Hopp til innhold

Norgesglasset 06.06.07

Valgkamp på Facebook - Fenalår til Europa - Vår daglige Beatles: "Eleanor Rigby" - Positive til overvåkning - Har planlagt sin egen begravelse - Boligprosjekt for hjemløse - Norske oppfinnelser: Stressless-stolen - 100 år siden taterjakt i Flå - Speedway-bestemora

Hør: Norgesglasset 06.06.07

Valgkamp på Facebook

Facebook

Facebook

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

Lokalpolitikere tar i bruk nye kanaler for å kapre stemmer til høstens kommunevalg. For få uker siden opprettet 18-årige Hanne D. Tømmerberg i Elverum en egen Facebook-gruppe: Line som ordfører. Den engasjerte jenta vil ha Venstres ordførerkandidat i Elverum, Line M Rustad, i stedet for Arbeiderpartiets Terje Røe som ny ordfører. På kort tid har det strømmet til 160 medlemmer. Stadig flere ordførerkandidater får egne grupper på Facebook.

Norgesglassets søk i dag viser 80 lanseringer av ordførerkandidater på Facebook. For to dager siden var det 60 treff. Hamars ordfører Einar Busterud har også fått egen gruppe på Facebook. Den tidligere reklamemannen er spent på hvilken effekt det vil ha. Fordelen er at han når nye og yngre velgergrupper, tror han. Valgforsker Bernt Aardal synes valgkamp på facebook er spennende men er usikker på hvor effektfullt det er. Folk må jo gå til valgurnen også, ellers har det ingen effekt.

Fenalår til Europa

Fenalår kan bli en ny norsk eksportmerkevare, skriver Nationen i dag. Hanne Eldby i Landbrukets Utredningskontor sier spekemat av sau er unikt og møter liten konkurranse på det europeiske markedet. Bjorli Fjellmat har gjort forsøk med eksport av fenalår til Italia. - Italienerne liker den spesielle smaken, sier direktør Runar Heltne. Reporter: Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"Eleanor Rigby"

Eleanor Rigby-statuen i Liverpool.

Eleanor Rigby-statuen i Liverpool.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Eleanor Rigby" ble hovedsaklig skrevet av Paul McCartney mens han satt rundt pianoet sitt. Selv har han fortalt at tittelen først var "Miss Daisy Hawkins", men at han måtte ha et bedre navn, og valgte Eleanor etter skuespiller Eleanor Bron, som spilte i filmen Help! Rigby kom fra en butikk i Bristol.

Eleanor Rigby var en fiktiv person, og låta handlet først om Eleanor Rigby som tenåringsjente. Men etter hvert som Paul skrev på låta, gikk den over til å handle om ensomhet i alderdommen. Ingen av The Beatles medlemmer spilte på låta. George Martin arrangerte låta for 8 strykere.

I 1980 ble det oppdaget en grav på kirkegården utenfor St. Peter's Parish Church i Woolton (forresten i nærheten av der Paul McCartney og John Lennon møttes første gang), der det sto "Eleanor Rigby" på. Den virkelige Eleanor Rigby døde 10. oktober 1939.

Positive til overvåkning

Tre av fire nordmenn positive til å bli overvåket hvis det gjør hverdagen tryggere, men vi aksepterer ikke overvåking av uskyldige. De eldste av oss har minst problemer med overvåking. Teknologirådet har fått undersøkt våre holdninger til overvåking. Vi legger igjen elektroniske spor mange ganger om dagen og det er enkelt i nærmest følge oss skritt for skritt i hverdagen. Sekretariatsleder Tore Tennøe i Teknologirådet mener det er viktig å tenke gjennom hvor langt vi er villige til å gå i forhold til foreksempel kampen mot terror. Ved reporter Sjur Sætre.

Har planlagt sin egen begravelse

Noen har planlagt livet sitt bedre enn andre og også hva som skal skje etter at en er død. Ivar Haugen fra Stjørdal har tenkt nøye gjennom hva som skal skje når han endag blir borte. Steinen er henta på fjellet, han vet hva påskriften på den skal være, det er bare dato og årstall for livets slutt som mangler. I tillegg har han valgt seg sanger tilpassa ulike årstider. Mest har han gjort det fordi han vil at hans egen begravelse skal bli personlig. Begravelsesbyrået Svanholm i Trondheim oppfordrer folk til å gjøre som Haugen. Mange familier krangler om hvordan seremonien skal være. I enkelte tilfeller krangler familiene så fælt at begralvelsen holdes to ganger. Ivar Haugen er i dag 83 år gammel og lever i beste velgående. Innslaget ble laget av Pia Marie Bjørsvik i 2003.

Boligprosjekt for hjemløse

I dag fikk et bofellesskapet for hjemløse i Trondheim, kalt "Veiskille", hederlig omtale da Statens byggeskikkpris 2007 ble delt ut. Stedet er et pilotprosjekt som inneholder seks boliger for mennesker med rushistorie og fengselsopphold bak seg. Bofellessakpet drives av Kirkens bymisjon , og Arild Opheim intervjuet daglig leder for Kirkens bymisjon i Trondheim ,Dag Aakre.

Norske oppfinnelser:

Stressless-stolen

Da TVen ble allemannseie også her i landet fant fabrikkeier Jens Petter Ekornes ut at behovet for en god stol var der. En stol en kunne sitte i i timesvis. Det var tanken bak Stress-less stolen. Men så lenge mor bestemte innredningen i stua, var det ikke snakk om å plassere et tannlegestol-liknende møbel i stua. Med andre ord, salget gikk tregt i starten. Den første kunden var en tannlege. Rett etterpå kjøpte bygdas lege en stol. Disse var trendsettere for det som senere satte preg på mange norske og etterhvert utenlandske hjem. Serien om norske oppfinnelser er fra 1999 og er laget av Øyvind Stefan Brunvatne. Jens Petter Ekornes er i dag pensjonist og sier at selv om han lever en aktiv pensjonisttilværelse så bruker han Stress-lessen hver dag til middagshvilen.

100 år siden taterjakt i Flå

Norgeshistoriens største klappjakt på taterar skjedde for 100 år sidan i desse dagar. Den såkalla taterjakta blei slått stort opp i norske og utanlandske aviser den gongen. Det var ein synsk mann som leda an i forfølgjinga. Til helga skal det markerast at det er 100 år sidan. Det fortel Berit Bolland som har satt seg godt inn i historia om taterjakta. Reporter er Kjetil Lillesæter.

Speedway-bestemora

Bestemor og pensjonist Kari Cae leder Mjøsa Speedwayklubb.
Foto: Stein S Eide / NRK

- Speedway er så spennende og tøff sport. Jeg elsker lyden, lukta og stemningen. Det sier pensjonist Kari Cae fra Ringsaker. Bestemora er leder i Mjøsa Speedwayklubb. Til helga arrangerer hun og de femti medlemmene nasjonalt speedwaystevne i Brumunddal. Kari Cae var gift med Erling Cae, som var en av landets beste speedwaykjørere på femtitallet. Da mannen døde for to år siden, tok hun over ledervervet i den lokale speedwayklubben på Hedmarken. Nå er det barnebarnet hennes Jøran som kjører. Bestemor syns det er kjempespennende å følge opp 13-åringen på denne måten. Hun skulle ønske flere begynte med speedway. - Det er en fantastisk spennende sport, avslutter hun.

Se også: Bestemor leder speedwayklubb

Hør: Norgesglasset 06.06.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters