått være i fred lenge nok, og de vil nå rette et kritisk blikk mot norske overvåkingssystemer. Christine Hafskjold mener det er på tide å vurdere om det virkelig er behov for all overvåking som gjøres. Ved Agnete Daae-Qvale Holmemo og Arild Opheim.

Pengesløsing eller livreddar

Kvart år får eldre og sjuke gratis influensavaksine til ein verdi av 28 millionar kroner. Bortkasta pengar, seier ein britisk forskar. Han meiner vaksinen verken reddar liv eller held folk friske. Tullball, seier professor Lars Haaheim. Han er leiar ved Influensasenteret i Bergen, og vil gjerne at alle skal vaksinere seg mot influensa. Haaheim seier vaksinen reddar norske liv kvar vinter, og at det ikkje finst nokon betre måte å spare samfunnet for pengar på.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

 

Marianne Meløy kåserer: "Tvangskjæledyr" (Reprise). 

Kan du få skrumplever?

Før i tia trudde man at leveren var sentrum for tankeliv og følelser. Men i dag står det dårlig til med leveren, i hvert fall hvis vi skal tru dagens utgave av Dagsavisen. Antall leverskader øker og er doblet i løpet av de siste seks årene. Vi adopterer nemlig kontinentale drikkevaner samtidig som vi fortsetter helgefylla. Leverskader er ikke lenger forbeholdt alkoholikere. Klinikksjef Kristian Bjøro ved Rikshospitalet er spesialist på fordøyelssesykdommer og blir intervjuet av Astrid Engen.

Veiutbygging og valg

I motsetning til våre naboland mangler Norge et godt stamveinett og god kollektivtrafikk rundt de store byene. Forsker Knut Boge ved Handelshøyskolen BI mener det skyldes at valgordningen favoriserer utkantområdene. En stemme ved valg teller mer om du for eksempel bor i Finnmark eller Sogn og Fjordane en om du bor i Oslo-området eller Vestfold.

Er løsningen å sparke treneren?

5 av 14 lag i Tippeligaen lot trenerhodet rulle i løpet av årets serie. Alle endte høyere på tabellen enn da trenerskiftet skjedde. Rosenborg tok gull og Vålerenga bronse. Og både Start, Tromsø og Viking unngikk nedrykk. Er fotball virkelig så enkelt; ”spark treneren, så går det bedre”?

- Nei, det er tilfeldige svingninger, mener professor i organisering og ledelse innefor blant annet idrett, Hallgeir Gammelsæter. Han refererer til engelske undersøkelser som viser at trenerskifter kun har kortsiktig positiv effekt.

- Den største mangelen innenfor norsk toppfotball er ikke penger eller gode trenere, men tålmodighet, hevder Gammelsæter.

- En trener må få sitte tre-fire sesonger for å bevise hva han kan, mener Gammelsæter, men tror klubbledelsen sparker trenerene fordi omgivelsene krever handling i motgang.

Vil ikke ha stemplingsur for røykere

Det er ikke aktuelt med stemplingsautomat for røykere i norske kommuner. Det forteller informasjonssjef Jørn Baade i Kommunenens Sentralforbund. I Uddevalla kommune i Sverige har man innført stemplingsur for røykerne, og de blir trukket i lønn dersom de tar seg en blås i arbeidstida. Det fungerer utmerket, sier personalsjef Håkan Kragnert. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 06.11.06.

Norgesglasset NRK P1