NRK Meny
Normal

Norgesglasset 06.08.07

Savnet, men ikke funnet - Smaken på tur Sjøkreps - Bizarre Beatles - Sommerfenomen: Kondom - Tre i Norge del 6 - Marianne Meløy kåserer - Fordelskort og skilsmisse - Dødelige planter - Utrydda dyr del 11: Tasmansk pungulv - Arkivsommer: Kjærestekrangel på stranda

Hør:  Norgesglasset 06.08.07

Savnet, men ikke funnet

Ingen vet hva som har skjedd med dem, eller hvorfor de har blitt borte. Til sammen er det i dag litt over 1200 personer som er savnet i Norge. I mange av disse sakene kan det dreie seg om kriminelle handlinger eller ulykker, men det er ikke alltid at politiet klarer å finne ut hva som faktisk har skjedd. Dermed kan man ikke finne den savnede heller. Etter 3 måneder havner saken hos Kripos i Norges eneste savnet-register. ID-sjef Reidar Nilsen blir intervjuet av Agnete Daae-Qvale Holmemo om hva som kan være forklaringen på det høye tallet.

Smaken av Norge på tur:

Sjøkreps

På fiskemottaket Seashell på Frøya får de inn levende sjøkreps fra Frohavet. Inge har sjelden laget mat av så ferske råvarer. Først avliving med kniven, og så vips i panna.

Sommerfenomen:

Kondom

Hver sommer øker kondomsalget. - Når det er ferie har folk bedre tid til å kose seg, sier Kjersti Antonsen i Kondomeriet. Kondomet ble opprinnelig oppfunnet som beskyttelse mot kjønnssykdommen syfilis, men viste seg senere å være praktisk mot graviditet. I dag er det over 50 forskjellige typer. Enten det er kondomer som faktisk beskytter, eller bare for moro skyld. Antonsen forteller at de til og med har kondomer med bedøvelse. - Det er bra for dem som vil holde ut litt lengre, forteller hun. Kondomsalget sank med 1/3 etter år 2000, noe som kan skyldes at angrepillen ble reseptfri samme år. Antallet registrerte tilfeller av kjønnsykdommen klamydia steg med 5000 tilfeller i årene mellom 2000 og 2005. Reporter Julie Worsøe-Walla. 

Tre i Norge del 6

Hvor er snekkern?, spør reporter Sjur Sætre i dag. Han følger i fotsporene til tre engelske herrer som i 1880 reiste fra Kristiania til Gjende i Jotunheimen. I boka ”Tre i Norge” ved to av dem beskriver de sine møter med norsk kultur og natur. Dette er en kultbok for friluftsinteresserte i mange land, og den kom første gang på norsk i 1884. Espedalen ved inngangen til Jotunheimen var et av stedene de tre stoppet opp. Med hva har det med snekkeren til Sjur Sætre å gjøre mon tro?

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: Festivalgnæg.

Fordelskort og skilsmisse

Skilsmissepar krangler om bonuspoeng. Kundebehandlerne i Trumf og Coop får nesten daglig telefoner fra nyskilte som sloss om kjøpsutbytte. De fleste husstander her i landet er medlem av Trumf eller Coop, og  hver gang familiene kjøper melk, brød og honning og andre matvarer får de poeng som etterhvert gir kjøpsutbytte. Men utbyttet er altså til besvær ved skilsmisse. 

Dødelige planter

For 3 år siden ble den giftige ricinus communis, eller kystpalme, fjernet fra Ibsenparken i Skien etter anmodning fra politiet. Nå er planten tilbake, og bygartneren i Skien sier til Telemarksavisa at det er så mange giftige planter både i naturen og hagen at man ikke kan fjerne alle. Øystein Størkersen fra direktoratet for naturforvaltning snakker med reporter Tron Soot-Ryen om Risinus Communis, planten som også brukes i produksjon av lakserolje, og som det blir hevdet ble brukt i snikmord ikke bare i gamle dager, men også i moderne tid.

Utrydda dyr:

Tasmansk pungulv

For 100 år siden løste man rovdyrproblemet med gevær, dermed var det over og ut for den tasmanske pungulven. Zoolog Petter Bøckman forteller om hvordan sauen vant over ulven, men også at noen nå i nyere tid mener å ha sett levende pungulv, selv om man anser arten som utdødd.

 

Arkivsommer:

Kjærestekrangel på stranda

Her i Norgesglasset leter vi etter sommeren i det store NRK-arkivet. I denne reportasjen fra 1938 får vi ta del i en kjærstekrangel på stranda i Oslo isenesatt av NRK-reporter Hartvig Kiran.

Hør: Norgesglasset 06.08.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm