NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.06.07

Nordmenn i utlandet betalar ikkje gjeld heime - Kjøp et hotellrom - Bisarre Beatles: "Yellow Submarine" - Forutsi fødselen - Båtvett med Sildakongen (2) - Bordellmamma på Ofotbanen - Konsekvens av kjønnslemlestelse - Dobbelt så dyr på 20 år - Radio Røynda

Hør: Norgesglasset 29.06.07

Nordmenn i utlandet betalar ikkje gjeld heime

Aldri har det vore fleire inkassosaker mot nordmenn bosett i utlandet enn no. Aftenposten skriv i dag at norske kreditorar har 35 000 slike inkassokrav, og så langt i år har Lindorff åleine krevd inn 14 millionar kroner i gjeld frå nordmenn i utlendighet.

Men samstundes som talet veks, fordeler sakene seg på færre personar. Faktisk går talet på nordmenn i utlandet med gjeld i Norge ned. Det kan bety at det er ei profesjonalisering på gang. Men inkassobyråa i Norge er på sporet. Dei finn svindlarane via internett og Google, nokon skryt til og med av verdiane sine på Facebook. Kommunikasjonsdirektør i Lindorff, Arve Paulsen, fortel om tilfelle der dei har funne nordmenn i utlandet med villa, tennisbane og basseng i hagen som hevdar dei ikkje kan betale gjelda si i Norge.

Kjøp et hotellrom

Et nytt konsept består av å selge lukushotellrom i stedet for å leie dem ut. Dette har blitt svært populært i London. Investorer kan kjøpe rommene, bo der maks 52 dager i året, for så å leie dem ut ellers. Hotellene fungerer som vanlige hotell. Men leieinntektene fra rommene deles mellom hotellet og de som eier de enkelte rommene. Reporter: Julie Worsøe-Walla

 Bisarre Beatles

"Yellow Submarine"

Forutsi fødselen

Når kommer barnet?

Når kommer egentlig barnet? Ny metode skal gi et bedre svar. (Illustrasjon)

Foto: NTB/arkiv / Scanpix

Norske forskere har utarbeidet en ny metode for å forutsi fødselen mer nøyaktig.

Metoden kan redusere faren for å miste barnet. I stedet for å se på svangerskapets begynnelse, bruker de data fra ultralydundersøkelser og fødsler. Ut fra disse har de uviklet et helt nytt prinsipp for å forutsi når barnet blir født. 87 prosent føder innenfor et intervall på to uker innenfor termindatoen, sammenlignet med 82 prosent tidligere.

Båtvett med Sildakongen del 2

Bruk øyemålet og ta det rolig når du manøvrerer båt. Det sier sildakongen Arvid O. Mørch som sier det er mye dårlig sjøvett nå på sommeren. Få kan, men alle kan lære å føre en båt sier han. Kunsten er å ta det med ro sier den erfarne sjøulken. Han er lei av all villmannskjøringen på sjøen og har ingen sympati for folk som skal tøffe seg med stor motor og lite kunnskap og vett.

Bordellmamma på Ofotbanen

Ålesundskvinnen Olga Well drev horehus forkledd som bordell i Rombaksbotn under bygginga av Ofotbanen. Kundene var kåte rallarar som kom ned fra fjellet om lørdagskveldene for å stagge savnet etter kvinnfolk. - Olga Well gikk alttid med en ladd revolver. Når festen over for kvelden skjøt hun med pistolen i taklampa. Da skjønte gjestene at det var på tide å takke for. Olga Well gikk heller ikke av vegen for å flabbe til selv de barskeste mannfolk, forteller Trond Blomlie fra Narvik til reporter Kjetil Lillesæter.

Konsekvens av kjønnslemlestelse

Om du kapper fingeren av datteren din griper barnevernet inn og fratar deg retten til å være forelder. Men hva er konsekvensen om du kjønnslemlester ungen? Lov om kjønnlemlestelse har ekstistert i over 11 år, men fortsatt er ingen dømt. Hvor er rettsvernet til barn? Statssekretær Astri Aas Hansen i Justisdepartementet mener det er verre å ikke ha en lov enn å ha en lov som ikke brukes. Reporter er Astrid Engen.

Dobbelt så dyr på 20 år

Da krone-isen ble lansert tidlig på 50-tallet kostet den bare 75 øre. For 20 år siden måtte man betale ti kroner, og siden den gang harden populære isen blitt dobbelt så dyr.

Radio Røynda

Det er sumar i Bladstova og Vetle-Ivar sliter med å få båten på vannet. Sannheten er at han egentlig er litt arbeidssky og heller vil la drøset gå med sommerminner fra dengang han var liten. Redaktør Finn Tokvam er en tolmodig sjel som lar seg underholde av minnene Vetle-Ivar forteller om da han som unge eide ei mus.

Ansvarlig for innslaget er Halvor Folgerød som Vetle-Ivar og Finn Tokvam.

Hør: Norgesglasset 29.06.07

Norgesglasset NRK P1