NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.10.06

Ungdom bryter stadig oftere loven - Hva er utroskap? - Sensasjon frå Svalbard - 4.000 nye bjørnejegere - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Vern av sirkusdyr - Økt klasseskille - Kampen om Gråholten - På sporet av Ole Bull

Ungdom bryter stadig oftere loven

Aldri før har antallet unge som bryter loven vært høyere. Økningen er særlig stor blant ungdom som er under 18 år. Sorenskriver Helge Bjørnestad ved Stavanger Tinguhs har studert utviklingen i ungdomskriminaliteten og sier at tallet på straffereaksjoner mot ungdom nå er dobbelt så høyt som hos befolkningen ellers.

- Kriminaliteten er blitt mye grovere enn den var tidligere og vi ser at krigshandlinger er en viktig inspirasjonskilde for de unge kriminelle, det sier Ragnhild Bjørnebekk som forsker på kriminalitet og vold. Ved Agnete Daae-Qvale Holmemo og Arild Opheim.

Kjærlighetens bakgater del 1:

Hva er utroskap?

Seksualitet
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold

På mange felter har vi et langt mer nyansert språk enn når vi snakker om utroskap. Folk bruker det samme ordet, men legger ulike meninger i det. Når er du egentlig utro?

- Du kan være utro uten å ha sex, mener familieterapeut og professor i psykologi ved universitetet i Bergen, Frode Thuen.

- Når du har et så nært forhold til en annen enn patneren at du ønsker å holde dette hemmelig for partneren er dette fullgodt med en seksuell forbindelse. I noen tilfeller blir det konstruert å snakke om at en er utro først når en har sex, kan hende var en det lenge før, mener Thuen.

Dette er første del i Kjærlighetens bakgater, en serie om utroskap som går i Norgesglasset denne høsten. Ansvarlig for serien er Ragnhild Sleire Øyen.

Monsterfunn på Svalbard

Pliosaurus
Foto: Illustrasjon: Tore Sponga / BT

Svalbard er i ferd med å bli verdsberømt. For i dag melder både BBC i England, Le Figaro i Frankrike, Der Spiegel i Tyskland, samt National Geographic og Discovery Channel om ein verdssensasjon frå øya. Og sensasjonen, den er like lang som ein lastebil, den har tenner så lange som slangeagurkar, og den levde for 150 millionar år sidan.

Les mer: Monsterfunn på Svalbard

4.000 nye bjørnejegere

Jeger Finn Dag Steiro
Foto: Terje Aas

Interessen for å felle bjørn er stor. Hele 4.000 jegere i Norge har fått lisens, hvor 3.000 er fra Midt-Norge. Det er enda 10 dager igjen til fellingstillatelsen går ut forteller Førstekonsulent Knut Morgen Vangen ved Direktorat for Naturforvaltning. Jeger Finn Dag Steiro tviler på at han vil møte på en bjørn i helgas jakt, men er forberedt hvis det skulle skje. Reporter er Ellen Omland.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Tvangsekteskap på norsk".

Vern av sirkusdyr

Hva er sirkus uten elefanter? Sirkusdirektørene fortviler etter Norgeshistoriens første sirkustoppmøte.Vern av sirkusdyr var nemlig tema da Mattilsynet samlet sirkusdirektørene fra landets fire største sirkuser i går. Dyrevernsorganisasjonene protesterer, kritikkverdige forhold er avdekket, og nå har Mattilsynets seksjon for dyrevern fått i oppgave å lage et eget regelverk for vern av sirkusdyr. Det kan bety dyrefrie sirkus allerede i 2008, og sirkusdirektørene frykter for sirkusene fremtid.

Økt klasseskille

De rikeste i Norge blir stadig rikere, skriver Dagbladet. En ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo viser at den økonomiske overklassen øker inntektene sine i mye større fart enn vanlige lønnsmottakere. Fafo-leder Jon Hippe sier til programleder Arild Opheim at han er bekymret for hvordan denne utviklingen vil påvirke vanlige folks vilje til å vise moderasjon og samfunnssolidaritet.

 

Kampen om Gråholten

- Et stygt eksempel av mange der kommune- og kapitalinteresser går sammen mot ungene, sier Barneombud Reidar Hjermann om det som skjer i Bodø, der politikerne planlegger å ta et sentralt lekeområde fra ungene og bruke det til

Ole Bull
Foto: Scanpix / SCANPIX

næringsareal. Han får støtte fra Kirsten Limstrand i Venstre, småbarnsfar Roger Johansen, barnehagegutt Amund Strøm og skoleelevene Fredrik Abelsen og Pål Kristian Holan. Reporter: Bjørn Vang.

På sporet av Ole Bull

Han spilte på toppen av Kheopspyramiden, han grunnla det første norske teater og sin egen stat i Amerika. Sannsynligvis er han den eneste nordmann som har solgt badevannet sitt på parfymeflaske. Men hva vet vi egentlig om denne felespilleren Ole Bull i dag? Vi har blant annet snakket med professor og Ole Bull-ekspert ved Norges Musikkhøyskole, Harald Herresthal. Reporter Thor Henry Bjor.

Hør: Norgesglasset 05.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix